Fråga

På tal om frånsprungen tekniken. På ”min tid” bedömde man (jag) datorns effektivitet och snabbhet genom att kolla processorns hastighet i gigahertz. Numera anges allt i trådar och kärnor och det är svårare att avgöra vilken processor som behövs.

Jag avser att köpa någon begagnad dator. Inget i supervariant, utan en bra, lagom snabb maskin för att till exempel redigera enkla videos och bildfiler.

Vad ska jag kolla efter vad gäller processor och minne?

Nisse L

Svar

Jag håller med dig om att det kan vara knepigt att bedöma prestanda på en dator. Du behöver dock ingenting särskilt märkvärdigt för enkel video- och bildredigering.

Som du själv säger är det antalet kärnor som är mest avgörande för en processors prestanda. Tittar vi på Intel, som ju är absolut vanligast, använder de beteckningarna i3, i5 och i7, där i3 är en budgetmodell med färre antal kärnor och mindre cacheminne. Det finns dessutom en i9 – och ju högre siffra, desto bättre och dyrare.

Det finns också olika processorgenerationer, som representerar steg i utvecklingen, och där befinner sig Intel för närvarande i tionde generationen. Intels processorer betecknas med siffror och bokstäver, exempelvis Core i7-8650K. Den första siffran anger generationen (8) och sedan följer ett löpnummer. Sist finns en eller flera bokstäver, där exempelvis M står för mobil och X för extrem.

Du bör nog titta efter en i5 eller i7, men behöver inte gå till de allra senaste generationerna för dina behov. Vad gäller minne fungerar Windows 10 utmärkt med två gigabyte, men fyra är egentligen det minsta jag kan rekommendera. Dubbla det, så är det ännu bättre.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här