Det finns en smartphone för alla. Vi testar en blandning av modeller för att hitta den mobilen, som passar just dig. Oavsett vilken typ av användare du är.

Tillbaka
Nästa

Sony Xperia 10 Mark II

Sony 10II
Xperia 10 Mark II är ett klart lyft från föregående modell, men den hänger inte riktigt med konkurrenterna.

Bjuder på mängder av förbättringar – men på tok för sent.

Sony är ett av de företag som tillverkat mobiler under längst tid och vars sensorer vi ser i ett brett spann av telefoner från alla tänkbara tillverkare. Trots detta har företaget haft delvis svårt att få till mobiler som tilltalar den bredare massan av användare. Framför allt är det inom det lägre mellanklassegmentet som det varit svårast att få fram konkurrenskraftiga enheter.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Med senaste uppdateringen av Xperia 10, kallad Mark II, har Sony förbättrat flera punkter jämfört med ursprungsmodellen, men det känns trots detta som att företaget ligger ett steg efter konkurrenterna. Mark II borde ha lanserats för ett år sedan för att få rätt genomslag.

Filmoptimerat format

Som de flesta känner till har Sony sedan ett par år tillbaka använt sig av det lite udda formatet 21:9. Det är optimerat för att ge den bästa, filmliknande, tittarupplevelsen men är även ett tacksamt format när man jobbar med dubbla appar simultant. Eftersom enheten är relativt smal är den enkel att använda med en hand. Detta gäller även den numera klassiskt sidoplacerade fingeravtrycksläsaren som har en naturlig placering på den plats vi normalt har tummen. Däremot måste vi säga att enheten som helhet ger ett plastigt intryck och nästan kan kännas lite som en leksak när vi har den i handen.

Detta ger oss en skärm med riktigt bra och naturliga färger oavsett

Ett av lyften vi får från tidigare modell är skärmen i sig. Denna är på 6,2 tum med en högsta upplösning på 2520 x 1080 pixel (457 PPI) där Sony nu växlat över till en AMOLED-baserad lösning. Detta ger oss en skärm med riktigt bra och naturliga färger oavsett ljusläge, där kontrasten verkligen tagit ett stort kliv upp. Framför allt märks förbättring när vi jobbar med två helt olika appar simultant då varje app harmoniserar bättre sett till färghantering. Ett plus är även att Sony valt att behålla sin vattenskyddade hantering som företaget en gång i tiden var först ut med. Xperia 10 Mark II är IP68-klassificerad.

För dig som gillar headset med sladd

I ramens övre vänstra kant har Sony fortfarande valt att behålla ett 3,5 millimeters uttag för trådade headset, vilket vi tycker är trevligt. Dessutom är behovet av externa hörlurar, trådbundna eller trådlösa, en nödvändighet då det integrerade ljudet från enhetens monohögtalare lämnar en hel del i övrigt att önska. Det känns trist med tanke på att vi vet vad Sony kan. Detta är även något vi delvis ser när det kommer till anslutningen via headset där vi får stöd för äkta hi-res-audio och ljudförbättrande funktioner för komprimerat ljud via DSEE HX. Telefonen har en Typ-C port för laddning och en lucka som rymmer dubbla SIM-kort.

Klen hårdvara

Vi går över till enhetens insida där Sony, enligt oss, valt ett allt för defensivt upplägg. Grunden i mobilen är Qualcomms Snapdragon 665-chip vilket fortfarande baseras på 11 nanometers litografi, men framför allt har den en sämre prestanda i nästan samtliga avseenden jämfört med Oneplus motsvarighet Snapdragon 765G. Det märks direkt när vi börjar använda lite mer krävande appar och även när vi jobbar med flera applikationer samtidigt, något som mobilen delvis är skapt för att hantera.

Till detta får vi fyra gigabyte RAM och 128 gigabyte lagring, den senare går att komplettera med ett mSD-kort. Mängden internminne blir tyvärr allt för ofta blir en begränsning.

Läs också: Sony Xperia 1 II – Nytt flaggskepp i Xperia-serien kommer i vår

Långsam laddning

Xperia 10 Mark II har ett batteri på 3600 milliampertimmar. Det är inte så stort med dagens mått mätt, men tack vare Sonys smarta batterihantering tar det oss genom en full dags arbete utan problem. Däremot blir vi besvikna på laddningslösningen. Mobilen stödjer snabbladdning på upp till 18 watt, men vi får bara med en laddare på 7,5 watts. Och med den tar det dryga sex timmar att gå från tomt till fullt batteri vilket är allt för dåligt.

Vi kommer så till den viktiga kameralösningen vilken består av tre lodrätt placerade linser. En primär tolv megapixels sensor med ƒ/2.0, en åtta megapixles telefoto med ƒ/2.4 och en åtta megapixles ultravidvinkel med ƒ/2.2. Dessa kompletteras med en åtta megapixels frontkamera med ƒ/2.0.

Bra bilder under optimala förhållanden

Sammantaget och mycket förenklat kan vi säga att bilderna, när vi fotar under bra ljusförhållanden och optimala omgivande förutsättningar, blir fullt godkända med en bra skärpa och äkta färger. Men så fort omgivande ljus blir sämre eller att vi fotar i lägen med reflektioner eller likande tappar linserna fokus och vi får ofta grynigare bilder än vad som behövts. Detsamma gäller delvis frontkameran som oftast tar klara och tydliga bilder, men där det dynamiska omfånget ibland uteblir vilket nästan alltid uppstår när vi inte har optimala förhållanden.

Sony Xperia 10 Mark II
3 / 6 Betyg
3 990 krPris
För
Bra skärm för multimedia i alla former, enkel visuell multitasking, bra batteritid och hantering, bra ljudlösning för 3,5 mm, vattentät.
Emot
Klen hårdvara, mycket ojämn och känslig kameralösning, svag laddning, plastig känsla.
Rekommenderas till
Detta är ett smart val som ingångsmobil för ungdomar som främst vill använda multimediafunktioner.

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Sony, www.sony.com
 • Cirkapris:  3 990 kr inkl. moms, 3 192 kr exkl. moms
 • CPU: Snapdragon 665
 • RAM: 4 GB
 • Lagring: 128 GB
 • Skärm: 6,2 tum
 • Upplösning: 2 520 x 1 080 pixel
 • Kameralinser: 12 + 8 + 8 MP
 • Trådlöst: Wi-Fi 5 + Bluetooth 5
 • Batteri: 3 600 mAh
 • Laddning: 18 watt
Tillbaka
Nästa
Föregående artikelFirefox som standard
Nästa artikelCAT introducerar flaggskeppet S62 Pro
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här