Panasonic Toughbook 55 är här i en uppdaterad upplaga. Den modulära bärbara datorn ska tåla tuffa tag och går att pussla ihop i en mängd olika konfigurationer.

Det mesta har blivit bättre i nya Toughbook 55. Panasonic lovar högre prestanda, fler anslutningsmöjligheter och ökad säkerhet. Datorn lanserades för ett par år sedan och går nu att beställa med vassare hårdvara än tidigare, till exempel med en Intel Core i5-1145G7-processor med Intel vPro ur den elfte generationen. Du kan även få eSIM och 4G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 och Thunderbolt 4. Även lagringen har förbättrats med en NVMe OPAL-SSD som kan kryptera all data i realtid. Det finns även stöd för Microsoft Secured-core PC-teknik.

Uppbyggd av moduler som är enkla att byta

Panasonic Toughbook 55 – moduler
Det finns mängder av olika moduler som gör att användaren kan anpassa datorn efter behov.

Den bärbara datorn är uppbyggd av utbytbara moduler vilket gör att man kan anpassa den efter sina personliga krav. Tillverkaren uppger att Toughbook 55 bland annat passar bra för alla som jobbar inom räddnings- och säkerhetstjänst.

LÄS OCKSÅ
Test: Nokia XR20 5G Rugged

Tillverkaren uppger att datorn går att konfigurera på resande fot. Via datorns ”universalport” kan man till exempel installera en smartkortläsare, ytterligare lagringsutrymme, en optisk enhet eller ett extra batteri. Den modulära lösningen fanns även i föregående generations Toughbook 55 och kringutrustningen till den ska vara kompatibel med de nya enheterna.

Toughbook 55 är stor, tung och tuff

Tougbook 55 väger cirka två kilo och är cirka 33 millimeter tjock. Jämfört med många av dagens bärbara är den med andra ord både ganska stor och tung, men med tanke på att den ska tåla damm och vattenstänk och är skyddad mot fall upp till 91 centimeter enligt IP53 är det kanske smällar man får ta. Dessutom fungerar datorn i temperaturer från -29 grader till 60 grader. Skärmen på 14 tum finns för övrigt i HD-upplösning, Full-HD och Full-HD med pekskärm. Datorn kostar från cirka 20 000 kronor exklusive moms.


Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här