Det finns en smartphone för alla. Vi testar en blandning av modeller för att hitta den mobilen, som passar just dig. Oavsett vilken typ av användare du är.

Tillbaka
Nästa

Huawei P40 Pro+

P40Pro Plus
Huawei har med P40 Pro+ höjt ribban för mobil fotografering med zoom och med en keramisk baksida höjs konstruktionskvaliteten från bra till toppklass

Den extrema kameran får både bättre och sämre zoom än tidigare. Trots det sistnämnda är det svårt att hitta en värdig konkurrent till P40 Pro+.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Vi har tidigare tittat närmare på Huawei P40 Pro som när den lanserades tog ett stort kliv på den mobila fotograferingsstegen, och trots att mobilen inte hade högst sensorvärde på marknaden var bilderna i lite av en egen klass. När nu uppföljaren P40 Pro+ lanseras (vi kallar den “Plus” för enkelhetens skull) får vi en mobil som på många punkter är identisk med föregångaren, men där Huawei putsat vissa delar och höjt ribban ytterligare vad gäller bildkvalitet. I varje fall sett till extremzoom där tillverkaren nu når 100 gångers digital zoom, vilken har en grund i hela tio gångers optisk dito.

Fläckfri baksida

Två eller tre, beroende på hur vi ser på det, av de största skillnaderna mellan P40 Pro-modellerna är kopplade till mobilernas baksida. Ursprungsmodellen har en glasbaserad baksida med en snygg färgsättning som skiftar beroende på hur telefonen vinklas mot ljuset. Nackdelen var att den drog åt sig rejält med fingeravtryck vilket gjorde att vi behövde rengöra den relativt ofta. Till Plus tar Huawei klivet över till en keramisk lösning. Detta ger oss dels en tåligare mobil men det ger oss även en yta som i det närmaste helt motverkar alla typer av smutsfläckar och fingeravtryck. Den nya baksidan, och även vissa andra nyheter, gör att mobilen ökat något i vikt till 226 gram. Vi får även en lite snyggare inramning av enhetens bakre kameralinser.

Detta för oss osökt in på nästa stora skillnad – linsuppsättningen. Innan vi går in på de mer exakta skillnaderna måste vi tyvärr (om vi ska vara petiga) säga att själva inramningen av linserna, som ser i det närmaste helt identisk ut med 40 Pro, har en minimal lägesförskjutning som tillsammans med en liten, liten ökning i modellens tjocklek gör att den inte passar i samma fodral som P40 Pro.

Suveräna bilder – nästan alltid

Ser vi till linserna i sig har båda P40 Pro-modellerna samma huvudkamera. Vi hittar samma 50-megapixels vidvinkellins och samma 40-megapixels ultravidvinkellins, men sen kommer den stora skillnaden. Plus-modellen kommer med en telefotolins på åtta megapixel med tio gångers optisk zoom vilket ska jämföras med tidigare tolv megapixels telefotolins med fem gångers optisk zoom. Till detta har P40 Pro+ även en extra telefotolins på åtta megapixel med tre gångers optisk zoom vilka alla samverkar och ger en 20 gångers hybrid-zoom och upp till 100 gångers digital zoom.

Huaweis AI-motor gör ett enormt jobb med att skapa fotografier som är så lika det vårt öga normalt ser

Men vad innebär detta i verkligheten? I grund och botten ger det oss en mobil som levererar ännu bättre bilder där Huaweis AI-motor gör ett enormt jobb med att skapa fotografier som är så lika det vårt öga normalt ser. Men här finns även en liten inlärningströskel. De båda zoomlinserna jobbar tillsammans och P40 Pro+ byter lins baserat på zoomläge. Detta gör även att, när vi jämför med P40 Pro, kommer bilder som är tagna med upp till fem gångers zoom att vara bättre, med mer detaljer och bättre färgåtergivning jämfört med Plus. Men så fort vi kliver över tio gångers zoom och framför allt när vi jämför femtio gångers zoom, som är max för Pro, fångar Plus betydligt mer data och ger mer detaljrika bilder. Detta märks sedan än tydligare under mörkare förhållanden.

