Fråga

Hej! Jag har en lite drygt ett år gammal Western Digital My Book-hårddisk. Den har fungerat klockrent tills för någon vecka sedan. Nu har den tappat partitionen.

Disken är på en terabyte och jag hittade först bara en partition på 295 gigabyte och sedan en okänd partition på 933 gigabyte. Nu finns bara den okända partitionen kvar. Kan man göra något i Windows XP eller måste jag gå in i återställningskonsolen och röja runt?

Jag har sökt på Google och en del påstår att man ska kunna formatera den med det gamla DOS-kommandot Format. En del artiklar tar upp programmet Ftdmpnt.exe som jag inte hittat.

Snälla WIndowsexperten, den här hårddisken vill jag gärna få tillbaka. All hjälp mottages tacksamt.

Svar

Din disk har uppenbarligen tappat sin partitionsinformation, antingen beroende på att den är skadad eller bara på grund av något skrivfel. Du kan till exempel ha stängt av den medan någonting höll på att sparas.

Du undrar hur du ska göra för att formatera disken. Betyder det att du inte behöver få tillbaka informationen från hårddisken? I så fall borde det vara ganska enkelt. Använd Diskhantering i Windows för att ta bort alla partitioner. Skapa sedan en ny partition och formatera den. Inga specialprogram behövs. Felsök sedan disken med Windows inbyggda verktyg för att hitta eventuella skadade sektorer.

Om du däremot vill rädda det som fanns på disken först är det lite knepigare. Men du borde kunna hitta dina filer med hjälp av något diskräddningsprogram. Kika under rubriken ”Backup and recovery” i vår nerladdningstjänst på www.datormagazin.se/frinedladdning. Där hittar du flera sådana program.

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här