Lacie Portable SSD
4 / 6 Betyg
2 195 krPris
För
Smidigt format, snygg design, skyddad anslutning, jämn prestanda, bra medföljande program och tjänster.
Emot
Når inte upp till gränssnittets fulla potential.
Rekommenderas till
Lacie Portable SSD 2 TB är en tacksam extern extra lagring som passar de flesta typer av mobila enheter på både Apple- och PC-sidan.

Vi testar Portable SSD från LaCie, en stilren mobil lättviktslagring för både datorer, plattor och mobiler. Disken bjuder på helt okej överföringshastighet utan att bli varm.

LaCie är ett företag som specialiserar sig på externa lagring där företaget har lösningar som sträcker sig från extra stöttåliga lösningar till Thunderbolt-baserade kabinett för flera diskar. Denna gång har vi tittat närmare på en tunn, stilren USB-C-baserad SSD som finns i kapaciteter från 500 gigabyte till två terabyte. Vi testar den sistnämnda.

Mjuka former

Under åren som gått har LaCie gjort flera designsamarbeten med bland annat Porsche, och det för första vi tänkte när vi öppnad denna enhet var att även detta är ett sådant. Detta då disken med sin mjuka rundade form som i båda kortsidor har en sned vinkling vilket ger en liten känsla av en bil. Men till denna gång rör det sig inte om ett sådant samarbete utan detta är en renodlad LaCie disk.

LÄS OCKSÅ
Vi testar flashlagring från Sandisk

Modellen mäter cirka 1 x 5 x 8 centimeter och väger 41 gram och kommer i ett tåligt silverfärgat aluminiumhölje som gör att enheten snabbt passar in med de flesta bärbara enheter. På ena långsidan finns ett långsmalt aktivitets-LED och på mitten av ena kortsidan finns en USB-C-port som är av USB 3.2 Gen 2-standard för en teoretisk maximal överföringshastighet på tio gigabit per sekund. Anslutningen är placerad i en mindre urfasning vilket gör att den blir skyddad mot oavsiktliga brytningar vilket är klart trevligt.

LaCie Portable SSD – design
Disken har ett tacksamt format och är enkel att stoppa i fickan, och tack vare den lilla utfasningen vid USB-C-porten skyddas anslutningen från att skadas.

LaCie Portable SSD levererar godkänd prestanda

Tack vare att enheten baseras på USB-C-gränssnittet kan vi använda den till både Mac OS- och Windows-enheter samt ett flertal mobiler som använder samma anslutning. En intressant del med disken är att den även omfattas av LeCies Rescue Data Recovery Services vilket är en tjänst som, vid ett (1) tillfälle, låter oss skicka in disken till företagets labb för att försöka återskapa data vid någon form av oplanerad dataförlust.

Dessutom får vi med LaCie Toolkit som är en programlösning för att enkelt sätta upp säkerhetskopiering och/eller spegling av data mellan vår dator och enheten.

Vi kommer så till diskens prestanda där LaCie utlovar toppar på 1050 respektive 1000 megabyte per sekund vid läsning kontra skrivning.

Vid våra tester, både renodlade benchmark och olika mätningar vid normal användning når vi inte riktigt upp till dessa värden. För att inte vår dator skulle vara flaskhalsen använder vi i grunden en PCIe Gen 4-disk i form av MSI:s Spatium M480 som motpol och vi toppade under dessa mätningar 749,6 respektive 724,3 megabyte per sekund vid läsning kontra skrivning till LaCies disk vilket ändå är fullt godkänt.

LaCie Portable SSD – ansluten
Tack vare USB-C-gränssnittet kan vi använda enheten till både PC och Mac eller varför inte som extra lagring till vår Ipad.

Än bättre var att disken hela tiden höll sig förhållandevis sval, så det var aldrig några problem att snabbt koppla ur enheten och sedan direkt stoppa den i fickan. Ytterligare ett plus var att disken presterar en förhållandevis jämn prestanda oavsett arbetsuppgifter, så vi hade inga problem att använda den som primär lagring för att jobba med högupplösta bilder i realtid eller spela spel som installerats på enheten.

Lacie Portable SSD
4 / 6 Betyg
2 195 krPris
För
Smidigt format, snygg design, skyddad anslutning, jämn prestanda, bra medföljande program och tjänster.
Emot
Når inte upp till gränssnittets fulla potential.
Rekommenderas till
Lacie Portable SSD 2 TB är en tacksam extern extra lagring som passar de flesta typer av mobila enheter på både Apple- och PC-sidan.

SPECIFIKATIONER LaCie Portable SSD 2 TB

  • Tillverkare: Lacie, www.lacie.com
  • Cirkapris:  2 195 kr inkl. moms, 1 756 kr exkl. moms
  • Kapacitet: 2 TB
  • Mått: ca 1 x 5 x 8 cm
  • Anslutning:  USB 3.2 Gen 2
  • Högsta läs/skrivprestanda: 749,6 / 724,3 MB/s
  • Medföljande program: LaCie Toolkit

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här