Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. Se alla

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      MSI RTX 4090 Suprim X

      9 december, 2022

      Test: Logitech Litra Glow

      9 september, 2022

      Test: Logitech Aurora Collection

      10 augusti, 2022

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Test: Huawei Watch GT 3 SE

      9 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Logitech Dock kit

      2 januari, 2023

      Test: MSI MPG Z790 Carbon WiFi

      4 januari, 2023

      Test: Asus ROG Azoth

      3 januari, 2023

      Guide: HyperX NGENUITY

      13 december, 2022

      MSI RTX 4090 Suprim X

      9 december, 2022

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

      24 januari, 2023

      Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

      21 januari, 2023

      Logitech släpper ny Brio-kamera

      19 januari, 2023

      Minnesstandard börjar försvinna efter 25 år

      18 januari, 2023
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem»Artikel»Tester»Toppklass»Test: Creative Sound Blaster Katana V2
    Creative Sound Blaster Catana V2
    Toppklass

    Test: Creative Sound Blaster Katana V2

    Patrik WahlqvistAv Patrik Wahlqvist1 februari, 20222 kommentarerca 6 minuters läsning
    Creative Sound Blaster Katana V2
    6 / 6 Betyg
    3 299 krPris
    För
    Ett för prisklassen mycket svårslaget, komplett ljud som passar lika bra till alla former av gaming som underhållning för både dator och konsol. Smart mobilapplikation, snygg RGB-lösning, komplett fjärrkontroll, enkel installation, imponerar direkt vid inkoppling. SXFI för hörlurar.
    Emot
    Inget direkt men det hade varit grymt trevligt att kunna bygga ut med bakre trådlösa högtalare.
    Rekommenderas till
    Planerar du att köpa in ett nytt eller uppgradera befintligt ljud till din dator eller konsol så bör Sound Blaster Katana V2 vara ett av de första alternativ du ska titta och lyssna på.

    Creative lanserar andra versionen av sitt prisade ljudsystem. Sound Blaster Katana V2 imponerar stort.

    Toppklass
    Toppklass

    För cirka fem år sedan, 2016, testade vi den första versionen av Creatives Sound Blaster Katana, en då helt unik ljudlösning baserad på en skrivbordsoptimerad ljudlimpa med tillhörande baslåda som tillsammans kunde serva multipla externa enheter med ett imponerade ljud. Vi har sedan dess väntat och väntat på en uppföljare och så under andra halvan av 2021 fick vi så äntligen se den andra versionen, en modell som bygger på samma grundkoncept men där det mesta har förbättrats och flera nyheter har adderats till vad som mycket väl kan vara det mest kompletta ljudsystem i konsumentklassen som någonsin tagits fram, i varje fall sett till priset.

    Nya anslutningar och större baslåda

    Vi börjar med ett titta till det yttre där de båda modellerna är förhållandevis lika med en grund i det Creative kallar för en tri-amp-design med ljud som går i tre riktningar: framåt, åt sidorna och uppåt. Bredden på de båda modellerna är densamma med ett yttre mått på 600 millimeter, men sedan har V2 blivit aningen större med ett djup på 95 millimeter och en höjd på 62 millimeter och en vikt av 1,5 kilo. Till detta får vi en delvis omgjord baslåda som nu mäter 150 x 367 x 367 millimeter och väger hela 6,4 kilo.

    Creative Sound blaster Katana V2 – baslåda
    Enhetens baslåda har elementet placerat på höger sida och erbjuder en tung, kännbar, bas för både spel, film och musik.

    Ser vi till det yttre har ljudlimpan en mattsvart konstruktion och ett svart finmaskigt metallnät som täcker front och sidor samt de övre placerade elementen. Tillsammans ger det ett mycket exklusivt intryck. På ovansidan finner vi samma knappar som på första modellen med en kombinerad knapp för ström/bluetooth, knappar för volym, val av källa samt en ”mode”-knapp som styr olika typer av ljudoptimering i form av bland annat musik, film och spelande med mera.

    Föbättrar även ljudet i ditt headset

    Men sedan kommer en av nyheterna då version två har en sjätte knapp i form av aktivering av Creatives SFXI-funktion. Detta är tillverkarens unika och prisbelönta lösning för att anpassa ljudet baserat på vårt huvud och våra öron som efter en kalibrering skapar en ljudbild som ska efterlikna den i en professionell studio. Normalt krävs speciella hörlurar för detta, men tack vare att Sound Blaster Katana V2 använder ett Ultra DSP-chip kan vi skapa en personanpassad ljudbild (via en mobil vid första användningen) och därefter få funktionen i valfria hörlurar, genom att ansluta dem direkt till Katana.

