Asus ROG Crosshair VIII Extreme
6 / 6 Betyg
8 411 krPris
För
Stilrent kort med mycket hög potential oavsett val av minnen, processor och M.2-enheter. Extremt bra kylmöjligheter, bra ljudkretsar, totalt fem M.2 Gen 4, frontplacerad USB 3.2 Gen 2 x2, lättarbetat, mängder av bra program.
Emot
Kostar en hel del.
Rekommenderas till
Detta är att drömkort för dig som vill bygga en rigg på AMD:s 5XXX-serie oavsett om det är för spelade eller mer kreativt arbete, eller varför inte både och.

Asus skapar magi med det kanske bästa X570 kortet som tillverkats. ROG Crosshair VIII Extreme är helt enkelt riktigt, riktigt bra.

Toppklass
Toppklass

Asus håller överlag en mycket hög lägstanivå på sina moderkort och även kort i ingångssegmentet erbjuder nästan alltid en hög kvalitet och bra urval av funktioner. Asus är dessutom ett av de företag som har den bredaste produktportföljen när det kommer till moderkort vilket innebär att de även presenterar kort i det absoluta toppskiktet med jämna mellanrum. Moderkort som har allt som vid tillverkningen erbjuds. Det är i detta segment vi hittar detta kort, för ROG Crosshair VIII Extreme är precis som namnet antyder extremt i alla led och användaren får här smaka på det bästa som X570-baserade moderkort har att erbjuda.

Extremt i alla led

För att få plats med alla godbitar har Asus (precis som många konkurrenter) valt att basera detta kort på EATX-standarden vilket gör att kortet mäter 30,5 x 27,7 centimeter. I vissa fall innebär det att moderkorten kan få svårt att rymmas i valt chassi, men då Asus inte använder vinklade strömmatningskontakter i den nedre kanten bör inte detta vara något problem så länge som utrymmet som anges finns tillgängligt.

Då detta kort är tillverkat i vad som kan ses som en andra omgång av X570-moderkort har det även stöd AGESA som är nyare än 1.1.9.0 vilket gör att korten ges utökade möjligheter för både passiv kylning och förbättrad överklockning. Ser vi på den första av dessa delar innebär det bland annat att kortet inte kommer med en aktiv fläkt över styrkretsen utan förlitar sig helt på passiv kylning i form av större, kraftfullare, passiva flänsar.

Asus ROG Crosshair VIII Extreme
Asus ROG Crosshair VIII Extreme erbjuder hela 18+2 strömfaser för stabilast möjliga överklockning och totalt fem M.2-platser.

ROG Crosshair VIII Extreme har en maffig, vinklad, VRM-kylfläns vilken effektivt ser till att hålla kortets 18+2 strömfaser svala och garantera att systemet svarar optimalt även under hög överklockning. Varje fas är godkänd för upp till 90 ampere och med 18 faser dedikerade för Vcore så är kortet redo för belastningar på upp till 1620 ampere vilket räcker även för de mest hungriga Ryzen 9-modellerna.

Ser vi till strömmatningen har kortet så klart en ATX-anslutning, vilken är vinklad 90 grader för enklare/snyggare kabeldragning. Denna kompletteras med dubbla P8-kontakter uppe till vänster. Den ena av dessa ligger nästan helt i linje med VRM-kylaren vilket kan göra det lite omständligt att fästa kontakten i trängre chassin. Till dessa finner vi även en sex-pinnars PD-anslutning direkt bredvid ATX-kontakterna. Denna ger extra matning till PCIe x16-platserna men ger även PD 3-stöd i den frontmatade USB 3.2 Gen 2 x2-kontakten.

Maxad lagring

Som nämnts är större delen av kortet täckt med effektiva kylflänsar och detta gäller även kortets M.2-platser. ROG Crosshair VIII Extreme har tre PCIe Gen 4 x4-platser vilka är lokaliserade strax över respektive x16-plats. Samt precis bakom den nedre av dessa. Vad som är extra intressant med dessa platser är att de förutom den överliggande passiva kylaren även kommer med en underliggande kylplatta som hjälper till att leda bort värmen från dubbelsidiga diskar för att minimera risken för överhettning och strypt prestanda.

Till dessa tre platser kommer kortet även med Asus patenterade Dimm.2-anslutning vilket är en specialslot för att ansluta ett instickskort som i sin tur huserar ytterligare två Gen 4 x4-diskar för totalt fem enheter. Även dessa båda diskar kan förses med en yttre kylfläns men saknar en underliggande lösning, så här kan det vara lämpligt att använda diskar med heltäckande kylning från start. Slutligen får vi även totalt sex SATA 3-anslutningar vilka även dessa är vinklade i 90 grader.

