De är snygga, dyra och klarar massor av moderkort. Behöver du internminnen med RGB bör du titta närmare på Adata XPG Spectrix D40 RGB.

Adatas minnen är kompatibla med de större moderkortstillverkarnas egna RGB-lösningar, men går även att använda fristående. Modulerna har en mindre kylfläns som i ovankant övergår i RGB-lösningen, som löper likt en blixt från kant till kant.

Missa inte vårt test av XPG Spectrix D60G

För detta test använde vi dubbla moduler om åtta gigabyte, fabriksklockade till 3 000 megahertz med en timing på 16x18x18x36 2T vid 1,35 volt. Beteckningen på paketet är AX4U3000 38G16-DRS. Dessa minnen följer XMP 2.0 för automatisk identifiering. Standardläget gav en spänning för VDIMM på 1,35 volt, medan både VCCIO och VCCSA låg på 1,25 volt.

Stöd för massor av moderkort

Minnena har fullt stöd för samtliga moderkort baserade på 200- och 300-plattformen samt extremvarianterna av X299. Förutom detta får vi även fullt stöd för AMD AM4-plattformen, oavsett om vi kör Summit-, Raven- eller Pinnacle Ridge-baserade processorer. När det gäller TR4-plattformen är det inte lika givet och av fyra testmoderkort var det bara ett som klarade fyra moduler. De övriga hanterade bara dubbla minnesbanker, så rekommendationen är att kontrollera HCL innan du investerar i dessa minnen för Threadripper-lösningar.

Når 3 600 megahertz

En lösning för att kringgå detta är att köra minnesmodulerna i vad som motsvarar deras Extreme XMP Profile, som drar ner frekvensen till 2 666 megahertz vid Cl16 16-16-39 och 1,2 volt. I detta läge fungerade det att köra fyra minnesbanker. Det går också att gå åt andra hållet. Genom att öka spänningen kom vi ned i så låg latens som 13 15-15-36 med bibehållen stabilitet. När ökad frekvens var önskvärt lyckades vi nå 3 600 megahertz vid 1,45 volt, men i detta läge börjar de bli aningen varma.

En jämförelse mellan Adata XPG Spectrix D40 och minnen med samma basspecifikationer från andra tillverkare gav vid handen att dessa hela tiden presterar aningen under medel vid automatisk konfiguration. Det krävs en del trixande för att nå upp till samma värden. Dessutom är prisbilden ganska hög, vilket drar ner betyget något.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Adata XPG Spectrix D40 RGB
4 / 6 Betyg
För
Mycket snygg RGB-integration, snygg design i sig, bra överklockningsgrund, stabila.
Emot
Kanske aningen dyra, inte perfekt TR4-stöd, basprestanda lite under medel.
Rekommenderas till
Ett bra val om du vill bygga en visuellt häftig lösning utan att bli låst.
  • Tillverkare: Adata, www.xpg.com
  • Pris: 2 171 kr inkl. moms, 1 737 kr exkl. moms
  • Kapacitet: 2×8 GB
  • Frekvens: 3 000 MHz
  • Latens: 16x18x18x36 2T
  • Spänning: 1,5 volt
  • Färg: Rött

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här