Fråga

Om jag kopplar in en hörlur i min bildskärm får jag inget ljud från min dator som kör Windows 10. Använder jag däremot min Playstation 4 till samma skärm blir det ljud i lurarna. Är det någon ljudinställningsgrej i Windows?

PS4:an är ansluten med HDMI-kabel och datorn med DVI för att jag ska slippa koppla om hela tiden.

Jörgen Hansson

Svar

Problemet är att du använder DVI. Bildsignalen är identisk med den i HDMI, men DVI har inget stöd för ljud. Det finns några olika sätt att lösa problemet.

1. Om din bildskärm har ljudingång kan du dra en separat ljudkabel från datorns hörlursutgång.

2. Om bildskärmen har flera HDMI-ingångar, använd HDMI även från datorn. Det fungerar även om skärmen har en Displayport-ingång – det finns kablar och adaptrar som kan användas för detta.

3. Skaffa en HDMI-switch, kör HDMI både från datorn och PS4:an och växla med denna. Du kan hitta en sådan för några hundralappar till exempel hos Kjell & Co.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här