Vi fortsätter att kika på kortets USB-anslutningar vilka som vanligt är placerade längs kortets nedre och inre sida. Totalt finns här dubbla USB 2-portar i mitten av nederkanten. Vi får sedan dubbla USB 3.2 Gen 1 och dubbla USB-C-anslutningar där de senare är uppdelade på en USB 3.2 Gen 2 och en USB 3.2 Gen 2 x2 och det är alltså den senare som kräver separat strömmatning för PD-stöd.

Smart fläkthantering

Nu är ROG Crosshair VIII Extreme inte bara beroende av passiv kylning utan kommer även med en hel armada anslutningar för att optimera den aktiva kylningen. Grunden för denna ligger i multipla mätplatser för temperaturen vilka sträcker sig från VMR via CPU till huvudchippet och nedersta M.2-platsen. Dessa kan sedan utökas med ytterligare två mätanslutningar via ett separat, medföljande, kontrollerkort som även har plats för sex PWM-fläktar och eventuellt tillhörande ARGB-belysning.

På fläktsidan har kortet sex anslutningar som automatiskt detekterar fläktens kapacitet. Dessa kompletteras med dubbla så kallade vattenpump+-anslutningar som var och en kan driva en pump på upp till tre ampere. För att sedan göra hanteringen av vattenkylning än bättre har kortet dubbla temperaturzoner för in- och utgående vattentemperatur samt en mätare som håller koll på flödet i systemet och som här kan detektera eventuella problem och även förutse låga vattennivåer.

Asus ROG Crosshair VIII Extreme – passiv kylning
Förutom en mycket bra passiv kylning över både VRM- och M.2-platser har kortet ett flertal hybrida fläktanslutningar vilket även inkluderar en extra fläkt/RGB-styrenhet.

Allt länkas sedan samman vi Asus utmärkta program Fan Xpert4 vilken ger oss full kontroll oavsett om vi vill hantera varje parameter manuellt eller låta systemet hantera allt per automatik. Vi kan även sätta in flera olika brytvärden där fläktarna anpassas på olika sätt beroende på hur temperaturen ligger över detta mätområde.

RGB baserad IO-panel

Vi kommer så till kortets IO-panel som är förhållandevis fullsmetad men som till skillnad från många alternativa kort bara använder en, röd, färgkod på alla USB-portarna till skillnad mot vita och blå som är lite vanligare. Anledningen till detta är enkel, samtliga portar är nämligen USB 3.2 Gen 2 av Typ-A-typ. Till dessa får vi även dubbla Thunderbolt 4-portar vilka kan kombineras med kortets två DP-in-anslutning för att porta vidare grafiken.

I panelens övre kant finner vi en Clear CMOS-knapp samt Asus smarta Bios flashback som tillsammans med markerad USB-port låter oss uppdatera BIOS även utan processor och minne vilket kan göra underverk när en ny generation processorer lanseras och kortet har en för gammal Bios.

På panelen hittar vi även dubbla antennutgångar vilka ansluts till Asus magnetbaserade externa antenn. Denna drivs av senaste Wi-Fi 6E i kombination med Bluetooth 5.2. Som komplement till det trådlösa nätverket kommer kortet även med dubbla RJ45-anslutningar. En av dessa drivs av Intels I225-V 2,5 gigschip och den andra av Marvells AQtion AQC113CS 10 gigschip vilket ger oss en hög flexibilitet.

Asus ROG Crosshair VIII Extreme – funktioner
Asus har packat in det mesta och bästa som tekniken har att erbjuda och vi får en stor uppsättning USB-portar, Thunderbolt 4, tiogigabits LAN samt senaste Wi-Fi 6E.

Panelen avslutas med fem guldplätterade analoga utgångar och en optisk S/PDIF-port som drivs av ALC4082 och ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound vilka tillsammans med ESS SABRE9018Q2C DAC/AMP ger oss ett enastående bra ljud både sett till renhet och omgivning och rumsuppfattning både vid spelande och filmtittande.

LÄS OCKSÅ: Test: Gigabyte X570S Aorus Master

IO-panelen ramas sedan in med en stor värmeavledande och ESD-skyddande fast monterad sköld som även har en snygg RGB-integration. För att skapa en bättre RGB-spridning finns även en snygg RGB-integration i den övre M.2-platsens kylfläns, en RGB-baserad ROG-logga över X570-chippet och en längsgående RGB på kortets inre långsida. Till detta har kortet även tre ARGB Gen 2 och en ARGB-anslutning för att bygga en komplett ljusfokuserad rigg.