    Även placeringen för själva 3,5 millimeters headsetanslutningen har fått en ny placering och sitter nu i vänster kant på den främre, större, displayen som del visar vald ljudkälla och dels ger oss information om de inställningar vi gör via knappar eller fjärrkontroll, mer om denna senare.

    Vi kommer så till enhetens anslutningar vilka med undantag av den analoga 3,5 mm-anslutningen är placerade på baksidan i en liten rundad ”ficka” som dels skyddar kablarna från att lossna, dels underlättar i det läge vi använder det medföljande väggmonteringskittet. Anslutningarna i sig är delvis förändrare sedan första generationen. Först hittar vi en HDMI ARC-port, efter den sitter en SXFI ut USB-A-port till vilken vi ansluter en headsetdongel. Härnäst kommer en USB-C-port vilken används för att ansluta Katana till en dator. Vi får sedan en 3,5 millimeters AUX-ingång och en optisk ingång. Slutligen finns en RCA-utgång för baslådan och en strömanslutning. Till detta har även enhetens trådlösa anslutning uppdaterats och vi får nu stöd för Bluetooth 5.0 med A2DP.

    Creative Sound blaster Katana V2 – soundbar
    Sound Blaster Katana V2 har fått en ny ljudlimpa med flera in- och utgångar samt ett helt nytt RGB-baserat bordsställ.

    Som sista yttre nyhet kommer Katana V2 med ett nytt bordsställ. Creative har här ersatt de två mindre fötterna med en lång ”fot” med inbyggd RGB-belysning, som sträcker sig från sida till sida. Detta ger oss en stabilare placernig och en markant förbättrat och jämnare RGB-integration vilken vi, precis som med första versionen, kan styra från enhetens ovansida, från tillhörande app eller från medföljande fjärrkontroll.

    Bättre fjärr och en mäktig ljudbild

    Fjärrkontrollen är för övrigt mycket bättre än tidigare. Vi får en mer komplett lösning som nästan påminner om en fjärrkontroll till en TV. Här finns knappar för att växla ingångar och för att justera volymen, med ett separat reglage för bashögtalaren. Vi kan även hantera alla aspekter av RGB-lösningen samt välja ut-källa och SXFI-läge. Till detta finns även sex så kallade G-knappar vilka vi kan programmera via Creatives app för egna snabbkommandon.

    Creative Sound blaster Katana V2 – fjärrkontroll
    Till andra generationens Katana medföljer en riktigt bra fjärrkontroll för hantering av såväl RGB som ingångar och ljudnivåer.

    Vi kommer så till ljudet och här kommer vi till nästa stora lyft. Första versionen av Katana erbjöd en imponerande ljudbild, den har blivit än trevligare och bredare i version två. I ljudlimpan hittar vi dubbla element på 63 millimeter som kompletteras med dubbla så kallade tygkupolhögtalare på 19 millimeter som producerar ett klarare och krispigare ljudbild i de höga tonerna jämfört med föregående modell. Bashögtalaren har uppgraderats med en 165 millimeters drivenhet vilket ger oss ett system som kan leverera 126 watts RMS med toppar på 252 watt, vilket ska jämföras med 75 respektive 150 watt för version ett.

    Detta innebär att vi får ett i prisklassen helt överlägset gamingljud där lösningar som Scout mode och SXFI battle mode levererar en kusligt exakt känsla om varifrån fiender och skott kommer, samt låter oss känna av avståndet till våra motparter samtidigt som vi får en realistisk tyngt i explosioner och kristallklara konversationer.

    Creative Sound blaster Katana V2 – högtalarelement
    Till nya Katana har Creative tagit fram nya dubbla 19 millimeters så kallade tygkupolhögtalare, vilket ger kristallklara höga toner.

    Sound blaster Katana V2 är Toppklass

    Men nu är Katana-limpan inte bara för spel, utan lösningen är minst lika bra för både film och alla typer av musik. Vi får en snudd på komplett ljudbild som sträcker sig över höga, rena tonerna, via ett synnerligen fylligt mellanregister till den tunga och kännbara basen som verkligen kan flytta luften i både rum och våra lungor. Alla inställningar är normalt bra konfigurerade ”out-of-the box”, men du som vill ha ytterligare personlig anpassning kan välja mellan olika fördefinierade ljudlägen eller justera enhetens EQ manuellt. Oavsett hur vi gör, eller inte gör, kommer Sound Blaster Katana V2 utan tvekan att tillföra en rejäl kick till alla former av underhållningslösningar, oavsett om det gäller PC, Mac eller konsol. Creatives ljudlimpa kommer att hålla i många år och är en riktigt trevlig uppgradering i hemmet.

