Fråga

Jag använder Microsoft Outlook på en Windows 10-dator. Vid en uppdatering kom det in en ”app” som heter ”E-post och kontakter”. När jag får ett meddelande innehållande en e-postadress har jag tidigare öppnat ett nytt e-postmeddelande i Outlook via den.

Nu har emellertid någonting spökat och jag kommer till appen e-post! I stället får jag kopiera e-postadressen till ett manuellt öppnat meddelande i Outlook för att gå vidare.

Det verkar som att: A) nu finns det två begrepp – appar och program? Varför och vad är då skillnaden?

B) I Outlook kan jag välja vilket program jag vill ha som e-posthanterare med mera, men efter installation av appen E-post verkar det ändra den inställningen.

Hela denna problemsamling verkar lite rörig, speciellt som jag inte har eller vill ha Office 360. Tacksam för lite ljus över detta.

SN

Svar

A) Ordet app fick sin första betydelse i smarta telefoner, där begreppet användes om de små program som körs där. Det kommer givetvis från det längre ”applikation”. Så småningom hittade apparna även in i datorerna, där de helt enkelt är små program som utför en specifik uppgift.

I Windows har apparna ett speciellt utseende och är integrerade med gränssnittet på ett annat sätt än skrivbordsprogrammen. Detta gäller särskilt i senare Windowsversioner som stöder det som kallas UWP, Universal Windows Platform. En sådan app fungerar på alla Windowsplattformar – datorer, telefoner, plattor och Xbox, till exempel.

Skrivbordsprogrammen, däremot, fungerar däremot enbart i datormiljö, är oftast mycket större och har sitt eget utseende. Tyvärr har Windows nu börjat kalla alltihop för appar, vilket gör det hela ännu mer förvirrande…

B) Ditt problem har ingenting att göra med om du använder prenumerationsvarianten Office 360 eller ett årtalspaket av Office. Du bör kunna åtgärda det genom att välja standardprogram för e-post, inte i Outlook, utan i Windows inställningar.

Klicka på startknappen och välj Inställningar, klicka på Appar och sedan på Standardappar. Under E-post kan du sedan välja vilket program (app) du vill använda som standard.

 

 

2 KOMMENTARER

 1. Jag håller helt med i svaret gällande ordet ”app” utom va det kommer ifrån.
  Som programmerare (eller kanske appmerare?) har jag alltid kallat program för just program och inget annat. ”App” är ytligt sett allt man kan klicka på. Men för att få reda på var ordet ”app” egentligen kommer ifrån har jag gjort en grundlig undersökning:

  Från början hette Apples ”Appstore” ”Applestore”. I folkmun förkortades det snabbt till ”Appstore” och det som laddades ner därifrån fick då naturligtvis namnet ”app”. Alltså är ordet ”app” en förkortning av ”Appstore”. Apple var snabba att ändra det till just ”Appstore” för det passar både in på namnet Apple och på deras körbara filers namn .app. Namnet på deras körbara filer ”.app” är däremot en förkortning av ”applikation”.

  Alltså, ”app” är en förkortning av ”Appstore” som är en förkortning av ”Applestore”.

  Detta innebär att Microsoft i princip har börjat kalla varenda liten pinal i Windows (i sin förlängning) för ”Apple”. Visserligen har Apple på senare tid varit mer vinstrik än Microsoft men jag tror inte Microsoft kan ändra på det genom att kalla sin programvara för ”app(le)”…

  • Det är möjligt att du läst den förklaringen på apples hemsida men jag tror inte att Microsoft håller med.
   App är, som du själv skriver, en applikation och det är precis vad Microsoft menar och det finns nog ingen windowsanvändare som associerar det (i sin förlängning) med apple.
   Apple kan inte få ensamrätt till förkortningen av applikation bara för att det passade ihop med appelstore.
   Din förklaring till varför Microsoft använder ordet app är bara löjligt.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här