AMD Ryzen 7 5800X
5 / 6 Betyg
3 900 krPris
För
Prismässigt intressant modell jämfört med toppmodellerna från AMD, mycket bra marginal för överklockning utan extrem extra kylning, mycket bra minneshantering.
Emot
Modellen kommer inte med medföljande kylare, lite väl stort prissteg från 3000 seriens motsvarighet
Rekommenderas till
Ska du bygga en AMD-rigg och inte behöver extremt många kärnor så är detta den bästa modell du kan tänka dig.

AMD Ryzen 7 5800X levererar grym prestanda för pengarna och massor av utrymme för överklockning. Processorn är ett riktigt bra val för dig som vill bygga en dator på AMD:s Zen 3-arkitektur.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Allt sedan AMD lanserade första generationen Ryzenprocessorer har företaget ökat sina marknadsandelar och på allvar blivit ett fullgott, och i flera lägen bättre, alternativt till Intels motsvarigheter. Som du kanske vet lanseras varje modell i olika klasser: Ryzen 3, 5, 7 och 9, där den sistnämnda lanserats med upp till 16 kärnor och 32 trådar. Men så kostar modellen därefter, nästan 8 000 kronor. Vi har denna gång tittat närmare på ett lite mer prisvänligt alternativ i form av Ryzen 7 5800X, en processor som kostar knappa 4 000 kronor.

Tacksam minneshantering

Ryzen 7 5800X baseras på AMD:s Zen 3-arkitektur och kommer med åtta kärnor samt 16 trådar och tillhör den övre mellanklassen av processorer. Modellen jobbar men en basfrekvens på 3,8 gigahertz samt en så kallad boostfrekvens på upp till 4,7 gigahertz baserat på det värmemässiga spelrum som valt chassi och system erbjuder.

AMD Ryzen 7 5800X – box
Ryzen 7 5800X är en kraftfull processor i den övre mellanklassen som erbjuder en hög marginal i både singel- och multitrådsprestanda.

Processorn baseras på en sju nanometers litografi och har en standard TDP, thermal design point, på 105 watt. Som vanligt för Ryzen-modellerna använder enheten AM4-sockeln. Självklart erbjuder processorn stöd för DDR4 @3200 megahertz och PCIe Gen 4. En intressant aspekt redan här är att vi kunde köra våra testminnen på vårt Asus ROG Crosshair VIII Extreme-kort i 3800 megahertz med ett 1:1 förhållande vilket är riktigt bra. Självklart går det att pressa minneshastigheten ytterligare, men då med en sänkt intern frekvens vilket gör att vi måste upp i betydligt högre minneshastighet för att verkligen dra nytta av den. Observera att detta även påverkas av både kvaliteten på den specifika processorn och valt moderkort.

LÄS OCKSÅ
Test: Intel Core i7-12700K

Optimal balans

När vi börjar kika på processorns prestanda märker vi tidigt att detta är en extremt intressant tillverkningsserie. Vid flera av våra benchmarktester sticker enhetens singeltrådsprestanda i väg till 4,85 gigahertz vilket är en bra bit över den utlovade toppfrekvensen. Trots detta blev processorn aldrig riktigt varm (76 grader). Nu ska vi säga att vi använt oss av Noctuas NH-D15 SE-AM4-kylare vilket är en av de mest effektiva luftbaserade kylare som finns.

AMD Ryzen 7 5800X levererar på alla plan

När vi sedan fortsatte med multitrådstester blev vi lika positivt överraskade. Processorn toppade på 4,55 gigahertz över samtliga kärnor med en temperatur på 89 grader som mest. Detta ger oss en näst intill optimal balans med hög prestanda över såväl singel- som multicoreanvändning vilket är extremt trevligt oavsett om vi planerar att bygga ett system för mer produktivt arbete eller en gamingrigg, och vi skulle till och med vilja dra det så långt som att säga att detta är AMD:s sammantaget bästa Ryzenmodell i skrivande stund.

AMD Ryzen 7 5800X
5 / 6 Betyg
3 900 krPris
För
Prismässigt intressant modell jämfört med toppmodellerna från AMD, mycket bra marginal för överklockning utan extrem extra kylning, mycket bra minneshantering.
Emot
Modellen kommer inte med medföljande kylare, lite väl stort prissteg från 3000 seriens motsvarighet
Rekommenderas till
Ska du bygga en AMD-rigg och inte behöver extremt många kärnor så är detta den bästa modell du kan tänka dig.

SPECIFIKATIONER AMD Ryzen 7 5800X:

 • Tillverkare: AMD, www.amd.com
 • Cirkapris:  3 900 kr inkl. moms, 3 120kr exkl. moms
 • Antal kärnor/trådar: 8/16
 • L3 cache: 32 MB
 • L2 cache: 4MB
 • TDP: 105 Watt
 • Sockel: AM4
 • Medföljande kylare: Nej
 • Klockfrekvens: 3,8 GHz
 • Högsta Boost frekvens: 4,7 GHz
 • OC frekvens Singel/Multi: 4,85 / 4,55 GHz Plus
 • Minnesstöd: DDR4@3200 (3800) MHz

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här