Vivaldi 1.13

Uppstickarwebbläsaren Vivaldi, som försöker fylla tomrummet som uppstod när Opera gjordes om från grunden, har utkommit i version 1.13 med en mängd nya funktioner.

Vivaldi är en gratis webbläsare utvecklad av företaget Vivaldi Technologies, grundat av Jon Stephenson von Tetzchner, tidigare VD på Opera Software. Webbläsaren är fylld med funktioner och en av målgrupperna är gamla Opera-användare, eftersom många funktioner gick förlorade när version 15 av Opera släpptes. Vivaldi finns för Windows, Mac och Linux.

I den nya versionen introduceras fönsterpaneler, en funktion som ger ett enkelt sätt att hantera flera flikar samtidigt. Den nya fönsterpanelen öppnar en ”trädstilsvy av flikar” på sidan av webbläsarfönstret. Därifrån är det enkelt att få översikt över alla öppna flikar som en lista, dra flikar för att ändra deras ordning, gruppera flikar efter ämne,  jämföra flera webbsidor sida vid sida, sätta flikar eller flikstaplar i viloläge för bättre prestanda eller stänga av ljudet i specifika flikar.

– Vivaldi erbjuder fler inbyggda alternativ för att hantera flikar än någon annan modern webbläsare. Användare kan välja var de vill placera flikarna; de kan navigera till dem via sitt tangentbord; gruppera dem och så vidare. Den nya fönsterpanelen tar flikhantering till nästa nivå, säger Jon von Tetzchner, VD på Vivaldi Technologies.

Den senaste versionen av Vivaldi innehåller också ett antal förbättringar av filnedladdning, som exempelvis en varningsdialog om webbläsaren stängs innan en nedladdning är klar, möjlighet att pausa och återuppta nedladdningar och visning av nedladdningshastigheten i hämtningsfältet.

Ett annat ändring i Vivaldi 1.13 är att fönsterhanteringskoden skrivits om. Enligt företaget har en del av detta arbete gjorts på grund av underhållsbehov. Men det ger också prestandaförbättringar, vilket är särskilt märkbart på äldre, långsammare hårdvara.

Samtidigt som nya differentierande funktioner rullar ut, upprepar Vivaldi-teamet sin filosofi om att allt ska vara inbyggt, webbläsaren ska klara sig utan tillägg. Vivaldis signaturfunktioner som flikgruppering, inbyggt skärmklippsverktyg, möjlighet att göra anteckningar direkt i webbläsaren och ändlösa användaralternativ för UI-anpassning ger redan en smidig kontroll till användarna.

– Vi arbetar hårt för att ge användarna en webbläsare som inte är beroende av tillägg. Vi strävar efter att utveckla mer och mer funktionalitet som är inbyggd i webbläsaren och erbjuder en säker, snabb och komplett webbupplevelse, säger Jon von Tetzchner.

Läs mer om Vivaldi här.

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här