Asus ROG Crosshair VIII Extreme bjuder på massor av överklockning

Vi avrundar med att titta på kortets minnes och CPU-stöd. Börjar vi med minnesstödet så har ROG Crosshair VIII Extreme fyra minnesbanker som hanterar upp till 128 gigabyte DDR4 med frekvenser på upp till 5000 megahertz. Hur högt vi når med kortet beror som alltid på såväl både minne som CPU och till viss del moderkortet i sig. Oavsett detta skulle vi vilja sammanfatta våra upplevelser gällande minneshanteringen på följande sätt.

Kortet erbjuder en hög flexibilitet och vi kör samtliga våra testminnen i frekvenser på upp till 4600 där vi hittade lite av en sweet spot på 3733 megahertz sett till latenser och frekvens samt spänningsmatning. Kortet har den klart bästa minneshanteringen av samtliga X570-kort vi testat sett till bestyckning av samtliga banker vid just maximal 3733-frekvens vilket var klart imponerande. Vid användande av dubbla minnesbanker fungerade kortet helt stabilt i 5000 megahertz med både Corsairs CMK16GX4M2Z5000C18 och Kingstons HX450C19PB3K2/16 vilket var de enda kit i denna frekvens vi hade tillgång till under testerna.

Asus ROG Crosshair VIII Extreme – överklockning
ROG Crosshair VIII Extreme erbjuder den mest kompletta överklockningslösning som vi testat på ett X570-kort. Till detta får vi även mängder av aRGB-möjligheter för att skapa vår personliga rigg.

När vi kommer till processorn har kortet inga som helst problem att driva och överklocka vilken processor vi än testar. Exempelvis lyckades vi köra Ryzen 9 5950X i 4,8 gigahertz vid 1,35 volt. Men då detta är en ganska dyr processor vill vi i stället lyfta fram en annan modell som vi skulle vilja säga är den mest intressanta av samtliga Ryzen 5XXX-processorer, nämligen Ryzen 7 5800X.

Detta är en prismässigt intressantare modell som utan bekymmer kan överklockas till 4,85 gigahertz eller 4,55 gigahertz över samtliga kärnor vilket ger oss en extremt kraftfull lösning och en stomme som passar både gaming och mer krävande arbete.

Vi måste så klart även kort beröra kortets expansionsplatser vilka består av dubbla, förstärkta, PCIe Gen 4 x16-platser och en Gen 3 x1-plats. Detta gör det möjligt att köra en tvåvägs SLI om vi skulle önska. Ska vi vara lite petiga kommer det lite nära en av M.2-platserna vilket gör det något omständligt att plocka bort och byta grafikkortet.

Om vi bortser från priset för en stund är Asus ROG Crosshair VIII Extreme det i skrivandes stund (testet utfördes sent 2021) klart bästa X570-moderkort vi testat och med tanke på att det erbjuder stöd för den senaste tekniken inom både Wi-Fi och LAN samt goda stöd för överklockning samt den stabilaste VRM-lösning vi sett och testat på mycket länge så blir detta en fullträff.

Asus ROG Crosshair VIII Extreme
6 / 6 Betyg
8 411 krPris
För
Stilrent kort med mycket hög potential oavsett val av minnen, processor och M.2-enheter. Extremt bra kylmöjligheter, bra ljudkretsar, totalt fem M.2 Gen 4, frontplacerad USB 3.2 Gen 2 x2, lättarbetat, mängder av bra program.
Emot
Kostar en hel del.
Rekommenderas till
Detta är att drömkort för dig som vill bygga en rigg på AMD:s 5XXX-serie oavsett om det är för spelade eller mer kreativt arbete, eller varför inte både och.

SPECIFIKATIONER Asus ROG Crosshair VIII Extreme:

 • Tillverkare: Asus, www.asus.com
 • Cirkapris:  8 411 kr inkl. moms, 6 729 kr exkl. moms
 • Mått: 30,5 x 27,7 cm
 • Chipset: AMD X570
 • Minne: 4 banker @5000 MHz
 • Grafik: 2 st TB4 + 2 st DP in
 • Expansionsplatser: 2 st PCIe Gen 4 x16 + 1 st Gen 3 x1
 • Lagring: 5 st PCIe Gen 4 x4 M.2 + 6 st SATA 3
 • Lan: 2,5 Gig + 10 Gig
 • Trådlöst: Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.2
 • USB: 2 st USB 2, 12 st USB 3.2, 2 st Typ-C, 2 st TB 4
 • Ljud: ROG SupremeFX 7.1 med ALC4082 och ESS SABRE9018Q2C

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här