Processorer med fler kärnor, mer internminne och snabbare lagringsenheter innebär att en minidator många gånger kan vara ett fullgott alternativ till en stationär dator. Vi testar sju av de mest intressanta just nu.

AV PATRIK WAHLQVIST

Testade minidatorer:

Så testade vi

När vi utförde testerna ville vi ha så lika grundförutsättningar som möjligt. Därför har vi kört alla benchmarks med samma komponenter, när så har varit möjligt.

Som internminne använde vi Kingstons KVR21S15S8K2/16, vilket är två moduler om åtta gigabyte. De har 2 133 megahertz klockfrekvens, CAS 15 och 1,2 volt. För lagring använde vi en Samsung 960 Pro, en PCIE-baserad M.2-enhet på 500 gigabyte. Förutom detta använde vi följande komponenter för att utvärdera bland annat värmeutveckling och för att hitta en optimal balans per system:

2,5-tumsenheter: SHS-S37A/240G, när det inte fanns M.2, WD10JPLX för max rotationshastighet, ST2000LX001 för SSHD-mätningar.
M.2-enheter: WDS240G2G0B för låg värmeutveckling, WDS200T2B0B som mellanalternativ.
Minnen: HX424S15IBK4/16 för 2 400 megahertz, HX426S15IB2K2/16 för överklockning.

Samtliga enheter hade den senaste fasta mjukvaran som fanns tillgänglig när testet utfördes.

Som operativsystem användes Windows 10 Pro 64 bit, Build 1704-180116-1539.

Samtliga maskiner har installerats från grunden och alla tester har körts utan några extra maskinspecifika program eller lösningar. Det ska även tilläggas att uppdateringen för/mot Meltdown har installerats på varje enhet.

Vi har testat alla enheter med maximalt antal skärmar och över samtliga gränssnitt.

När en enhet hade minneskortläsare har vi använt Sandisk Extreme Pro SDXC UHS-II vid kontroll av överföringshastighet och accesstider.

När det gäller Wi-Fi har vi fokuserat på 5 gigahertz och avstånd för stabil överföringshastighet.

Köp vårt 12-sidiga test nedan och ladda ned en pdf direkt.

Din personliga nedladdningslänk av PDF:en blir tillgänglig så snart din betalning verifierats. Det sker direkt om du betalar med PayPal/kort, men manuell hantering krävs för dig som betalar med Swish, vilket innebär att du får vänta till dess att vi behandlar din beställning. Nedladdningsfunktionen är under utveckling, tveka inte att höra av dig till datormagazin@datormagazin.se om du stöter på eventuella problem. Du som är prenumerant kan läsa samtliga e-tidningar via Ztory, läs mer här: https://www.datormagazin.se/e-tidningen

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här