Fråga

Hej, Experten. När jag sparar en favoritwebbsida sparas den ofta också med en egen ikon som gör den lätt att känna igen på Skrivbordet eller i Favoriter. Men så fort jag har startat om datorn är den fina ikonen borta och kvar finns bara Internet Explorers vanliga ikon.

Vad är det som är fel och går det att rätta till?

Svar

Detta är något som kallas favoritikoner, eller favicons. Det är egentligen inget som är fel, eller möjligen kanske man kan kalla det ett konstruktionsfel i Windows. Internet Explorer sparar nämligen favoritikonerna i mappen för tillfälliga internet-filer. Det innebär att när du tömmer denna, vilket många gör automatiskt vid omstart, försvinner ikonerna. Inte så fiffigt.

Du kan rätta till det, men du måste göra det manuellt för varje ikon. Skapa en ny mapp någonstans, kanske i Mina Dokument, som du kallar Favoritikoner.

Öppna Internet-alternativ i Kontrollpanelen. På fliken Allmänt, klicka på knappen ”Visa filer”. I det Utforskarfönster som öppnas, klicka på kolumnrubriken Typ för att sortera efter filtyp. Leta reda på filtypen Ikon och kopiera alla filer du hittar. Klistra sedan in dem i din favoritikonsmapp.

Sedan gäller det att peka varje favoritgenväg på rätt ikon. Leta rätt på aktuell genväg, vare sig du har den på skrivbordet eller i Favoriter. Högerklicka och välj Egenskaper. Klicka på knappen ”Byt ikon” och bläddra fram rätt ikon i din mapp. Detta måste du göra för varje genväg och varje gång du lägger till en ny – inte så smart tänkt.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här