Logitech Aurora Collection
4 / 6 Betyg
7 196 krPris
För
Logitech Aurora Collection är en trevlig skrivbordsuppsättning med spelfokuserat tangentbord, mus, headset och mikrofon. kitet har en bra balans mellan lite mer sobra färger, stilren RGB och mer utmärkande tillbehör. Enheterna är över lag tåliga och har en bra kvalitetskänsla
Emot
Priset är överlag allt för högt, kitet är mer fokuserat på en yngre generation och känns även delvis som något som mer tilltalar tjejer, batteritiden för vissa produkter kunde varit bättre, tillbehörens prislapp är om möjligt än högre
Rekommenderas till
Totalt sett erbjuder Logitech Aurora Collection allt vi behöver som gamers och settet är som klippt och skuret för en yngre generation som vill ha något mer att visa upp

Logitech Aurora Collection är en komplett skrivbordsuppsättning för gamers, streamers eller den som bara vill sticka ut.

Efter den lyckade lanseringen av Logi Pop så fortsätter Logitech att lansera matchande, mer kompletta uppsättningar av tillbehör för den moderna datoranvändaren. Denna gång så lämnar Logitech det pastellfärgat lekfulla och inriktar sig med Aurora Collection mot den mer seriösa gamern som uppskattar en drömlik komfort och design. Kollektionen består av ett headset, ett trådlöst eller trådbundet tangentbord och en trådlös mus och kompletteras sedan med en specialutgåva av paraplyföretaget Yetis bordsmikrofon Blue, ett molnformat handledsstöd, en kabel försedd med en molnberlock, en musmatta och en bärväska för headset och mus med tillhörande kabel.

Till dessa så finns även ett flertal alternativ för att specialanpassa varje del som med öronkuddar i alternativa färger för vårt headset, alternativa knappar eller bakgrundspalett till tangentbordet eller musmattor i olika färger. Den enda enhet som i skrivandes stund inte går att anpassa är musen. Vi har under en period testat den kompletta kollektionen som över lag är mycket trevlig men som även har ett par svagheter. Värt att notera är även att samtliga enheter är del av Logitechs G serie som enkelt utryckt innebär gaming tillbehör på högsta nivå där produkterna är designade och testade för att ge dig högsta precision i alla lägen.

Mus för mindre händer

Vi börja med att titta närmare på musen som heter G705. Detta är faktiskt Logitechs första spel mus som designats för dig med lite mindre händer. Tack vare detta så får vi en lite mindre mus som mäter 39,4 x 68,1 x 105,8 millimeter och endast väger 85 gram. Men tack vare den ergonomiska utformningen med en lite mjukare, rundad form så ligger musen bra i handen även för den som har mer normalstora händer.

Däremot ska vi även tillägga att den troligen inte kommer att passa lika bra för dig som har markant större händer. Vi har en på kontoret som på grund av lite större händer upplevde spänningar i fingrarna efter bara någon timmes användning. Ytterligare en del som också kan upplevas negativt är den lite plastiga känsla som musen har, men det senare är troligen mer en vanesak.

G705 2
G705 har ett bekvämt ergonomiskt grepp och en snygg, ganska diskret RGB integration. Tyvärr känns musen aningen plastig

Musen ansluts via antingen traditionell blåtand vilket gör det enkelt att ta med musen på resan eller via Logitechs teknik Lightspeed som levererar låg latens och pålitlig prestanda även i mer störande miljöer. Den senare är så klart det optimala valet för spelande och då även tangentbordet använder samma teknik så räcker det med en sändare för båda enheter. Vi får även med en liten USB dongle samt en förlängningskabel för enklare placering.

Musen har totalt sex programmerbara knappar och drivs av en optisk sensor med en högsta upplösning på 8200 dpi vilket i normala fall räcker långt. Men skulle du sitta vid en större 4K eller 5K skärm så kan det vara värt att titta på Logitechs möss med högre känslighet. Knapparna är i sig även de godkända med ett bra gensvar men utan att erbjuda den perfekta känslan som vi hade hoppats på. Ett klart plus är de generösa glidytorna som ger oss bästa förutsättningar för ett smidigt rörelsemönster.

