Logitech MX Mechanical
5 / 6 Betyg
1 799 krPris
För
Underbar skrivkänsla, vi kan maximera nedslagen utan risk för missade tryckningar, lätt men stabilt, bra integrerad ljuslösning, fungerar med tre enheter, smart programvara
Emot
Vi hade gärna sett detta bord i ett ergonomiskt utförande, lite trist färgkombo, inte samma makromöjligheter som G-borden har, trots ett högt pris får vi inte med handledsstöd
Rekommenderas till
Spenderar du mycket tid med att skriva vid ditt tangentbord och inte kräver ett ergonomiskt alternativ är detta en av de bästa lösningar vi testat

Mekanisk precisionskänsla och stabilitet för produktivt arbete

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Logitech har en lång bakgrund från att ta fram olika modeller av såväl kontorsorienterade som spelfokuserade tangentbord i olika prisklasser och utformningar.  Men en del som saknats har varit ett tangentbord som drar nytta av den exakta precisionen och stabiliteten över tid som ett mekaniskt tangentbord erbjuder samtidigt som vi får det mer slimmade, lågprofilsutseendet och låga slaglängden som just kontorsbaserade tangentbord oftast erbjuder. Men med MX Mechanical så lyckas Logitech kombinera det bästa av två världar i en produkt där vi får nästan allt vi kan önska.

Två storlekar, tre brytare

MX Mechanical lanseras i två storlekar: en fullstorlek med integrerad knappsats och en minimalistisk utan knappsats. Båda tangentborden är svarta med svarta och gråa tangenter och kommer med ett toppfodral i aluminium för hög stabilitet och låg vikt. Vi kan även till båda borden välja mellan en av tre brytare, var och med en distinkt känsla och ljud; Tactile Quiet för exakt feedback med minimalt ljud, Clicky för en mekanisk känsla och ljud samt Linear för minimal fjäderkraft och snabb reaktionsförmåga.

brytare
Tangentbordet går att få med tre typer av bryare beroende på våra önskemål

Vi har testat den fullstora modellen som mäter 433,85 x 131,55 x 26,10 millimeter och väger 828 gram och som här utrustats med Tactile Quiet brytare. Varje av knapparna på tangentbordet kommer med integrerade LED som aktiveras automatiskt när vi närmar oss knappen. Vad som gör denna del än bättre är att ljuset är dynamiskt och anpassas efter omgivande ljus på ett mycket effektfullt sätt vilket även underlättar vårt arbete under kvällar eller i mörkare omgivning.

led
Logitech MX Mechanical är ett lågprofils fullstort mekaniskt tangentbord med dynamisk LED integration som anpassas efter omgivande ljus

Vi kan även via Logitechs programvara Options alternativt genom att kombinera Fn-knappen med lamknappen växla mellan fem olika ljuseffekter vilka vi rent generellt inte förstår meningen med förutom möjligen kontrastbelysningen som ger ett extra skarpt sken för de knappar som aktiverats vilket kan användas för viktigare knappar.

Med bakgrundsbelysningen påslagen så räcker en laddning för detta trådlösa tangentbord upp till 15 dagar vilket utökas till tio månader med belysningen avstängd. Vi använda oftast en mix där belysningen var avstängd på dagarna och aktiverad när vi jobbade på kvällar och nätter och efter dryga en månads användning så hade vi fortfarande 64 procent kvar. Skulle det bli panik och batteriet tar slut så stöder tangentbordet snabbladdning där vi på 15 minuter får en dryg dags användning.

Ett bord, multipla enheter

Brytarna på vårt tangentbord kräver 45 grams kraft för att aktiveras med en totalt nedslagslängd på 3,2 millimeter. Detta är cirka 0,8 millimeter mindre än normala mekaniska brytare som på Logitechs G915 bord. Trots att brytaren inte är helt tyst så är den långt ifrån högljudd och det lilla klick som både hörs och känns är nästan beroendeframkallande och det känns nästan som under ett tävlingslopp där vi vill öka tempot på ett positivt sätt.

Skrivkänslan är grymt bra och oavsett om vi kommer lite snett på tangenten så blir nedslaget exakt och antal feltryck i det närmaste obefintligt. Undertecknad har nu inte testat bordet för spelande men känslan är att det fungerar fullgott även för detta ändamål även om det är skrivandet som ligger i fokus. Däremot så dyker det hela tiden upp en tanke i huvudet att det hade varit intressant att se hur detta tangentbord skulle fungera som ergonomiskt som typ K860 med svängda sidor. Det skulle kunna bli det ultimata tangentbordet.

När det kommer till anslutningen så kommer MX Mechanical med Logitechs nya trådlösa teknik Bolt där vi får med en separat mini dongle. Till detta så kan vi även använda BT för att ansluta alternativa enheter och här ser vi återigen ett utmärkt exempel på hur Logitech återanvänder sina smarta lösningar. För vi kan nämligen via en enkel knapptryckning växla mellan tre olika enheter som kopplas till samma tangentbord. Detta omfattar både PC och Mac samt möjlighet att koppla bordet till en platta om så önskas.

en till tre
Som vanligt för Logitechs enheter så kan vi ansluta tangentbordet till tre enheter och sedan enkelt växla mellan dessa

Till detta så kan vi, om vi även har en Logitech mus, använda företagets programlösning Flow som numera är en del av nya Options. Med detta program installerat så kan vi utöka tangentbordets möjligheter över olika datorer och även operativsystem då vi kan använda snabbkommandon som kopiera och klistra in även mellan datorer vilket är en allt för ofta underskattad funktion.

options plus
För att konfigurera tangentbordet, dess led eller uppdatera firmware med mera används programmet Options +

En del som vi däremot delvis saknar är möjligheten att, som med Logitechs gaming tangentbord, snabbt kunna skapa olika makron för funktioner som vi ofta upprepar, makron som sedan kunnat kopplas mot olika program.

SPECIFIKATIONER:

  • Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
  • Cirkapris:  1 799 kr inkl. moms, 1 439 kr exkl. moms
  • Anslutning: BT och Logitech Bolt teknik
  • Mått 433,85 x 131,55 x 26,10 mm
  • Vikt: 828 gram
  • Brytare: Mekaniska Tactile Quiet
  • Batteri: laddbart via USB-C
  • Batteritid: mellan 15 dagar och 10 månader beroende på LED
  • Ljusintegration: Vitt, dynamiskt, LED per tangent
  • Programvara: Logi Options+ och Logitech Flow

Logitech MX Mechanical
5 / 6 Betyg
1 799 krPris
För
Underbar skrivkänsla, vi kan maximera nedslagen utan risk för missade tryckningar, lätt men stabilt, bra integrerad ljuslösning, fungerar med tre enheter, smart programvara
Emot
Vi hade gärna sett detta bord i ett ergonomiskt utförande, lite trist färgkombo, inte samma makromöjligheter som G-borden har, trots ett högt pris får vi inte med handledsstöd
Rekommenderas till
Spenderar du mycket tid med att skriva vid ditt tangentbord och inte kräver ett ergonomiskt alternativ är detta en av de bästa lösningar vi testat
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här