Det finns en smartphone för alla. Vi testar en blandning av modeller för att hitta den mobilen, som passar just dig. Oavsett vilken typ av användare du är.

Tillbaka
Nästa

Oneplus Nord

OnePlus Nord
Nord är en extremt trevlig Oneplus-mobil med hög prestanda och bra kameralösning till ett riktigt bra pris.

Oneplus går tillbaka till rötterna med rätt prissatta toppmobiler.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Det som en gång i tiden gjorde Oneplus till en av de mest eftertraktade mobiltelefontillverkarna var att de tog fram flaggskeppsmobiler till ett pris som en bredare skara slutanvändare hade råd med. Och tack vare ett nära samarbete med Google kunde företaget erbjuda rena installationer utan en massa onödiga, förinstallerade, appar och funktioner. Med åren som gått sedan den första Oneplus-mobilen har företaget dock börjat tänja lite på den första delen och den senaste lanserade toppenheten kostade mer eller mindre i paritet med övriga toppenheter.

När nu företaget lanserar sin helt nya serie kallad Nord, tar man återigen ett rejält krafttag om kärnvärderingarna och presenterar en toppmatad mobil till ett mycket attraktivt pris. Precis som vi som varit med från start vant oss vid.

Snabb AMOLED-skärm

Nord kommer initialt i två färger, en Onyx-svart och en “isblå-marble”. Konstruktionskvalitet och design påminner till stora delar om toppmodellen 8T och den ger ett mycket sobert intryck. AMOLED-skärmen på 6,44 tum har en högsta upplösning på 2 400 x 1 080 pixel (408 ppi) och stödjer både sRGB och P3-färgrymd. Men mest intressant är att Oneplus valt att satsa på en 90 hertz-skärm vilket sammantaget ger oss en av de absolut bästa skärmarna vi sett i denna prisklass. Vi får klara, levande bilder och ett perfekt flyt när vi skrollar, spelar eller ser på film. Ytterligare ett plus är skärmens automatiska ljushantering som ger en behaglig bild oavsett omgivande ljus.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Kameror som imponerar

I skärmens övre vänstra hörn hittar vi dubbla framåtriktade linser. En huvudlins baserad på Sonys 32 megapixel IMX616-sensor med ƒ/2,45. Denna kompletteras med en 105 graders åttamegapixel-lins med ƒ/2,45 vilket är perfekt för grupp-selfies. Den primära linsen ger tydliga och bra bilder med äkta färgåtergivning men är aningen ljuskänslig. Den främre primära linsen kan även spela in 4K-video med 60 bilder per sekund vilket öppnar upp för helt nya användningsområden.

riktigt bra bilder som framför allt blir över förväntat under sämre ljusförhållanden

Roterar vi enheten kommer vi till den primära kamerauppsättningen vilken består av fyra lodrätt placerade linser. Huvudkameran är densamma som vi hittar i Oneplus 8, Sonys IMX586-sensor på 48 megapixel med optisk bildstabilisering och ƒ/1,75. Till denna får vi en 119 graders ultravidvinkel på åtta megapixel och ƒ/2,25, en femmegapixels linsdjupskamera och en tvåmegapixels makrolins.

Tillsammans ger dessa oss riktigt bra bilder som framför allt blir över förväntat under sämre ljusförhållanden där flera bilder slås samman till en detaljerad dito med minimalt brus. Oneplus Nord ska använda samma typ av lösning vid fotografering i starkt ljus men denna funktion känns inte lika väl genomarbetad då bilderna tappar lite av färgomfånget.

Ett nedskalat toppchip

För att kunna hålla priset på mobilen i en lägre nivå måste så klart vissa eftergifter göras och detta har Oneplus löst genom att satsa på Snapdragons 765G-chip vilket kan ses som en topplösning i den övre mellanklassen. Ser vi till de stora skillnaderna jämfört med Snapdragon 865 så innebär 765G en lägre toppfrekvens för den primära kärnan (2,3GHz jämfört med 2,84 GHz) Qualcomm har även bytt ut två av prestandakärnorna mot lågströmsalternativ vilket ger oss totalt sex kärnor som körs i 1,8 gigahertz baserade på Cortex A55, så den totala beräkningskraften blir märkbart lägre.

Vidare skillnader är grafiken som är baserad på enklare Adreno 620 och att minnet körs i 2133 megahertz jämfört med 2750 megahertz. Men trots detta finns ett par klara fördelar. I 765G får vi en integrerad 5G-lösning i form av Snapdragon X52 vilket i kombination med lägre CPU-frekvenser ger en bättre batteritid. Vi får även Wi-Fi 6 och Bluetooth 5, och för att göra det hela än intressantare går det att få mobilen med upp till tolv gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring.

Batteriet på 4115 milliampertimmar stödjer Oneplus patenterade Warp Charge 30T vilken tar en tom mobil till 70 procent på knappa 30 minuter.

Oneplus Nord har en riktigt trevlig prislapp

Och så det kanske bästa av allt – priset. För modellen med åtta gigabyte RAM och 128 gigabyte lagring ger vi 4 590 kronor, och kliver vi upp till tolv gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring är priset bara 1000 kronor mer. Dessutom erbjuder Oneplus ett klart generöst inbytesprogram,när du byter in din gamla mobil vilket gör Nord till den i skrivande stund bästa mobilen i in prisklass.

Oneplus Nord
5 / 6 Betyg
5 590 krPris
För
Mycket attraktivt pris, hög konstruktionskvalitet, bra kameralösning, snabb skärm, finns med 12 GB, frontkameran kan filma i 4K med 60 bilder per sekund, integrerad 5G.
Emot
Aningen lägre CPU-kraft, inte fullhastighets-5G, något sämre hantering av fotografering i starkt ljus.
Rekommenderas till
Detta är en komplett mobil som passar alla användartyper som inte vill spendera upp till det tredubbla för det absolut bästa.

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
 • Cirkapris:  5 590 kr inkl. moms, 4 492 kr exkl. moms
 • CPU: Snapdragon 765G
 • RAM: 12 GB
 • Lagring: 256 GB
 • Skärm: 6,44 tum
 • Upplösning: 2 400 x 1 080 pixel
 • Kameralinser: 48 + 8 + 5 + 2 MP
 • Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5
 • Batteri: 4 115 mAh
 • Laddning: 30 watt

Tillbaka
Nästa
Föregående artikelFirefox som standard
Nästa artikelCAT introducerar flaggskeppet S62 Pro
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här