Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. View All

      Test: Corsair Dominator Titanium DDR5

      28 september, 2023

      Test: Sandberg Survivor Powerbank 7in1 72 000

      18 september, 2023

      Test: Homey Pro 2023

      29 augusti, 2023

      Test: Samsung 990 Pro, PCIe Gen4 2TB

      20 juli, 2023

      Test: Lenovo Yoga Pro 9i Gen 8

      28 september, 2023

      Test: Motorola Edge 40 Neo

      20 september, 2023

      Test: Logitech Pro X Superlight 2 & Pro X TKL Lightspeed

      11 september, 2023

      Test: Corsair Scimitar Elite Wireless

      9 september, 2023

      Test: Corsair Dominator Titanium DDR5

      28 september, 2023

      Test: Logitech Pro X Superlight 2 & Pro X TKL Lightspeed

      11 september, 2023

      Test: Corsair Scimitar Elite Wireless

      9 september, 2023

      Test: Corsair HS80 Max Wireless

      16 augusti, 2023

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Intel Innovation 2023

      1 oktober, 2023

      Boka Datormagazin Retro #7 du också – nytt nummer av vår retrotidning kommer höst

      29 september, 2023

      Test: Corsair Dominator Titanium DDR5

      28 september, 2023

      Test: Lenovo Yoga Pro 9i Gen 8

      28 september, 2023
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem » DMZ Rekommenderar » Test: Samsung Galaxy Z Flip 5
    Samsung Galaxy Z Flip 5
    DMZ Rekommenderar

    Test: Samsung Galaxy Z Flip 5

    Patrik WahlqvistBy Patrik Wahlqvist21 augusti, 20239 Mins Read

    Samsung Galaxy Z Flip 5
    5 / 6 Betyg
    15 490 krPris
    För
    Vi älskar formfaktorn som blir bättre och bättre, kameralösningen har fått ett totallyft och är numera ett riktigt bra alternativ till toppmobilerna, den sekundära skärmen börjar få en mer praktisk användning, högre ljusstyrka, responssid skärm både inne och ute
    Emot
    Den yttre skärmen fungerar inte med alla appar i skrivandes stund, batteritiden är lite begränsad, priset har blivit för högt, mobilen stödjer inte Dex
    Rekommenderas till
    Med sitt slimmade format och utmärkta prestanda så har Flip5 blivit ett utmärkt alternativ för alla användargrupper även om den kanske mest tilltalar den yngre skaran

    Galaxy Z Flip 5 är troligen Samsungs mest intressanta mobil för dagen

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    Dryga tre år efter att Samsung, den elfte februari 2020, lanserade sin första generations vikbara flipmobil så är det dags för den femte generationen, Samsung Galaxy Z Flip 5. För den som undrar vad som hände med den andra generationen, som vi ”aldrig” har sett så är detta egentligen generation 1 men med stöd för 5G. Trots att alla mobiler får mindre eller större uppdatering mellan sina modeller så måste vi nog säga att skillnaden mellan den ursprungliga Flip och Flip5 tilldrar sig de största, positiva, förändringar som vi sett på någon Samsung mobil, kanske till och med någonsin. Speciellt med tanke på den korta tidsaspekt som mobilen funnit. Nu ska även tilläggas att Samsung inte på något sätt var först med denna typ av flip mobiler med integrerad skärm utan redan när 3G och möjligheten till videosamtal över GSM nätet introducerades i början av 2000-talet så presenterades flera olika likande modeller. Men Samsung var först med att lansera en modell med vikbar skärm som sträcker sig över hela dess insida, ett koncept som företaget faktiskt visade upp prototyper av på CES redan 2013.

    Stor skärm & förbättrad vikning

    Tittar vi till de yttre måtten så har inte så mycket hänt sedan föregående modell. Flip 5 mäter 165,1 x 71,9 x 6,9 millimeter i utvikt format och 85,1 x 71,9 x 15,1 millimeter i hopvikt format. Båda, så klart, med en vikt på 187 gram vilket är densamma som Flip 4. Däremot så ser vi omedelbart en av de största nyheterna och detta i form av den helt nya yttre skärmen som går från en slimmad 1,9 tums modeller med upplösning på 260 x 512 till en 3,4 tums Super AMOLED skärm med en upplösning på 720 x 748 vilket öppnar upp för helt nya möjligheter och funktioner både sett till användning och notifieringar med mera.

