Nokia XR20 5G rugged
4 / 6 Betyg
6 290 krPris
För
Extra stryktålig mobil som behåller en förhållandevis slimmad profil. Bra stereoljud, bra batteritid, IP68-klassad, hård glasskärm, 5G, bra uppdateringsstöd över tid.
Emot
Ojämn skärm, lite klen processor, lite begränsad kamera, kan inte anpassa Google-knappen, lite högt pris.
Rekommenderas till
Är du på jakt efter en stryktålig mobil med bra basfunktioner är Nokia XR20 en av de mest intressanta stryktåliga mobilerna vi testat.

Nokia XR20 5G Rugged är en riktigt trevlig överraskning. Med en slimmad, stryktålig, 5G-telefon hittar Nokia en perfekt nisch på en annars fullpackad mobilmarknad.

Allt sedan HMD Global återupplivade det klassiska mobilmärket Nokia har företaget delvis kämpat med att hitta rätt väg in på marknaden. Och trots flera olika modeller inom de flesta pris- och modellsegment känns det inte som att det riktigt tagit fart. Men med XR20 5G tar Nokia ett helt nytt tag och satsar på en stryktålig modell. Här har vi hittills bara haft ett par aktörer med telefoner som varit för klumpiga för den mer generella användarskaran. Med XR20 5G Rugged ändras detta helt och det känns som att Nokia verkligen hittat sin nisch inom den mobila sektorn.

Gratis skärmbyte under första året

Mobilen mäter 171,6 x 81,5 x 10,6 millimeter och väger 248 gram. Detta är så klart inte något vi normalt klassar som en slimmad mobil, men andra hållbara telefoner är oftast betydligt tjockare. Nokias modell har ett förhållandevis smäckert utseende och vid en första anblick kan den se ut som vilken standardtelefon som helst.

Nokia XR20 5G Rugged – fram- och baksida
Nokia XR20 5G Rugged är en liten och lätt mobil, åtminstone om man jämför med andra modeller i samma ”genre”.

Mobilen i sig uppfyller, och delvis överstiger, militärstandard MIL-STD-810H och kompletteras med en skärm tillverkad av Corning Gorillaglass Victus som är den tåligaste skärm som Nokia lanserat. Och för att verkligen lyfta fram dess slitstyrka får du med ett års gratis skärmbyte på köpet, om något oväntat skulle inträffa. XR20 5G Rugged är även IP68-klassificerad och har en utökad funktionstemperatur som sträcker sig från -21 till 55 grader, vilket sammantaget ger oss en mobil som med råge bör klara vår vardagliga användning även om vi råkar tillhöra den lite klumpigare skaran användare.

En liten detalj vi uppskattar är att Nokia valt att använda knappar i metall i stället för i plast eller med plastskydd som vi många gånger ser på denna typ av mobiler. Detta ger telefonen ett lyft och, precis som den lite mer slimmade formen, minimerar XR20 5G Rugged känslan på ett tilltalande vis. Som vanligt med Nokia är en av knapparna direkt kopplad till Googles assistent vilket är helt okej, framför allt i vår region, men det hade varit trevligt att kunna välja en alternativ assistent för den som önskar.

LÄS OCKSÅ
Test: Sony Xperia 1 III

I övrigt har Nokia valt att behålla headsetanslutningen på 3,5 millimeter vilket är ett plus och till detta får vi även klart godkända stereohögtalare vilka använder en speciell ljudförstärkning via en så kallad OZO Playback-teknik som ger ett jämnare ljud med bättre dynamik. Det kommer framför allt till sin rätt när vi ser på film eller spelar spel på mobilen.

Nokia XR20 5G Rugged – högtalare
Nokiamobilen har ett 3,5 mm uttag och riktigt bra stereohögtalare.

XR20 5G Rugged är tuff men har klen hårdvara

En sak att beakta, som ofta utmärker den mer stryktåliga skaran av mobiler, är att XR20 använder en förhållandevis klen hårdvara under det tuffa skalet. Det gör att alla delar tar aningen längre tid än vi kanske är vana vid. Det är inte så att det blir extremt slött, men det är något du bör ta med dig vid valet av mobil.

Grunden i enheten finner vi Qualcomm Snapdragon 480 vilket är något av ingångsmodellen till 5G hos Qualcomm. Till detta får vi, så klart, den lite enklare grafikkretsen Adreno 619, sex gigabyte RAM och 128 gigabyte lagring. Den senare går att utöka med minneskort, men då kan vi inte använda dubbla SIM-kort.

I Passmark når vi 5 456 poäng och för processorn 2 369, vilket med 3DMark Wild Life Vulkans 983 poäng visar att mobilen hamnar i den lägre mellanklassen rent prestandamässigt. Till det positiva är att huvudchippen baseras på åtta nanometers teknik vilket gör att mobilen är energieffektiv och därmed också sval, vilket tillsammans med det 4 630 milliampertimmar kraftiga batteriet utan problem tar oss genom en fullmatad dag av mobilt arbete.