Trådlös turboladdning – lika snabb som med kabel

Vi växlar över till framsidan där vi möter mer eller mindre samma OLED-baserade skärm som tidigare. Upplösningen ligger på 2 640 x 1 200 pixel vilket ger 441 punkter per tum. Skärmen är inte den ljusstarkaste lösningen på marknaden men ger oss ändå full synbarhet i alla lägen. Färgerna är som alltid klara och levande, och med en dynamisk frekvens på upp till 90 hertz flyter allt riktig bra oavsett om vi surfar, spelar eller ser på film. Skärmen har även en snabb, integrerad fingeravtrycksläsare.

På insidan hittar vi samma processor i form av Kirin 990 5G vilken kompletteras med åtta gigabyte RAM. Och precis som för P40 Pro räcker detta i nästan alla lägen, men när vi jobbar mer aktivt med film- och bildredigering i mobilen hade det varit trevligt med ytterligare några gigabyte. En positiv del är att Huawei skippat 128 gigabytesmodellen och istället ger oss 256 eller 512 gigabytes lagring. Denna kan sedan utökas med ett nano-SD-kort.

Ljudet är fortfarande trist

En del som hade varit intressant att se en alternativ lösning på är det integrerade ljudet. Pro+ kommer nämligen med samma monobaserade, nedåtriktade högtalare som tidigare. Den levererar visserligen ett rent ljud men en stereolösning hade gett en större flexibilitet. Nu är detta inget större problem då vi normalt ändå använder hörlurar i något format.

Nästa förbättring som Plus bjuder på hittar vi när vi kommer till batteriet. Detta är fortfarande på 4200 milliamperetimmar och använder Huaweis 40 watts supercharge-teknik och 27 watts omvänd trådlös laddning precis som P40 Pro. Men när det kommer till den vanliga trådlösa laddningen får vi en lösning som går på steroider. För Huawei har här ökat laddningen från 27 till 40 watt vilket gör att vi laddar lika snabbt trådlöst som med sladd.

Hur står det till med apparna då?

Vi måste så klart även beröra Huaweis operativsystem EMUI 10.1 och företagets egen appbutik. Som du kanske vet använder tillverkaren en egen butik kallad Appgallery. Trots att lösningen så klart ännu inte är i kapp Google Play har det hänt oerhört mycket och genom att komplettera Appgallery med Huaweis egen sökmotor Petal Search får vi en lösning som täcker de flesta, större, appar som vi är vana att använda. Petal Search låter oss nämligen söka efter och installera Android-appar som ännu inte finns i Appgallery. Alla vi testat har fungerat utan problem, men det är givetvis ingen garanti för att samtliga applikationer fungerar felfritt.

ANNONS: Köp din Huawei-mobil från Netonnet

Är det då värt att uppgradera från P40 Pro till plus-modellen? Det enkla svaret är faktiskt nej. De små skillnaderna mobilerna emellan och det högre priset som plus-modellen hamnar på gör det svårt att motivera. Men om du fotograferar mycket och verkligen drar nytta av den högre zoomen eller om du använder en äldre Huawei-modell, eller en helt annan mobil, ja, då är P40 Pro+ den bästa kamerafokuserade mobilen du kan köpa just nu.

Huawei P40 Pro+
5 / 6 Betyg
13 995 krPris
För
Imponerade +10 ggr zoom, mycket bra kameralösning, gedigen konstruktion, extremt snygg keramisk baksida, snabb trådlös laddning, överlag snabb mobil.
Emot
”Lilla” telelinsen ger sämre zoomade bilder jämfört med P40 Pro, monohögtalare, inte helt komplett Appgallery.
Rekommenderas till
Använder du din mobil för att fotografera och dokumentera din vardag är detta den, i skrivande stund, bästa mobil du kan investera i.

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • Cirkapris:  13 995 kr inkl. moms, 11 196 kr exkl. moms
 • CPU: Kirin 990 5G
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 512 GB
 • Skärm: 6,47 tum, OLED
 • Upplösning: 2 640 x 1 200, 441 ppi
 • Kameralinser: 50 + 40 + 8 + 8 MP
 • Frontkamera: 32 MP + IR TOF 3D
 • Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.1
 • Batteri: 4 200 mAh
 • Laddning: Kabel – 40 watt, trådlös – 40 watt, omvänd trådlös – 27 watt
 • Minneskort: nano-SD
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelFirefox som standard
Nästa artikelCAT introducerar flaggskeppet S62 Pro
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här