Fråga

Vi har en dam i vår stad som håller på att förlora 50 centimeter av sin tomt. Genom förfalskade dokument har grannen haft framgång i turerna om var gränsen mellan tomterna ska gå. Grannen fick rätt i tingsrätten år 2014. Nu har damen erhållit ett gammalt fotografi som visar att tingsrättens dom var felaktig.

Grannen har använt ett intyg från 1971 som bevis. När jag studerat intyget ser jag att det är skrivet med en skrivare och inte med en gammal skrivmaskin. Avståndet mellan tecknen (bokstäverna) är proportionella. Alltså, ett i tar liten plats, medan ett h tar större plats. På en gammal skrivmaskin tog alla tecken lika stor plats.

Så min fråga är. När kom dessa skrivmaskiner eller skrivare? Gick det år 1971 att skriva med denna typ av skrivare? Har ni någon uppfattning om det? Om inte, vet ni vart jag kan vända mig för att få klarhet?

Mark- och miljödomstolen kommer den 27 april att eventuellt rätta till tingsrättens dom. Jag hjälper damen och försöker få in bevis på att dokumentet är förfalskat.

PE

Svar

Det här var en mycket svår fråga och jag tänker inte ge mig på att försöka bevisa det ena eller det andra. Liknande diskussioner har förekommit i andra sammanhang, som till exempel när det gällde debatten om äktheten i Barack Obamas födelseattest för ett antal år sedan.

Men jag kan konstatera att det 1971 var fullt möjligt att skriva med proportionell text på en skrivmaskin. IBM:s skrivmaskiner av Executive-modell kom redan 1944 och användes enligt uppgift för att skriva ut både stilleståndsavtalet efter andra världskriget och den ursprungliga FN-stadgan.

Skrivarna kom ju lite senare än skrivmaskinerna, men både laserskrivaren och matrisskrivaren fanns 1971, även om båda var väldigt nyuppfunna. I båda de fallen handlar proportionell text enbart om programmering.

Att ett intyg från 1971 skulle vara utskrivet med en skrivare håller jag för ganska osannolikt, men däremot är alltså skrivmaskinsalternativet fullt möjligt. Hur vanliga den typen av skrivmaskiner var i Sverige på 70-talet kan jag dock inte uttala mig om. Jag skulle nog rekommendera dig att vända dig till Tekniska museet i Stockholm. De kanske kan ge dig klarare besked.

Föregående artikelTest: Corsair RM750x 750 W
Nästa artikelButiken startar inte
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

  1. Kontakta en papperskonservator: Det kostar en liten summa, men konservatorn kan skriva ut ett äkthetsintyg (eller intyg på att papperet är falskt). Detta gäller såklart i första hand om du har tillgång till intyget i original, men det är inte omöjligt att de kan uttala sig även om en kopia.

  2. Att se skillnad på en printer och en skrivmaskin är lätt med förstoring …printer har alltid pixels…medan skrivmaskin har typer…en skrivmaskin har dessutom samma fel på samma bokstav…..
    Printer har dessutom inte manuell positionering av papper så det borde lätt gå med förstoringsglas se skillnad

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här