I den bakre regionen av musen så går en långsmal RGB rand vilken skiljer ovansidan från bottendelen. Till skillnad från flera likande lösningar så har G705 en mjukare RGB integration vilket verkligen matchar det mer drömmande molntemat och helt klart höjer det visuella en nivå. För dig som vill anpassa ljuseffekterna så används Logitechs program G HUB. Som alltid när vi aktiverar flera funktioner så blir det något som blir lidande och i detta fall så är det så klart kopplat till batteriet som för G705 stannar på knappa 40 timmar med RGB. Vi laddar musen med den medföljande USB-C kabeln och vi får nästan åtta timmars spelande på 30 minuters laddning.

G705 laddning
Musen ger oss cirka 40 timmars kontinuerlig användning med RGB aktiverad och för att ladda så ansluts en USB-C kabel i fronten

Sammantaget så är G705 en fullgod gamingmus som framför allt passar en yngre generation gamers men som även verkar tilltala tjejer mer än killar. Framför allt så är det en mus som verkligen matchar övriga delar i kollektionen. Det vi däremot märkte ganska snabbt var att den vita färgen snabbt drog till sig smuts så för att inte få en missfärgad mus så kan det vara värt att rengöra den regelbundet. Dessutom är priset på 1 099 kronor aningen för högt.

Logitech G705
4 / 6 Betyg
1 099 KrPris
För
Mycket tilltalade design, snygg RGB integration, bra ergonomisk placering för handen, bra sensor, låg vikt
Emot
Aningen plastig känsla, lite högt pris, tenderar att bli missfärgad
Rekommenderas till
G705 är en perfekt mus för dig med lite mindre händer och även en mus som borde tilltala yngre användare

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
 • Cirkapris:  1 099 kr inkl. moms, 879 kr exkl. moms
 • Anslutning: BT och Logitech Lightspeedteknik
 • Mått: 39,4 x 68,1 x 105,8 mm
 • Vikt: 85 gram
 • Sensor: Optisk 100 – 8200 dpi
 • Antal knappar: 6 st
 • Batteritid: 40 timmar med RGB
 • RGB integration: tre zoner med Lightsync

Tåligt, drömlikt tangentbord med hög prislapp

Vi fortsätter med det trådlösa tangentbordet kallat G715 som till färgsättningen, vitt med mer genomskinliga detaljer, påminner om och matchar G705. Men till skillnad från musen så får vi här en betydligt stabilare lösning och tangentbordet som mäter 370,6 x 157 x 37,2 millimeter väger 976 gram och känns gediget och hållbart.

G715 är ett tangentbord utan numerisk del där vi i förpackningen även får med Logitechs nya molnformade handledsstöd. Det senare kan se lite märkligt ut och det tog en stund att väja sig vid de mindre molngroparna men sedan så var det både snyggt och riktigt behagligt att använda.

G715
Logitechs G715 är ett mekaniskt tangentbord med perfekt känsla och nedslag som passar för både gaming och mer produktivt arbete

Tangentbordet kommer med 87 knappar och använder mekaniska RGB brytare där vi kan välja mellan Logitechs olika GX brytare i form av linear, tactile, eller clicky. Varje knapp har en perfekt RGB baserad belysning som underlättar under mörkare timmar och totalt så finns här 16 RGB zoner som vi kan bygga upp effekter kring. Den snyggaste av dessa skulle vi däremot säga är placerad på undersidan där bordet har en inramning av en list som ger ett perfekt avvägt sken på kvällen.

Själva tangenterna är tillverkade med en dubbel PBT vilket ger tåliga knappar som faktiskt även håller borta smutsen betydligt bättre jämfört med musen. I ovankanten så finner vi ett par multimediaknappar samt ett volymhjul men däremot saknar vi möjlighet till Makroknappar som vi till och från vant oss vid med G-tangentbord. Nu får vi i stället nöja oss med de tolv funktionsknapparna som via G Hub kan anpassas och som genom att klicka på G-Shift kan erbjuda dubbelkommandon för totalt 24 tangentmappningar eller makron. Trots detta så känns det lite begränsat för ett bord i denna prisklass.