    Skärmen erbjuder en exceptionellt bra bild med levande färger och en tydlighet som vi saknar i likande modeller. Det vi däremot saknar hos Flip 5, och som vissa av konkurrenterna erbjuder så är det ett fullvärdigt stöd för att köra alla appar även på denna skärm. I skrivandes stund är dessa låsta till bland annat Google Maps, Messages, Netflix, WhatsApp och YouTube medan andra appar bara kan visa meddelanden. Då detta är en programbaserad begränsning så gissar vi på att allt fler appar kommer att dyka upp även på framsidan inom kort.

    Samsung Galaxy Z Flip 5
    På framsidan av Samsung Galaxy Z Flip 5 hittar vi numera en en 3,4 tums Super AMOLED skärm varifrån vi kan utföra flera funktioner utan att behöva öppna upp mobilen.

    Oavsett vilket så kan vi utan problem svara på meddelanden direkt från vår yttre skärm utan att först vika upp mobilen och även om tangentbordet blir aningen litet så är det inte något problem och har du sedan en mobilpenna med dig så går det som en dans. En funktion som undertecknad verkligen gillade med skärmen är när vi använder mobilen för att ta bilder då vi nu får en direkt och tydlig återkoppling på resultatet på både våra selfies och gruppbilder vilka vi på ett smidigt sätt kan ta med hjälp av fjärrutlösare i vår klocka.

    Den andra stora, eller lilla, nyheten är att den lilla glipa som fanns i föregående modeller när mobilen var hopvikt uppe vid gångjärnet numera är helt borta. De båda sidorna sluter numera, tack vare nya Flex Hinge med dubbla skenor, helt tätt. Även om detta inte var något som kanske störde den normala användningen på Flip4 så var det en plats där gärna smuts och damm kunde krypa in när mobilen förvarades i fickan. Men nu är dessa problem helt borta. Dessutom ska tilläggas att den nya lösningen även ger mobilen är förbättrad stabilitet vilket borde ge en längre livslängd när det kommer till antal vikningar.

    Samsung Galaxy Z Flip 5
    Mobilen har en snygg och stabil metall ram runt om och tack vare det nya gångjärnet så ligger de båda halvorna numera helt tätt intill varandra.

    Ljusstark huvudskärm

    När det kommer till huvudskärmen så är den vid en första anblick i det närmast identisk med föregående modell med sin 6,7-tums FHD+ (2640 x 1080) Dynamic AMOLED 2x och maximala uppdateringsfrekvens på 120 hertz. Men har finns en stor skillnad och detta i form av den maximala ljusstyrkan som har dubblerats från 772 till 1 504 nits. Vi ska här vara tydliga med att det finns två uppgifter om den så kallade Peak Brightness där den andra uppgiften säger en höjning från 1200 till 1750. Oavsett vilket så gör detta att vi vid normal inomhus användning troligen inte kommer att märka någon skillnad utan vi får samma levande och klara färger och utmärkta betraktningsvinkel. Men när vi går ut och ska använda mobilen i direkt dagsljus, ja då märks skillnaden tydligare. Där vi tidigare var tvungna att hålla en hand för att täcka solen eller hitta skugga för att kunna läsa mail, svara på mess eller bara byta låt så får vi nu bättre visibilitet vilket är ett klart plus. Skärmen har fortfarande en liten nedvikning i själva vecket men detta upplevs som något mindre än med tidigare modell och det är definitivt inget som stör.

    Samsung Galaxy Z Flip 5
    Samsung Galaxy Z Flip 5 har fortfarande ett mindre veck i utfällt format men detta är inget som stör och konstruktionen i sig upplevs som stabilare.

