Det finns en smartphone för alla. Vi testar en blandning av modeller för att hitta den mobilen, som passar just dig. Oavsett vilken typ av användare du är.

Tillbaka
Nästa

Huawei Mate XS

Huawei_MateXs
Huawei Mate XS är den i skrivande stund mest kompletta vikbara mobilen – men priset är fortfarande för högt.

Vad sägs om en vikbar åtta-tummare perfekt för multitasking?

Efter första försöket med vikbara mobiler från bland annat Huawei och Samsung lanserade Huawei under första halvan av 2020 en markant förbättrad uppföljare med vassare hårdvara och bättre vikfunktion.

När vi öppnar lådan som enheten kommer i ser mobilen i det närmaste ut som en fyrkantig, slimmad, åttatums-platta. Den väger 300 gram och är 5,4 millimeter tjock med en 11 millimeter kraftig sida som ger oss ett bra grepp när vi håller i den. När vi sedan viker ihop enheten till en mer traditionell telefon upplevs den i stället som en liten och lite tjock och halvklumpig mobil med en tjocklek på just 11 millimeter då skärmen viks in över greppytan från det uppfällda läget. Ihopvikt får vi en, enligt specifikationen, huvudskärm på 6,6 tum. Den verkliga visuella ytan blir dock något mindre då skärmen delvis går runt hörnet vilket inte kan användas i mobilläge.

Med längtan efter mer

Tittar vi till enhetens specifikationer får vi en dubbelskärm som i uppfällt läge har en upplösning på 2 480 x 2 200 pixel. På insidan hittar vi Huaweis Kirin 990 5K-processor med 16-kärniga Mali-G76 GPU och multipla NPU-enheter. Till detta får vi 512 gigabyte intern lagring vilket kan kompletteras med ett nanoSD-kort på upp till 256 gigabyte. Enheten är även utrustad med åtta gigabyte RAM.

ANNONS: Köp din Huawei-mobil från Netonnet

Sammantaget ger detta oss en mobil med en godkänd hårdvarubas, i varje fall om vi ser det ur ett mobilperspektiv, men när vi börjar dra nytta av möjligheterna i utfällt läge (som en datorplatta) kan vi många gånger känna att vi gärna haft mer internminne för att enklare kunna jobba med äkta multitasking utan att behöva vänta på att processerna ska växla mellan aktiva resurser.

En annorlunda kameralösning

Förutom att mobilen är vikbar kommer nästa stora skillnad när vi ser till kameradelen. Vi har under åren blivit bortskämda med klassledande kameralösningar i Huaweis flaggskeppsmobiler men i Mate XS får vi en lite annorlunda lösning. Det beror dels på den stora skärmen dels på att Huawei försökt att göra enheten så tunn som möjligt. Detta resulterar i att mobilen använder samma kameralösning för både främre och bakre kameran och att läget bestäms av om vi använder Mate XS i mobil- eller plattläge.

En rolig och klart användbar funktion kallas Mirror Shooting och låter oss visa porträttbilden som vi ska ta för den vi fotograferar, samtidigt som vi tar kortet

Som kamera hittar vi en fyralinslösning bestående av en 40 megapixels vidvinkel med ƒ/1,8 vilken gör ett grymt jobb med att ta bilder både på dagtid men framför allt under sämre ljusförhållanden. Vi får en 16 megapixels ultravidvinkel med ƒ/2,2, en åtta megapixels telefoto med ƒ/2,4 och en TOF-lins. Den sistnämnda mäter avståndet till huvudmotivet med IR. Tillsammans ger dessa linser oss en bra kameralösning som dock inte kan matcha övriga toppmodeller på marknaden. (Den motsvarar ungefär Huawei P20 Pro i kvalitet.)

En rolig och klart användbar funktion kallas Mirror Shooting och låter oss visa porträttbilden som vi ska ta för den vi fotograferar, samtidigt som vi tar kortet. Detta görs genom att en del av den mindre skärmen på enhetens vikta sida simultant visar det vi ser i kamera-appen. Kameran är däremot inte den främsta anledningen att vi väljer denna mobil.