För den som önskar så går det här att skräddarsy sitt tangentbord med hjälp av färgade knappar eller plattor som placeras på ovansidan. Lösningen är enkel att använda med kostar, som de flesta andra tillbehör, oförsvarligt mycket. Precis som musen så kan tangentbordet anslutas via antingen blåtand eller med Lightspeed och på en full laddning så klarar vi oss cirka 25 timmar vilket är allt för klent. Nu kan vi så klart ladda bordet samtidigt som vi fortsätter använda det men någonstans tycker vi ändå att detta blir en svaghet.

G715 farger
För den som önskar så går det enkelt att byta ut tangenterna mot alternativa färger eller så kan vi placera en topplåt för att helt skräddarsy vår look

På undersidan så finns, förutom RGB integrationen, även enklare klaffar för att justera bordets lutning samt en liten ficka för det medföljande USB donglen. Tyvärr så kan G715 inte växla mellan olika anslutningar som med exempelvis Logitechs MX serie vilket är trist. Vad som däremot är ett klart plus är att trots att tangenterna är mer än godkända för spelande med hög precision och stabilitet så är de även klart bekväma att använda för normalt skrivande så det är helt klart ett tangentbord som passar perfekt för lite dubbelarbete. För dig som föredrar ett kabelbaserat tangentbord så finns även G713 som i princip är samma bord men med just kabel.

Är sedan G715 rätt för dig? Det är svårt att säga men undertecknad gillar helt klart tangentbordet som har en mycket bra känsla för både skrivande och spelande och som tack vare sin stabila konstruktion troligen kommer att hålla i många år. Men sedan saknar vi den totala anpassningen som andra G-bord erbjuder och som sagt tillbehören som skapar den personliga touchen tar till viss del ner WOW känslan.

Logitech G715
5 / 6 Betyg
2 099 krPris
För
Bra skrivkänsla, hög konstruktions kvalité, snygg RGB integration, bekvämt handledsstöd, möjlighet att byta ovansida, över lag ett snyggt TB
Emot
Svag batteritid, lite väl dyrt, inte bästa möjligheten till anpassning för ett G-bord
Rekommenderas till
Logitech G715 är ett mycket bra gamingtangentbord med mycket bra skrivkänsla som gör att det passar de flesta användare
DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
 • Cirkapris:  2 099 kr inkl. moms, 1 679 kr exkl. moms
 • Anslutning: BT och Logitech Lightspeedteknik
 • Mått 370,6 x 157 x 37,2 mm
 • Vikt: 976 gram
 • Antal tangenter: 87 mekaniska GX brytare med texturerade tangenter
 • Batteritid: cirka 25 timmar
 • Numerisk knappsats: Nej
 • Mediaknappar: Ja inklusive rullhjul för volym
 • RGB: Under TB och tangenter
 • Program: G-hub

Logitech G735 erbjuder magisk passform, mjuk RGB.integration men lite grötigt ljud.

Nästa enhet för granskning är det trådlösa headsetet G735, ett headset som matchar tidigare två produkter i form av färg med den så kallde White Mist och den diskreta RGB integrationen som ger ett mystiskt, men ändå exklusivt intryck. Vi får även samma anslutningsteknik i form av kombinationen av blåtand och Lightspeed. Detta kan sedan även kompletteras med en 3,5 millimeters anslutning men då vi inte får med en kabel för detta så blir det mer av en parentes. En tacksam finess är att vi kan ansluta till två källor simultant och sedan via en knapp på ena kåpan växla mellan dessa båda. Det är även så att vi kan ta emot ljud från båda ljudkällorna om vi exempelvis passivt vill medverka i ett digitalt möte samtidigt som vi spelar och chattar med vårt team.

G735
G735 är ett headset med mycket hög komfort och snygg RGB integration

G735 är ett lätt headset som väger 260 gram och som tack vare en mjuk vaddering i hela den rundade huvudbågen och de löstagbara öronkåporna vilka placeras över örat så får vi en snudd på perfekt passform oavsett huvudtyp och vi kan utan problem ha lurarna på hela dagen eller natten utan att det blir jobbigt. De mjuka kåporna fungerar även som en passiv brusreduktion vilket faktiskt även är den enda brusreduktion som erbjuds vilket är lite snålt med tanke på prislappen.