    Vi går vidare med att kika på mobilens hårdvara. Här har Samsung uppgraderat till senaste generationens CPU i form av Snapdragon 8 Gen 2. Till denna så får vi åtta gigabyte Ram och antingen 256 eller 512 gigabyte lagring. Samsung väljer således, som tur är, att skippa basmodellen med bara 128 gigabyte. Mobilen är utrustad med en numera standardiserad uppsättning positioneringstjänster i form av GPS, Glonass, Beidou, Galileo och QZSS vilket ger oss en hög precision när vi använder exempelvis Google maps eller vill logga löprundor i skogen. Som väntat så kommer Flip 5 även med stöd för WiFi6E samt blåtand 5.3 för anslutning till multipla enheter simultant.

    Samsung Galaxy Z Flip 5
    Flip5 har hög precision när det kommer till positionering och tack vare det kompakta formatet är den lätt att ta med sig när vi är ute och tränar.

    Mobilen har, enligt oss, två lite mer påtagliga nackdelar och den första gäller batteriet. Mobilen kommer med ett batteri på 3700 milliampertimmar och trots att batteritiden har ökat med dryga 45 minuter jämfört med föregående modell vid våra tester så räcker den bara dryga nio timmar och 30 minuter på en laddning. Tyvärr så är även laddningen i sig samma som föregående modell med 25 watts fast USB-C laddning eller 15 watts trådlös laddning och här hade vi hoppats på ett lite större lyft.

    AI baserad bildoptimering

    Den del som vi tidigare varit lite mer kritisk till när det kommit till flopmodellerna har varit kameralösningen. Vi förstår att det så klart kan vara svårt att få plats med de mest avancerade linserna och att detta kanske inte heller varit det primära ändamålet. Men till Flip 5 så har Samsung utan tvekan höjt ribban för kameradelen vi finner här det bästa lösning vi testat för detta format av mobil, men det är inte hårdvaran i sig som imponerar.

    Flip5 har två stycken primära 12 megapixels linser där den ena har f/1.8 och den andra f/2.2 vilket är samma lösning som vi såg i Flip 4 och som hade sin debut i S20 modellerna. Den primära linsen kommer från Samsung S5K2LD 24 millimeters lins och den sekundära, ultravidvinkeln, baseras på Sonys 13 millimeters IMX258 sensor. Det som sedan gör att kameralösningen lyfter är den förbättrade kraften i enhetens processor och då AI baserade bildoptimering, en lösning som vi även sett styrkan i på Googles Pixel 7 Pro mobil.

    Samsung Galaxy Z Flip 5
    Trots att linserna är desamma som på S20 serien så gör den förbättrade programvaran och kraftfullare hårdvaran att bilderna kan optimeras direkt i mobilen vilket ger riktigt bra bilder.

    Tack vare AI optimeringen så blir bilderna skarpare och tydligare. Skillnaderna under optimala förhållanden, utomhus i dagsljus, är ganska små jämfört med föregående modell men desto sämre förutsättningar vi får, desto mer kommer programlösningen till sin rätta och när vi ska ta bilder under kvällen/natten eller inomhus i halvdan belysning så är lösningen riktigt bra. Lägg här till att Samsung även använder samma typ av nattfotograferingsläge som på S serien viket ger oss en totallösning som helt klart kan matcha det övre skicket av mobilkameror.

    Samsung Galaxy Z Flip 5
    Ett område som undertecknad gillar med Flip5 är just under trädning där vi både kan följa videos på träning samt även enkelt filma oss själva under träningen.

    Till detta så har Flip5 även en fontplacerad kamera som baseras på Samsung S5K3J1 lins med f/2.2 vilket är jämförbart med 23 millimeters lins. Detta ger oss ett lyft, framför allt sett till ljushanteringen från Flip 4 och vi får här riktigt bra selfiebilder med naturliga färger och bra skärpa. Vi ska även nämna att mobilen även har en klart bra videolösning som erbjuder upp till UHD 4K @60 fps samt slowmotion med 960 fps @ FHD.

