Fråga

 

Hur får jag bort reklam som poppar upp på min bärbara dator?

Bengt Lundberg

 

Svar

 

Det beror lite på vad du menar med ”poppar upp”. Om du avser reklam på webbsidor är det mest en moralisk fråga om du verkligen vill ta bort den. Det finns tillägg du kan installera i din webbläsare som döljer reklamen, men du ska vara medveten om att sidorna du tittar på är beroende av intäkterna från reklamen och kanske inte kan erbjuda lika bra innehåll om du blockerar den.

Om du däremot har reklam som dyker upp i din dator helt oberoende av webbläsare och webbplatser är det nog troligt att du drabbats av någon ohyra i datorn. Då skulle jag rekommendera en genomsökning med något lämpligt program. Jag föreslår Malwarebytes Anti-Malware Free Version, som du kan hämta gratis här: www.malwarebytes.org.

Gör en genomsökning och låt programmet ta bort allt som hittas, så blir du säkert av med eländet.

Föregående artikelProgramtips: Tversity Media Server Free 3.7
Nästa artikelProgramtips: Memtest-86 6.0.0
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

  1. Hej!
    Jag arbetar väldigt mycket på högra delen av datorskärmen. Det tillhör mitt eget arbete för min inkomst. Reklamen där nästan omöjliggör mitt arbete och således min levnadsinkomst. Reklamen tar upp drygt en fjärdedel av datorskärmen och är stundtals så att den fladdrar om vartannat med annan reklam. Detta blir ibland så mäktigt att jag ej hinner fatta vad reklamen gäller och således då till ingen nytta för annonsörerna heller.

  2. Använd Firefox inte Edge eller Chrome. Som söktjänst använd DuckDuckGo.
    I inställningarna blockera alla störande funktioner. Klicka i ”Blockera popup-fönster”. Stäng av kakor, historik m.m. Klicka även i “Spåra inte”-signal

    Vill du garanterat ta bort allt skräp? Installera tilläggen Facebook Container, Privacy Badger och uBlock Origin.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här