För dig som vill sticka ut lite extra så går det även att komplettera med öronkåpor och en mikrofonarm i en alternativ färg, vi kan välja mellan en mjuk rosa ton eller mer limegrön. Som framgår så är med andra ord mikrofonen löstagbar och den riktade enheten har en frekvensåtergivning som ligger på mellan 100 och 10 000 hertz. Detta ger ett ljud vid samtal som är klart och tydligt vilket är tacksamt både för digitala möten och vid olika spelchattar. En rolig lösning för dig som vill laborera lite är att enheten stödjer Blue VO!CE som är en mikrofonteknik vilken erbjuder röstfilter i realtid som minskar oljud och gör röstljudet rikare, renare och mer professionellt men som även gör att vi kan låta som robot eller en Alien med mera. Allt detta justera från Logitechs G hubb som här verkligen kommer till sin rätt.

G735 farg
G735 kan kompletteras med öronkuddar och mikrofon i alternativ färg för att skapa en mer personlig lösning

G735 drivs av dubbla 40 millimeters element och stödjer både Dolby Atmos och Windows Sonic spatiala surround ljud vilket ger oss en riktigt bra rumsuppfattning vid både spelande och när vi ser på film och som spellurar är detta en perfekt lösning. Men när det kommer till musik så har vi lite synpunkter, även detta delvis baserat på premiumpriset som lurarna kostar. G735 har en bra bredd med klara höga toner och ett tydligt mellanregister samt bra bas. Den senare har däremot en tendens att i vissa fall skapa en mer grötig känsla där basen flyter ut och tar udden av delar i mellanregistret vilket är lite irriterande.

Nu kan vi till viss del justera detta via G hubb men vi tycker inte att detta ska behövas. Förutom att vi kan justera det mesta från Logitechs app så hanteras det mer primära direkt från lurarnas kåpor. På den vänstra av dessa så finner vi strömknappen, justering för volym, en mute knapp för mikrofonen, en USB-C port för laddning samt både 3,5 millimeters anslutning och anslutningen för den löstagbara mikrofonen. På den andra kåpan så finner vi Lightspeedknappen och reglaget för att växla mellan två enheter.

G735 kapor
G735 kan anslutas till två simultana källor för att sedan växla mellan dessa med hjälp av fade reglaget på ena kåpan

När det kommer till batteriet så räcker det upp mot 56 timmar om vi inte använder RGB effekterna. Detta sjunker ner till knappa 16 timmar med RGB aktiverat och detta är lite märkligt då dessa ljuseffekter är ganska subtila och ganska minimalistiska sett till storlek så känslan är att det borde gått att få en bättre batteritid även i detta läge.

Över lag så tycker vi att G735 är ett bra alternativ för dig som primärt lirar och som vill utnyttja funktionen med att ansluta multipla källor och enkelt växla mellan dessa. Är det däremot så att musikljudet har högre vikt så skulle vi troligen satsa på en alternativ modell.

Logitech G735
4 / 6 Betyg
2 499 krPris
För
Hög komfort, bra passiv brusreduktion, utbytbara kåpor och mikrofon, stilren RGB, stödjer dubbla ljudkällor med enkel mixning, bra spelljud
Emot
Högt pris, ljudets lägre toner kan ibland bli grötiga, batteritiden med RGB är för dålig
Rekommenderas till
G735 är gaminglurar som passar alla huvudformer och de flesta typer av användarscenarion

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Logitech, www.logitech.com
 • Cirkapris:  2 499 kr inkl. moms, 1 999 kr exkl. moms
 • Anslutning: BT och Logitech Lightspeed teknik samt 3,5 mm
 • Vikt: 260 gram
 • Batteritid: 16 timmar med RGB, 56 timmar utan RGB
 • Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 KHz
 • Impedans: 38 Ohm
 • Ljudprofiler: Atmos och Sonic spatialljud

En snöfärgad Yeti

Den sista enheten i kollektionen är inte en renodlad Logitech G produkt utan en specialversion av Logitech ägda Blue och deras bordsmikrofon Yeti som för att passa in i Aurora Collection lanseras i antingen Pink Dawn eller White Mist. Till detta så släpper Streamlabs även matchande teman för de båda modellerna för att skapa en visuell helhet.