Nokiatelefonen har stöd för 18 watts laddning eller 15 watt trådlös laddning vilket är klart godkänt för en stryktålig mobil. Detta gör att vi når 50 procents kapacitet på cirka 45 minuter. Värt att notera är att mobilen inte kommer med en laddare utan bara en standard USB Typ-A till Typ-C-kabel för laddning.

Vi fortsätter med mobilens skärm som är en 6,67 tums IPS LCD med en ljusstyrka på 550 nits och en högsta upplösning på 1 080 x 2 400 pixel. Tack vare det skyddande yttre skalet får vi ett skärm-till-chassi-förhållande på cirka 76,8 procent vilket är helt okej, även om det känns som att vi skulle kunnat få ut än mer.

XR20 5G Rugged – skärm
Skärmen är klart godkänd även om den är lite ojämn sett till färghanteringen. Vi får även en mittplacerad selfiekamera på åtta megapixel.

Skärmen har en fullgod färghantering som fungerar till både normalt surfande och olika former av underhållning. Däremot är den aningen ojämn både sett till färger och framför allt ljusstyrka vilken nästan skiftar beroende på hur vi håller och vinklar mobilen. Om detta bara gäller vårt exemplar eller inte låter vi vara osagt, men här finns lite att förbättra till kommande modeller.

Godkänd kameralösning

XR20 5G Rugged har två bakre mittplacerade linser. Den primära kameran ligger på 48 megapixel och använder Samsungs GM1-sensor, ultravidvinkeln baseras i sin tur på Samsungs S5K3L6-sensor på 13 megapixel. Bilderna som tas i dagsljus blir klart godkända med en bra skärpa även om vi kan tycka att det dynamiska omfånget är aningen begränsat samt att vitbalansen har en förmåga att dras åt det kalla hållet av någon anledning.

Nokia XR20 5G Rugged – kameror
Mobilen erbjuder två linser vilka gör ett bra arbete under bra ljusförhållanden men som inte lyckas lika bra när mörkret faller på.

När vi går över till nattbilder eller bilder tagna i sämre ljus blir resultatet sämre. Kameran tappar i detaljrikedom och om vi väljer att använda låg-ljus-läge blir bilderna i stället väldigt känsliga för även mindre rörelser vilket är störande. Men återigen, för att vara och profileras som en ”rugged” mobil håller bilderna riktigt bra kvalitet.

Mobilen har självklart även en selfiekamera vilken är placerad i mitten av skärmens övre kant. Lösningen ger även denna godkända bilder utan att glänsa något extra och är primärt en lösning för att kunna hantera digitala möten eller annan livekonversation.

Avslutningsvis ska vi tillägga att Nokia XR20 5G Rugged kommer med tre års garanti och att tillverkaren garanterar Androids månadsbaserade säkerhetsuppdateringar i upp till fyra år samt tre års uppgraderingar av operativsystemversionen vilket känns som en extra trygghet. Som en bonus samarbetar Nokia även med Ecologi och för varje mobil som säljs  kan vi registrera mobilen för att 50 träd ska planteras för en mer hållbar framtid.

Nokia XR20 5G rugged
4 / 6 Betyg
6 290 krPris
För
Extra stryktålig mobil som behåller en förhållandevis slimmad profil. Bra stereoljud, bra batteritid, IP68-klassad, hård glasskärm, 5G, bra uppdateringsstöd över tid.
Emot
Ojämn skärm, lite klen processor, lite begränsad kamera, kan inte anpassa Google-knappen, lite högt pris.
Rekommenderas till
Är du på jakt efter en stryktålig mobil med bra basfunktioner är Nokia XR20 en av de mest intressanta stryktåliga mobilerna vi testat.

SPECIFIKATIONER Nokia XR20 5G Rugged:

 • Tillverkare: Nokia, www.nokia.com
 • Cirkapris:  6 290 kr inkl. moms, 5 032 kr exkl. moms
 • CPU: Qualcomm Snapdragon 480 5G
 • Lagring: 128 GB
 • Ram: 6 GB
 • Mått: 171,6 x 81,5 x 10,6 mm
 • Vikt: 248 gram
 • Skärm: 6,67 tum
 • Upplösning: 2 400×1 080 pixel
 • Skärmtyp:  IPS LCD
 • Batteri: 4 630 mAh
 • Kamera: 48 + 13 MP, 8 MP front
 • WiFi: 2×2 MIMO Wi-Fi 6
 • Bluetooth: V5.1 med A2DP, LE, aptX Adaptive


 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

2 KOMMENTARER

 1. Verkar vettig om än lite klen. Kunde bara önska att någon mobiltillverkare kunde göra en bra slitstark mobil där operativsystemet inte har med Google, Windows eller Apple att göra. Helst något rent Linuxbaserat som inte har som främsta mål att samla och vidaresälja uppgifter om mig.

 2. TACK, ANDERS… för din kloka kommentar!

  Om fler konsumenter hade förstått hur pass kontrollerade som vi är av dessa TECH-bjässar, så hade vi kanske kunnat få se ändring till det bättre… och slippa allt deras snokande.

  Kan man våga hoppas på att DatorMagazine belyser området lite extra!?

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här