Fråga

 

Jag undrar vad jag ska välja för ljudkort, nu när XP har lagts ned. Jag har tidigare haft ”Creative Sound blaster Live!”, som tydligen inte stöds i Windows 8.1 som jag har nu. Jag har letat länge, men inte funnit någon självklar ersättare.

Soundfonts vara eller icke vara, det är frågan. Jag använde ”Cakewalk Homestudio 2004” med XP och det är därför jag behöver Soundfonts.

Mia Hellman

 

Svar

 

Som jag uppfattar frågan har du kvar den gamla datorn, men har ersatt Windows XP med Windows 8.1? Ditt ljudkort är ju ganska gammalt, så Creative tillhandahåller mycket riktigt inte längre några drivrutiner. Men innan du ger upp och skaffar ett nytt finns det en sak du kan prova.

Det finns något som heter kX Project, ett fristående initiativ för att skapa drivrutiner för Creatives gamla ljudkort i öppen källkod. Drivrutinerna fungerar även med moderna operativsystem och både 32 och 64 bit. Det är värt ett försök: http://kxproject.com.

Föregående artikelProgramtips: Taudioconverter 0.9.4
Nästa artikelStor 4K-bildskärm från Asus
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här