Fråga

Jag har köpt en helt ny dator som jag har byggt ihop själv. Problemet är att den stänger av sig själv efter ett par timmars användning. När den har gjort det är det bara att starta om den och den fungerar perfekt. Men efter några timmar igen inträffar samma sak, och så vidare. Precis när den hade stängts av tog jag av chassilocket och kände på en röd fläns som sitter på mitt moderkort (Asus P5Nsli) och den var så varm att jag brände mig på fingret.

Nu är min fråga om jag kan lösa problemet genom att montera en 80 millimeters fläkt över den flänsen så att den inte blir så varm? Jag har redan en 120 millimeters som blåser i hela chassit, men det verkar inte räcka för att kyla den. Min processor ligger på 42 grader.

Svar

Den röda kylflänsen ser ut att sitta på moderkortets chipset. Flänsen är rejält tilltagen, vilket tyder på att kretsen kan bli riktigt varm.

Självklart kan du komplettera med fler fläktar om du upplever att temperaturen är för hög. Jag kan dock inte garantera att värmen är orsaken till ditt avstängningsproblem – men den kan vara det.

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här