Fråga

Jag har en bordsdator, en Lenovo med Windows 7 Ultimate, Intel Pentium D, 2,80 GHz. Jag har haft administratörsinloggning med användarnamn utan lösenord. Plötsligt en dag går det inte att logga in, endast som gäst.

På skärmen står att läsa:
”Tjänsten User Profile Service misslyckades med inloggning. Går ej att läsa användarprofil.”

Vad kan ha hänt, vad kan man göra åt det?

Nisse L

 

Svar

Din användarprofil är troligen skadad och det är lite knepigt att åtgärda. Prova först med att stänga av datorn och starta den igen. Hjälper inte det och du inte har något annat konto med administratörsbehörighet måste du aktivera det inbyggda administratörskontot.

Starta datorn i felsäkert läge med kommandotolk genom att hålla ned F8 medan datorn startar och sedan välja från menyn. Skriv följande i kommandotolksfönstret:

net user administrator /active:yes

Starta om datorn. Du bör hitta ett administratörskonto att logga in med. Skapa sedan ett nytt användarkonto med ett annat namn än det tidigare. Starta om och logga in med administratörskontot igen.

Använd sedan Utforskaren och kopiera alla dina data från den gamla användarprofilen till den nya. Bäst är att ställa in Utforskaren på att visa även dolda filer, så hittar du användarprofilerna i mappen Användare (eller Users).

Kopiera allting från mappen med det gamla användarnamnet till det nya, utom filerna Ntuser.dat, Ntuser.dat.log och Ntuser.ini. Logga ut och logga in med den nya användaren.

Metoden är inte perfekt och det kan säkerligen dyka upp problem eller saker som du saknar. Radera inte den gamla användarprofilen förrän du är helt säker på att allt fungerar som det ska.

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Detta förutsätter väl att användaren inte låtit kryptera sina data?
    Det innebär väl också att det alltid är bra att ha ett ”reservadministratörskonto” som man bara använder i ett fall som detta?
    Och att lösenordsskyddet endast fungerar mot ”vanliga användare”, en tjuv kan lätt komma åt alla okrypterade filer i alla fall.

    P.S. Mitt förifyllda nam är pKE1LjBxRDfU4J6yQElXJBzy2KQkv5nVXhJZZnKElP4. Det verkar finnas något fel som ni kanske vill rätta till.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här