Med en ny Snapdragonprocessor med 5G-stöd, Android 10 och en snabb trippelkameralösning hoppas Sony slå konkurrenterna på fingrarna. Nya Xperia 1 II släpps under våren.

Sony uppgraderar Xperia-serien med två modeller. Xperia 10 II och Xperia 1 II. Den förstnämnda beskrivs som en vattentålig underhållningsmobil och den sistnämnda som världens första smartphone med seriebildtagning i 20 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus.

Snapdragon 865 G under skalet

Xperia 1 II är med andra ord Sonys senaste flaggskeppstelefon. Den har en OLED-skärm på 6,5 tum i 21:9-format som enligt Sony ska leverera ”enastående färgexakthet”. Telefonen har även 5G-stöd via den nya Snapdragon 865 G-lösningen från Qualcomm, och batteriet på 4 000 milliamperetimmar som kan laddas upp till 50 procent på bara en halvtimme. För att dra nytta av snabbladdningen fullt ut krävs dock ett kraftfullt nätaggregat som tyvärr säljs separat.

Med teknik från företagets Alpha-kameror

Triss i kameror – Sony Xperia 1 II
Kamera-lösningen i Sony Xperia 1 II.

Telefonens trippelkamera är utrustad med Sony-sensorer (att Sony kan sensorer vet vi sedan tidigare) och Zeiss-optik och ska alltså ge dig 20 bilder per sekund med bibehållen autofokus, AF. Det är perfekt när du fotar snabba motiv. Kamerans tre linser har brännvidder på 6 millimeter, 24 millimeter och 70 millimeter.

AF-lösningen som täcker cirka 70 procent av sensorn ska göra beräkningar 60 gånger per sekund och har även så kallad ögon-autofokus i realtid för människor och djur. Sony har länge haft vanliga kameror på marknaden med riktigt snabb autofokus och de vi testat har fungerat riktigt bra utan att göra några underverk. Det ska bli spännande att se om beräkningskraften i en telefon kan utnyttjas för att förbättra träffprocenten något.

Sony ger användaren möjlighet att ställa in det mesta i fotoväg manuellt, det gäller både när du tar stillbilder och filmar. Givetvis finns det auto-lägen för alla som föredrar det.

Du som har en kompatibel Alpha-kamera från Sony kan förresten använda telefonen för att fjärrhantera kameran.

Som en Playstation 4 i handen

Precis som tidigare kan du strömma och spela Playstation 4-spel direkt på din telefon. När vi testat har funktionen tyvärr dragits med ganska rejäla eftersläpningar och varit roligare än bra. Sedan Xperia 1 har Sony dock lagt till ”Game Enhancer” som ska förbättra spelupplevelsen, så det är möjligt att vi borde ge fjärrspelsfunktionen en ny chans.

Några prisuppgifter på Xperia 1 II har vi inte i skrivande stund.

Läs också:
Test: Sony Xperia XZ
Test: Sony Xperia XZ1

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här