Precis som den ursprungliga Yeti är specialutgåvan, som är framtagen av Logitech G, Blue och Streamlabs en förhållandevis stor bordsmikrofon som mäter 12 x 12,5 x 29,5 centimeter och väger dryga 1,5 kilo. Enheten består av ett gediget runt bordsställ där själva mikrofonen fästa i vad som ser ut som en figur som står och lyfter upp den med armarna sträcka uppåt. För den som vill så går det även att montera mikrofonen i ett separat ställ via ett fästa i enhetens undersida.

hanneman pair desktop
Med Yeti för Aurora så har Logitech G, Blue och Streamlabs samarbetet för att skapa den optimala mikrofonen

Ser vi till mikrofondelen så består den av en solid stomme på cirka 75 procent. I denna del så finns undersidans fäste där vi även hittar enhetens datoranslutning vilken består av en mini USBport samt en 3,5 millimeters utgång för hörlurar. På framsidan så hittar vi en LED försedd muteknapp och en volymratt för den undre hörlursutgången.

På den bakre sidan så finner vi ytterligare två rattar. Den övre av dessa är för att justera mikrofonens känslighet och förstärka ljudet medan den undre är för att välja rätt upptagningsmönster vilket kan växlas mellan fyra lägen: Stereo – vilken oftast används för att spela in instrument, rundstrålande – som används för att fånga en mer live upplevelse, frontupptagning – används framför allt för gaming eller poddar samt bak- och framupptagning som med fördel använts vid duettsånger eller intervjuer.

Högst upp hittar vi en nätomsluten del som på insidan gömmer enhetens tre 14 millimeters kondensor mikrofoner vilka är monterade i en stötdämpande upphängning för bästa, störningsfria ljudbild.  Mikrofonerna jobbar med en frekvensrespons på mellan 20 – 20 000 hertz vid en maximal SPL på 120 decibel. Detta ger redan, out-of-the-box, ett grymt bra ljud som är perfekt för alla tänkbara sammanhang oavsett om det gäller underhållning, mer produktivt arbete eller digitala möten.

hanneman shockmount desktop
På insidan av det övre nätet finns tre kapslar är isolerad av en intern stötdämpning

För att sedan göra det hela än bättre så kan/bör vi ladda hem Logitechs G hubb och från denna Blues VO!CE filter och effekter där vi även kan kombinera lösningen med exempelvis Nvidias Broadcast Noise Removal som ger en helt brus och störningsfri inspelning. Kort och gott så är detta en modell med för prisklassen väldigt få svagheter och ett givet val för alla seriösa streamers, gamers eller andra datoranvändare som till viss del vill förlita sig på att sin röst blir hörd.

Yeti
6 / 6 Betyg
1 499 krPris
För
Snygg design, mycket bra ljudupptagning, olika upptagningsmönster, bra ljudförstärkning, stabil och snygg konstruktion, perfekt med Blues VO!CE filter och Nvidias Broadcast Noise Removal
Emot
Kan vara lite stor i vissa sammanhang
Rekommenderas till
Logitech Blue Yeti är ett utmärkt val för allt från streaming och livemöten till alla typer av gaming
  toppklass

SPECIFIKATIONER

 • Tillverkare: Logitech/Blue, www.bluemic.com
 • Cirkapris:  1 499 kr inkl. moms, 1 199 kr exkl. moms
 • Anslutning: USB
 • Mått 120 x 125 x 295 mm
 • Vikt: 1,55 kilo
 • Strömkrav: 5Volt/150 mA
 • Samplingshastighet: 48 kHz
 • Kapslar: 3 Blue-patenterade 14 mm kondensatorkapslar
 • Polära mönster: Kardioid, dubbelriktad, riktningsoberoende, stereo
 • Frekvensåtergivning: 20 Hz–20 kHz
 • Max SPL: 120 dB (THD: 0,5 % 1 kHz)