Beroendeframkallande skärm

En del som vi från start hade stora farhågor gällande var enhetens batteri som ska kunna driva både högpresterande hårdvara och till detta en stor ljusstark skräm. Men faktum är att batteriet som är på 4 500 milliampertimmar nästan tar oss genom en full dags arbete. Detta beror delvis på att skärmen inte jobbar med någon extrem upplösning men till stora delar beror det på Huaweis AI-motor som hela tiden optimerar användning och resursutnyttjande. Skulle vi trots allt behöva mer kräm kommer enheten med en laddare på 55 watt som fyller batteriet till 85 procent på 30 minuters laddning.

Saknar Wi-Fi 6

Mobilen har plats för dubbla SIM-kort och är precis som övriga modeller med senaste Kirin-processorn förberedd för 5G. På den trådlösa fronten får vi dock nöja oss med Wi-Fi 5 med Wave 5-teknik och Bluetooth 5. Varför vi inte får en uppgradering till den senaste trådlösa standarden är lite märkligt med tanke på enhetens prisbild.

Ytterligare en skillnad jämfört med dagens vanliga mobiler är att XS inte har någon fingeravtrycksläsaren integrerad i skärmen, utan den sitter på sidan och är kombinerad med strömknappen på samma sätt som tillverkarens datorer. Lösningen är smidig och inloggningen är många gånger snabbare jämför med lösningar integrerade i skärmen.

Från jobbig att använda till snudd på oumbärlig

Vi måste avsluta med en mer övergripande syn på en ganska udda produkt. Under de första dagarnas användning var vi mest irriterade på att behöva använda en klumpig mobil. Men i takt med att vi började använda rätt appar på rätt sätt och nyttjade enhetens multitasking blev vi fast.

Att köra flera program simultant och dra och flytta filer, text, bilder och mer direkt via appar som ligger bredvid varandra, på samma sätt som en dator, ger en helt ny nivå av mobil produktivitet.

Men så har vi den stora punkten – priset

För att göra en lite dum men ändå klockren jämförelse är det som att byta från en vanlig datorskärm till en ultrabred 49-tummare. I början känns det bara klumpigt, men när vi väl vant oss känns allt annat pluttigt och föråldrat och trots att undertecknad jobbat så nära 100 procent av all min tid vid en mindre skärm och med en mindre mobil var det i båda fallen svårare att gå tillbaka än att lära sig dra full nytta av enheten. Men så har vi den stora punkten – priset.

Oavsett hur effektivt vårt arbete blir motiverar denna förbättring inte ett pris på nästan 26 000 kronor, inte ens på långa vägar.

Huawei Mate XS
4 / 6 Betyg
25 995 krPris
För
Skärmlösning som effektiviserar vårt arbete, extremt snabb laddning, bra kamera, bästa vikbara lösningen i skrivande stund.
Emot
Lite klumpig och ”satt” som normal mobil, äldre trådlös standard, vi hade gärna sett 12 GB RAM, kameralösningen kunde varit bättre, trots allt fler appar i Huaweis programbutik saknar vi några.
Rekommenderas till
Jobbar du ofta med multipla appar samtidigt och har gott om pengar är Mate XS en produktivitetshöjande lösning.

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • Cirkapris:  25 995 kr inkl. moms, 20 796 kr exkl. moms
 • CPU: Kirin 990 5G
 • RAM: 8 GB
 • Lagring: 512 GB
 • Skärm: 8 tum (6,6 tum +  6,38 tum)
 • Upplösning: 2 480 x 2 200 pixel
 • Kameralinser: 40 + 16 + 8 + TOF
 • Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth 5.0
 • Batteri: 4 500 mAh
 • Laddning: 55 watt
 • Minneskort: nano-SD
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelFirefox som standard
Nästa artikelCAT introducerar flaggskeppet S62 Pro
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här