Det finns en smartphone för alla. Vi testar en blandning av modeller för att hitta den mobilen, som passar just dig. Oavsett vilken typ av användare du är.

Tillbaka
Nästa

Samsung Galaxy S20 Ultra

S20 Ultra
Samsung Galaxy S20 Ultra är en av de mest allsidiga mobilerna i skrivande stund, med prestanda och funktioner som ligger högt över alla områden.

En tekniskt fullmatad arbetshäst för fotointresserade proffsanvändare.

När Samsung introducerade senaste Galaxy S20-serien lanserades den i flera modeller. Från mer “normala” flaggskeppspriser på runt 9 000 kronor upp till nästan det dubbla för toppmodellen S20 Ultra. Men trots att den senare fortfarande klassas som en ny modell har priserna börjat krypa ner till mer acceptabla nivåer och till mitten av sommaren 2020 kunde vi för första gången hitta mobilen till ett pris på under 13 000 kronor. Tillsammans med ett par programbaserade uppgraderingar sedan lanseringen gör detta att mobilen helt klart tilltalar en allt bredare användarskara.

Med maxade specifikationer

Vi börjar med att titta på de klart imponerande specifikationerna. I grunden hittar vi antingen en Snapdragon 865 eller Samsungs Exynos 990 vilka båda, lite ovanligt, går att köpa i Sverige. Den förstnämnda är att föredra då den är något snabbare. Till detta får vi tolv gigabyte RAM (modellen finns även med 16 GB) och en lagring på tyvärr lite låga 128 gigabyte. Du kan dock utöka lagringsutrymmet med ett mSD-kort på upp till en terabyte. Prestandan på modellen ligger högt utan att vara i den absoluta toppen, men en funktion som är extra användbar är möjligheten att dedikera plats för tre appar i internminnet vilket ger en snabbare hantering och blixtsnabb laddning. Kombinerar vi sedan detta med Samsungs grymma mobil till pc-lösning Dex, får vi den kraftfullaste mobila datorn i skrivande stund.

Galaxy S20 Ultra har den bästa skärmen på marknaden

Skärmen är en så kallad dynamisk AMOLED på 6,9 tum vilken klarar en uppdateringsfrekvens på 120 hertz och har en upplösning på 3 400 x 1 440 pixel. Detta är utan tvekan en av de absolut bästa skärmarna på marknaden med en suverän färghantering och enastående kontrasthantering. För att klara av att driva denna monsterenhet, åtminstone med standardinställningarna aktiverade, har Samsung lyckats trycka in ett batteri på hela 5 000 milliampertimmar. Det ger oss knappa 12 timmars användning.

ANNONS: Se aktuellt pris på Netonnet

Men om vi växlar upp till 120 hertz tappar vi direkt dryga tre timmar och skulle vi dessutom behöva använda en högre ljusstyrka än normalt kommer frekvenstjuven att stjäla ännu mer batteri. Enheten har stöd för kabelbaserad laddning på 25 watt och trådlös laddning på 15 watt vilket är godkänt men ändå en bit från de värden vi hoppats få se. För den som vill spendera ännu lite mer pengar går det att köpa en separat laddare som ger upp till 45 watt via Power Delivery 3.0-tekniken.

Har stöd för 5G

Vi nämnde ovan att vi kan använda ett mSD-kort, men vi kan även utrusta enheten med dubbla SIM-kort. En av de stora fördelarna med denna modell är att den har stöd för 5G och detta med både mmWave-teknik och via sub-6 gigahertz-banden vilket ger en framtidssäker mobil. Till detta kommer Ultra även med stöd för eSIM vilket är en tacksam lösning för både dig som reser eller som vill kunna växla mellan olika avtal på ett enkelt sätt.

