Extern disk kan inte läsas

Fråga

Jag har en extern hårddisk med bilder som visas i min TV, men inte på datorn – då kommer meddelandet ”åtkomst nekad”. Disken är en Toshiba två terabyte, datorn är en ett år gammal Asus med Windows 10 version 1709. Disken visas i Utforskaren samt i Datorhantering som felfri och online. Jag har provat allt som kan tänkas.

Björn Annell

Svar

Du har inte möjligen låtit TV:n formatera disken? Då brukar det nämligen bli något Linux-format som Windows inte kan läsa. Du kan kolla filsystemen på dina enheter genom att öppna Kommandotolken och skriva

diskpart
list volume

Alla anslutna volymer listas och i en kolumn syns filsystemen. Om det är ett Linux-filsystem som Ext2 eller Ext3 kan du använda programmet Ext2read för att läsa filerna: https://sourceforge.net/projects/ext2read/.

För att återställa hårddisken för normal datoranvändning måste den formateras på nytt i Windows.

 

 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar