EU-kommissionen kan komma att tvinga Microsoft att distribuera andra webbläsare än Internet Explorer med Windows. Det visar dokument från Microsoft.

Upprinnelsen till det eventuella kravet på flera förinstallerade webbläsare i Windows är den utredning som kommissionen påbörjade i januari 2008. Utredningen handlar om brott mot unionens konkurrenslagstiftning och bakom anmälan stod Opera Software, som tillverkar den konkurrerande webbläsaren Opera.

”Trots att datoranvändare och OEM-tillverkare redan fritt kan välja att köra valfri webbläsare i Windows överväger kommissionen att beordra Microsoft och OEM-tillverkare att låta användarna välja webbläsare när de startar en ny dator”, skriver Microsoft i sin kvartalsrapport till den myndighet i USA som granskar handel med värdepapper (Securities and Exchange Commision, SEC).

Microsoft skriver också att de kan ”tvingas att avaktivera viss programkod om användaren väljer en konkurrerande webbläsare”.

Företaget har två månader på sig att svara på kommissionens anklagelser och om Microsoft bedöms ha gjort sig skyldiga till brott mot konkurrenslagstiftningen kan domen komma att ha konsekvenser för lanseringen av Windows 7.

Det nya operativsystemet väntas komma i slutet av 2009 eller början av 2010 och tillverkare kan då alltså eventuellt tvingas att installera andra webbläsare med systemet direkt från fabrik.

Föregående artikelTesta Internet Explorer 8
Nästa artikelStora nyheter i liten partitionerare
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här