Fråga

Hej. Jag fick problem med att Utforskaren startar med Programmappen öppen vid start av datorn. Detta sannolikt efter installation av ett programpaket. Jag har sett detta fenomen på min sons dator också (Toshiba bärbar), för något år sedan.

Jag hittar inte var man har ändrat för att initiera detta. Misstänker att det är i registret? Tacksam för tips var jag kan stänga av detta. Det är ju ganska irriterande att behöva stänga detta fönster varje gång man startar datorn. Jag kör Windows XP.

Svar

Detta måste vara världens absolut vanligaste Windows-problem och det berör alla Windowsversioner. Vi har svarat på frågan massor av gånger här i Experten. Det var dock ett tag sedan senast, så jag tar väl det långa svaret en gång till.

Många slarviga installationsprogram tänker inte på att det finns nationella egenheter i Windows, som skiljer sig från den engelskspråkiga versionen. Det finns massor av exempel på detta, exempelvis program som lägger genvägar på Startmenyn i mappen Programs i stället för i Program, i Startup i stället för i Autostart, i Desktop i stället för i Skrivbord och så vidare.

Detta ställer direkt till med problem för svenska användare, särskilt mer ovana sådana som inte vet riktigt var de ska leta efter problemen. I fallet med programmappen handlar det om att standardmappen för installation heter ”Program” i ett svenskt Windows, medan den i det amerikanska heter ”Program Files”. Om ett program installeras i den senare händer normalt inget annat än att det blir lite oordning på din hårddisk, men om programmet görs autostartande via registret, kan problemet inträffa.

I systemregistret går det att lägga in nycklar som heter Run, RunOnce, RunServices och så vidare för att automatiskt starta program. Om sökvägen till ett sådant program är ”C:Program Files” och detta skrivs in i registret utan avgränsande citationstecken, kommer mellanslaget att uppfattas som att sökvägen är slut. Windows läser kommandoraden fram till mellanslaget och försöker sedan utföra instruktionen. Alltså startas mappen C: Program i stället för det avsedda programmet.

Problemet är alltså inte egentligen alls språkversionsberoende, utan kan dyka upp i vilken Windows-version som helst, men påverkar oss svenskar extra tydligt eftersom vi inte är vana vid mappen Program Files. Lösningarna är ganska enkla:

1) Hejda alla installationsprogram när de försöker installera i ”Program Files”, och ändra detta till ”Program”. Mappen Program Files ska helt enkelt inte finnas i ett svenskt Windows! Det omvända gäller för amerikanskt Windows. Där ska mappen Program inte finnas, eftersom problemet då blir detsamma.

2) För redan installerade program, använd Registereditorn (skriv REGEDIT i Kör under Startknappen) för att söka reda på alla förekomster av ”Program Files”. och förse dem med citationstecken runt om.

Välj Sök från programmets Redigera-meny och skriv in

program files

i sökfönstret. En funnen sträng presenteras i högra panelen, och där ser det ut som om den redan har citationstecken runt sig. Observera att detta bara är programmets sätt att visa att det är en sträng. Dubbelklicka på värdet, så öppnas fönstret ”Redigera sträng”, där du ser hur det egentligen ser ut. Lägg till citationstecken i början och slutet av hela sökvägen.

När du stänger redigeringsfönstret med OK ser det sedan ut som om strängen har dubbla citationstecken, vilket är ett tecken på att du gjort rätt. Ett alternativ till citationstecknen är att byta ut ”Program Files” mot DOS-kortversionen ”Progra~1”.

Fortsätt sökningen med hjälp av F3-tangenten tills du hit-tat och ändrat alla förekomster. Egentligen är det bara de olika Run-nycklarna som är intressanta, men tryggast är att ändra överallt. Efter detta ska problemet vara borta.

Denna lösning är dock egentligen lite slarvig, eftersom den godkänner att map-pen C:Program Files finns kvar. En ännu bättre variant är att avinstallera samtliga program som ligger i C:Program Files, radera mappen och sedan installera om dem i C:Program. Även detta kräver dock en sökning i registret, eftersom någonting kan bli kvar där ändå. Alla hänvisningar till Program Files ska då tas bort.

Det finns också ett antal program på nätet som hjälper till med att rensa bort problemet.

Ett utmärkt exempel är det svenska Progfix, som kan hämtas gratis här:

www.wintrix.net

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här