Fråga

Hur återställer jag mitt USB-minne (Sandisk Backup 16 gigabyte) till det ursprungliga i stället för fyra megabyte som det plötsligt visade som allt tillgängligt utrymme?

Hocke

 

Svar

Att din USB-enhet visas med fel storlek är troligtvis resultatet av en felaktig formatering av enheten eller att någon mjukvara du använt har skapat partitioner på den, av vilka du bara ser en. Det kan kanske till och med vara så att du använt minnet i något Linux-sammanhang? Sådana partitioner kan Windows inte hantera.

Det finns flera sätt att lösa problemet, till exempel med partitioneringsmjukvara som Minitool Partition Wizard (https://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html). Det bör dock räcka med vad som redan finns i Windows, så här kommer den metoden. Observera att allt eventuellt innehåll i USB-minnet kommer att försvinna.

Starta Kommandotolken med administratörsbehörighet och skriv

diskpart

I Diskpart-fönstret, skriv

list disk

Identifiera vilken av de listade diskarna som är ditt minne. Skriv

select disk #

där # ska vara disknumret. Du måste vara absolut säker på att det är rätt nummer för ditt USB-minne, så att du inte riskerar att radera en hårddisk av misstag.

Skriv sedan, i tur och ordning

clean
create partition primary
select partition 1
active
format quick fs=fat32
assign
exit

Om du vill kan du ersätta fat32 med ntfs. När det hela är klart, ta ur minnet och anslut det igen. Du bör nu se dess korrekta storlek.

 

2 KOMMENTARER

 1. Om man inte känner sig helt säker i umgänget med diskpart så kan stegen efter ”clean” med fördel utföras även i den vanliga Diskhanteringen.
  Högerklicka på startknappen -> välj ”Diskhantering” -> högerklicka på rätt disk i listan -> välj ”Ny enkel volym” -> följ instruktionerna.
  Det kan kännas lättare med ett grafiskt gränssnitt.

 2. GPARTED 1.0.3 [TAR ALLT UTOM XFAT]
  ÄR GRATIS (GRATIS ÄR GOTT] LÄTTANVÄNT OCH MAN BÖR ÖVA ORDENTLIGT PÅ DISKAR MAN
  I N T E ÄR RÄDD ATT TAPPA INFORMATION
  IFRÅN. KOPIERA DISKAR O MELLAN DISKAR
  GÅR OCKSÅ –
  Har också råkat ut för USB MINNEN MED 0 MB
  MEN DÅ ÄR DE FORMATERADE I LINUX EL
  OS SPECIFIKT FILTYPSSYSTEM EXT HP ”ETC”

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här