    Tyvärr, och här kommer vi till den andra lite större nackdelen, så har Flip5 klivit upp ett pinnhål när det kommer till priset vilket gör att modellen inte längre blir lika tillgänglig för den bredare massan vilket är klart trist. Vi måste även säga att vi saknar möjligheten att använda Dex.

    SPECIFIKATIONER

    • Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
    • Cirkapris: 15 490 inkl. moms, 12 392 exkl. moms
    • CPU: Snapdragon 8 Gen 2
    • Ram: 8 GB
    • Lagring: 512 GB
    • Huvudskärm: 6,7” Dynamic AMOLED 2X @ 2640 x 1080
    • Max uppdateringsfrekvens: 120 Hz
    • Frontskärm: 3,4” Super AMOLED @ 720 x 748
    • Kamera: 12 + 12 + 10 MP
    • Huvudkamera Zoom: Digital Zoom upp till 10x
    • Video: Upp till UHD 4K @60 Hz
    • Batteri: 3700 mAh
    • Laddning: USB-C + trådlös
    • Mått utvikt: 165,1 x 71,9 x 6,9 mm
    • Mått hopvikt: 85,1 x 71,9 x 15,1 mm
    • Vikt: 187 gram
    Samsung Galaxy Z Flip 5
    5 / 6 Betyg
    15 490 krPris
    För
    Vi älskar formfaktorn som blir bättre och bättre, kameralösningen har fått ett totallyft och är numera ett riktigt bra alternativ till toppmobilerna, den sekundära skärmen börjar få en mer praktisk användning, högre ljusstyrka, responssid skärm både inne och ute
    Emot
    Den yttre skärmen fungerar inte med alla appar i skrivandes stund, batteritiden är lite begränsad, priset har blivit för högt, mobilen stödjer inte Dex
    Rekommenderas till
    Med sitt slimmade format och utmärkta prestanda så har Flip5 blivit ett utmärkt alternativ för alla användargrupper även om den kanske mest tilltalar den yngre skaran

    Datormagazin Retro #6 – t-shirt
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    Missa inte

    Reportage

    Intel Innovation 2023

    1 oktober, 202315 Mins Read
    Artikel

    Boka Datormagazin Retro #7 du också – nytt nummer av vår retrotidning kommer höst

    29 september, 20231 Min Read
    Toppklass

    Test: Corsair Dominator Titanium DDR5

    28 september, 20236 Mins Read
    DMZ Rekommenderar

    Test: Lenovo Yoga Pro 9i Gen 8

    28 september, 202310 Mins Read
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Senaste kommentarerna
    • Markus om Vill använda mobilt bank-id
    • Anders om Operativsystem på en pinne
    • Elvo om Test: Gigabyte RTX 4080 Gaming OC
    • Krister om Intel delar och slår ihop avdelningar
    • Anders om Netgear lanserar mobil 5G-router med WiFi 6E
    Fler nyheter

    Turtle Beach lanserar Stealth Pro – världens bästa gamingheadset?

    23 mars, 2023

    Ny bärbar skärm från Philips – 16B1P3302D

    22 mars, 2023

    Test: Kingston Ironkey Vault Privacy 80ES

    18 mars, 2023

    Lenovo lanserar Thinkstation PX, P7 och P5 – designade med Aston Martin

    9 mars, 2023

    Toppklass

    Test: Turtle Beach Stealth Pro

    20 april, 2023

    Test: Asus ROG Azoth

    3 januari, 2023

    Test: Logitech Litra Glow

    9 september, 2022

    Test: Asus ROG Strix Z690-I Gaming WIFI

    21 april, 2022
      Nyhetsbrev

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev Uppsnappat!

      Du har väl inte missat vårt nyhetsbrev? Anmäl dig i dag så får du IT-nyheter, programtips, guider och expertsvar direkt i din inkorg.


      Nyhetsbrevet skickas ut upp till två gånger per vecka till cirka 14 000 prenumeranter.

      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      WiFi 7 – När, var, hur & varför

      23 augusti, 2023

      TCS digitala tvillingar och deras prediktiva kraft.

      4 juli, 2023

      Test: Apple Homepod (gen2)

      31 januari, 2023
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2023 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.