Dyra tillbehör

Vi avrundar med att kort titta på några av de tillbehör som finns tillgängliga i skrivandes stund. Först ut bland dessa är Aurora Collection Mouse Pad som, precis som namnet förtäljer är en musmatta vilken finns i samma tre färger som övriga tillbehör: vit, grön eller rosa. Det vi framför allt gillar med denna musmatta är dess genreösa format på 400 x 462 millimeter vilket ger gott om utrymme för lite mer utsvängningar med musen samtidigt som vi även kan lägga vår mobil på ett lite mjukare underlag.

Musmattan är tre millimeter tjock och ger G705 perfekta förutsättningar för optimal precision och perfekt glid. Trots att mattan som vi testade var vit så höll den sig i samma skick under hela tiden vilket ger en viss fingervisning om att den fått någon form av smutsavvisande behandling. Musmattan kostars 359 kronor vilket är ett lite väl högt pris.

Tillbehor
Logitech erbjuder ett stort utbud av tillbehör. Alla med samma tre färger: vit, rosa eller limegrön

Nästa tillbehör är topphöljet för tangentbordet G715. Detta är en plastbaserad skiva som är cirka 3,8 millimeter tjock. Skivan har utfaningar för tangenter, rullhjulet och G-logga och tack vare att dess yttre mått är aningen mindre än tangentbordet så blir det som en snygg inramning. Det finns däremot två delar som vi inte är helt nöjda med. Den första är att skivan delvis tar udden från den integrerade RGB lösningen från tangenterna. Det andra är just utfasningen för G-loggan. Då denna inte fylls med en knapp som på övriga delar utan istället är tom så blir det en plats där damm eller annan smuts får en tendens att fastna och det som från start är en snygg lösning kan ganska snabbt bli en mer negativ lösning. Oavsett vilket så kostar topphöljet 219 kronor och finns i samma tre färger.

Den som vill göra tangentbordet än mer personligt kan sedan även byta ut tangenterna genom att för 449 kronor köpa en uppsättning av 87 tangenter i valfri av de tre färgerna, eller varför inte köpa två kontrastfärger för att lyfta fram just dina viktiga tangenter. Med varje kit så medföljer även en tangentborttagare vilket gör bytet till en barnlek.

På samma sätt kan vi köpa extra öronkuddar och mikrofonarm för headsetet G735. Även dessa kommer i samma tre färger till ett pris av 219 kronor per set. Bytet av både kuddar och mikrofonarm är snabbt och enkelt.

Som sista del har vi ett fodral till headsetet G735 och musen G705 samt sladdar som behövs. Denna lilla axelväska finns bara i vitt med gråa sömmar och axelrem och då den har formen av ett hjärta så känns den aningen mer anpassad för en yngre generation av flickor. Tyvärr är även denna högt prissatt med ett pris på 449 kronor. Just priset är den del som troligen kommer att avskräcka flest köpare och trots att Logitech erbjuder vissa typer av bundlingar så blir priset för dessa inte så mycket lägre. Vi hade här gärna sett någon form av mer omfattande bundlingar där vi exmepelvis kunna köpa in samtliga färgkombinatoner för hörlurar och tangentbord till en markant lägre pris.

Logitech Aurora Collection
4 / 6 Betyg
7 196 krPris
För
Logitech Aurora Collection är en trevlig skrivbordsuppsättning med spelfokuserat tangentbord, mus, headset och mikrofon. kitet har en bra balans mellan lite mer sobra färger, stilren RGB och mer utmärkande tillbehör. Enheterna är över lag tåliga och har en bra kvalitetskänsla
Emot
Priset är överlag allt för högt, kitet är mer fokuserat på en yngre generation och känns även delvis som något som mer tilltalar tjejer, batteritiden för vissa produkter kunde varit bättre, tillbehörens prislapp är om möjligt än högre
Rekommenderas till
Totalt sett erbjuder Logitech Aurora Collection allt vi behöver som gamers och settet är som klippt och skuret för en yngre generation som vill ha något mer att visa upp
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här