Fråga

Hejsan, Herr Expert! Jag har ganska nyligen införskaffat en platt19-tums skärm med ”native” upplösning 1280 x 1024. Det är ganska stor skärmyta, men nu vill jag ha mer!

Om jag försöker ställa in exempelvis1600 x 1200 blev texten först konstig. Jag antar att vissa tecken hamnade mellan ljuspunkterna på skärmen så att de smetades ut, och nu låter Windows miginte ändra till 1600 x 1200 utan jag kan bara scrolla runt på ett 1600 x 1200 stort skrivbord, men med min gamla upplösning.

Finns det någon hjälp här, till exempel något program som lägger texten rätt i förhållande till ljuspunkterna på skärmen, eller får jag dras med min normala upplösning?

Svar

Begränsningen hos platta skärmar ligger i att antalet bildpunkter är fast i både höjd- och längdled – det handlar ju om rent fysiska bildpunkter inbyggda i skärmen. De är alltså byggda för att visa en viss upplösning. Att sänka upplösningen går oftast, men resultatet blir inte särskilt bra.

Att använda en högre upplösning än vad skärmen är byggd för är helt enkelt inte att tänka på, och det brukar inte ens gå att göra det i Windows inställningar.

En alternativ möjlighet är som du upptäckt en större virtuell skärm att flytta runt, men det kan vara lite bökigt.

Äldre bildskärmar av katodstråletyp klarar däremot ofta att visa en högre upplösning än vad de är byggda för, till en viss gräns. Det finns dock en risk att skada skärmen och att bilden blir flimrig.

Jag känner inte till någon programvara som gör det du vill med en LCD-skärm, och det känns inte heller teoretiskt möjligt.

Om någon läsare har hjälp åt David, hör gärna av er till Experten!

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här