Lite trist utsida

Vi går vidare med enhetens baksida och dess olika kameralinser. Till årets modell har Samsung återgått till en lite rakare baksida och en rakare form rent generellt. Detta troligen för att få rum med bland annat batteriet och övrig teknik utan att modellen ska bli onödigt tjock. Tyvärr måste vi säga att telefonen som helhet är ganska trist och vi skulle nog mer köpa detta utseende till en kommande Note 20 som är mer av en businessorienterad modell än S20 Ultra. Här hade vi gärna sett något som även visuellt sticker ut lite. En alternativ färgsättning eller effekt för att göra det lilla extra.

när Samsung nu lanserat en större (mjukvaru)patch med inriktning mot just kameradelen är läget ett annat

Ser vi sedan till kameralösningen som är denna mobils stora snackis, i varje fall om vi ser till lanseringen där både video, zoom och upplösningen i sig har lyfts fram som det största som hänt inom den mobila sidan. Vi testade mobilen kort redan vid lansering men beslöt nästan omedelbart att inte gå vidare då det direkt märktes att något inte var helt okej då bilderna var lång sämre än förväntat. Men när Samsung nu lanserat en större (mjukvaru)patch med inriktning mot just kameradelen är läget ett annat.

Kräver stabila händer

Totalt har baksidan fyra linser/sensorer: en vidvinkel på 108 megapixel (ƒ/1.8), en telelins på 48 megapixel (ƒ/3.5), en ultravidvinkel på 12 megapixel (ƒ/2.2) och en så kallad time-of-flight-lins. Till detta får vi 4x optisk zoom, 10x hybridzoom och en digital 100x zoom. Det var här vi tidigare upplevde de stora problemen men en snudd på extremt instabil zoom.

Efter uppdateringen blir bilderna överlag bättre med ett jämnare resultat vilket framför allt märks när vi ser till zoomade bilder. Däremot ska vi vara väldigt tydliga med att kameradelen fortfarande kräver stadiga händer då kameran tar tid på sig att zooma in och vi måste nästan alltid ha ett stöd för att bilderna ska bli så bra som vi vill. Skulle vi ta ett steg extra och använda en gimbal som DJ Osmo kan zoombilderna blir riktigt bra.

Sämre bilder än konkurrenterna i mörka miljöer

Vad vi däremot inte är nöjda med är fotografering i mörkare miljöer, där bilderna blir klart sämre jämfört med flera av de konkurrerande mobilerna. Vi ska även tillägga att Samsung-mobilen kan filma i 8K, men detta med begränsat antal bilder per sekund och även sett till längd per film. Här hittar vi även en av de funktioner som bäst stämmer överens med reklamen. Vi kan nämligen stanna filmen och plocka en bildruta vilken kommer att vara av imponerande tydlighet, i varje fall så länge vi inte använder zoomen.

Men med tanke på den senaste firmwareuppdateringen hoppas vi att kommande uppdateringar kan lyfta enheten ytterligare något steg

Självklart har Ultra även en riktigt bra frontkamera (40 megapixel, ƒ/2.2). Denna ger bra bilder med en tydlig skärpa och naturlig färgåtergivning trots att den har viss benägenhet att överexponera röda toner. Men med tanke på den senaste firmwareuppdateringen hoppas vi att kommande uppdateringar kan lyfta enheten ytterligare något steg. För potential finns det gott om.

Vi avslutar kort med ljudet som även detta håller en hög kvalitet med ett fullgott stereoljud som många gånger räcker för allt från samtal till musik, film och spelande. När du sedan vill höja nivån ytterligare är det så klart rekommenderat att använda ett Bluetooth-headset.

Samsung Galaxy S20 Ultra
5 / 6 Betyg
14 995 krPris
För
Otroligt imponerande skärm, gott om kraft, mycket bra kamera när den är på topp, bra ljud, Dex.
Emot
Ojämn kameraprestanda, sämre bilder vid svagare ljus, trist design.
Rekommenderas till
Vi tycker primärt att Galaxy S20 Ultra, tack vare Dex, är ett suveränt mobilt arbetsredskap för dig som även vill kunna fota/filma med hög kvalitet.

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
 • Cirkapris:  14 995 kr inkl. moms, 11 996 kr exkl. moms
 • CPU: Snapdragon 865 5G
 • RAM: 12 GB
 • Lagring: 128 GB
 • Skärm: 6,9” Dynamisk AMOLED
 • Upplösning: 1440 x 3200
 • Kameralinser: 108 + 12 + 48 + VGA
 • Frontkamera: 40 MP + IR
 • Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5.1
 • Batteri: 5 000mAh
 • Laddning: Fast – 45 watt, trådlös – 15 watt
 • Minneskort: mSD

Tillbaka
Nästa
Föregående artikelFirefox som standard
Nästa artikelCAT introducerar flaggskeppet S62 Pro
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här