Fråga

 

Jag har en litet äldre men/och trevlig bärbar dator som jag har svårt att göra mig av med. Den heter Vaio VGN-AR21M och innehåller  bland annat två interna hårddiskplatser, varav jag hittills alltid använt den ena.

Jag skulle nu gärna vilja sätta en disk även i den andra platsen och dessutom kunna växla startdisk på ett enklare sätt än att öppna hela paketet, byta plats på diskarna och skruva ihop datorn igen.

Sökningar på nätet ger vid handen att det går att komma in i BIOS och justera startinställningar, men man är inte överens om vilken tangent som ska hållas nedtryckt och har föreslagit hela ”F-skalan”  från F1 till F12. F2 visade några inställningar som kunde ändras men jag kunde inte avgöra vilken jag skulle ge mig på.

Kanske finns det något knep att ta till eller möjligen något enkelt program likt det som jag kommer ihåg från XP-tiden då jag kunde växla startdisk enkelt? Jag använder Windows 7. Tacksam för tips och förslag!

Lasse Dahl

 

Svar

 

Själv minns jag inget programknep från XP-tiden. De klassiska knepen från den tiden vi hade IDE-diskar var rena hårdvarulösningar. Med lite sladdar och en omkopplare gick det att bestämma vilken av två diskar som skulle vara master. Sådana tricks fungerar inte längre.

Om du inte med program avser en vanlig startladdare (boot loader)? En sådan hjälper dig att välja vilket operativsystem som ska startas, till exempel om du har ett på varje hårddisk. Men det kan inte välja startdisk, det är alltid samma hårddisk som används för att köra startprogrammet.

Ett sådant startprogram finns till och med inbyggt i Windows. Om du installerar ytterligare ett operativsystem får du vid start en meny som låter dig välja mellan dem.

För att i stället välja fysisk startdisk måste du ta till BIOS-funktioner. På din dator ger tangenten F2 tillgång till BIOS-inställningarna. Där någonstans (hur det ser ut varierar) hittar du någonting i stil med ”Start order” eller ”Boot order”, där det går att välja vilken enhet som ska användas för starten.

Många BIOS har också en möjlighet till ett snabbval av vilken enhet som ska användas för start. En tangent, ofta F8 eller F12, leder till en meny där en annan startenhet än den ordinarie kan väljas för just den starten.

Jag kan dock inte hitta några uppgifter om att din Vaio har den funktionen. Det skadar dock inte att testa. Ofta visas också under starten vilka funktionstangenter som kan användas för att nå BIOS med text någonstans på skärmen. Detta fladdrar dock förbi väldigt fort, så det gäller att hänga med.

1 KOMMENTAR

 1. Angående ”-Ofta visas också under starten vilka funktionstangenter som kan användas för att nå BIOS med text någonstans på skärmen. Detta fladdrar dock förbi väldigt fort, så det gäller att hänga med”.

  Jag har använd IBM-kompatibla datorer sedan 1986, och vad jag minns så följande metod alltid löst ovanstående problem:

  Så fort som BIOS-text visas på skärmen, tryck på tangent ”Pause Break”.
  Då ska texten ”frysas”, så att man kan läsa hur länge man vill.

  För att få starten av datorn att fortsätta sy trycker man på tangenten ”Esc”.
  Man kan växelvis använda tangenterna ett flertal gånger under starten, för att kikka på allting som visas.
  Någon gång så kanske man vill skriva av ett felmeddelande, BIOS-version, etc. när man av någon anledning en kommer in i BIOS.

  Jag reserverar mig mot att man på moderna bärbara datorer kan ha plockat bort tangenten ”Pause Break”, liksom såväl andra användbara tangenter och LED-indikatorer:-(

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här