    Creative Sound Blaster Katana V2
    6 / 6 Betyg
    3 299 krPris
    För
    Ett för prisklassen mycket svårslaget, komplett ljud som passar lika bra till alla former av gaming som underhållning för både dator och konsol. Smart mobilapplikation, snygg RGB-lösning, komplett fjärrkontroll, enkel installation, imponerar direkt vid inkoppling. SXFI för hörlurar.
    Emot
    Inget direkt men det hade varit grymt trevligt att kunna bygga ut med bakre trådlösa högtalare.
    Rekommenderas till
    Planerar du att köpa in ett nytt eller uppgradera befintligt ljud till din dator eller konsol så bör Sound Blaster Katana V2 vara ett av de första alternativ du ska titta och lyssna på.

    SPECIFIKATIONER Creative Sound Blaster Katana V2:

    • Tillverkare: Creative, www.creative.com
    • Cirkapris:  3 299 kr inkl. moms, 2 639 kr exkl. moms
    • Mått soundbar: 600 x 95 x 62 mm
    • Vikt soundbar: 1520 gram
    • Mått subwoofer: 150 x 367 x 367 mm
    • Vikt subwoofer: 6,4 kg
    • Effekt (soundbar/total/peak): 66 / 126 / 252 watt RMS
    • Frekvensrespons: 50–20 000 Hz
    • Anslutningar: AUX-in, headset ut, optisk in, USB-C, DC-in, SXFI-ut (USB-A), Subwoofer, HDMI ARC, Bluetooth 5.0

    i samarbete med PriceRunner

     

    Creative gaming hårdvara högtalare Katana soundbar
    Dela. Facebook Twitter LinkedIn E-post WhatsApp

    Missa inte

    DMZ Rekommenderar

    Test: Be quiet Dark Power 13 – 1000 watt

    24 januari, 2023ca 5 minuters läsning
    Retro

    Missa inte! Datormagazin Retro #6 är här

    21 januari, 2023ca 1 minuts läsning
    Nyheter

    Logitech släpper ny Brio-kamera

    19 januari, 2023ca 1 minuts läsning
    Nyheter

    Minnesstandard börjar försvinna efter 25 år

    18 januari, 2023ca 2 minuters läsning
    Läs 2 kommentarer

    2 kommentarer

    1. Tompa på 3 juni, 2022 20:38

      Var köper jag den?

      Svara
      • Andreas Rejbrand på 4 augusti, 2022 14:53

        Det verkar som om den går att köpa här: https://nordic.creative.com/p/speakers/sound-blaster-katana-v2

        Svara

    Svara Ångra svar

    Senaste kommentarerna
    • Anders om Netgear lanserar mobil 5G-router med WiFi 6E
    • Andreas Rejbrand om Anteckningar i Windows 11 kan få flikar
    • Jan S. om Snart kan kylkretsar ersätta fläktar
    • Anders om Chrome överger döda versioner av Windows
    • Andreas Rejbrand om Chrome överger döda versioner av Windows
    Fler nyheter

    Intel delar och slår ihop avdelningar

    30 december, 2022

    Anteckningar i Windows 11 kan få flikar

    28 december, 2022

    Android 13 börjar betatestas för Windows 11

    22 december, 2022

    Ingen Raspberry Pi 5 under 2023

    21 december, 2022

    Toppklass

    Test: Asus ROG Azoth

    3 januari, 2023

    Test: Logitech Litra Glow

    9 september, 2022

    Test: Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI

    21 april, 2022

    Test: Kingston KC3000

    26 januari, 2022
      Nyhetsbrev

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev Uppsnappat!

      Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev? Anmäl dig i dag så får du IT-nyheter, programtips, guider och expertsvar direkt i din inkorg.


      Nyhetsbrevet skickas ut upp till två gånger per vecka till cirka 14 000 prenumeranter.

      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      AMD Epyc 4 är här – vi rapporterar från lanseringen i San Fransisco

      11 november, 2022

      Test: Beoplay EX

      19 september, 2022

      Intel och Broadcom visar WiFi 7

      12 september, 2022
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2023 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Skriv ovan och tryck Enter för att söka. Tryck Esc to cancel.