Fråga

Som lång och trogen Datormagazinköpare/prenumerant (OK, jag missade nummer ett, men sedan dess…) dristar jag mig nu till att vända mig till er för att försöka få hjälp med följande:

Jag skaffade för cirka en månad sedan en ny Asus Zenbook UX305. Jag började med att uppdatera Windows 10 för att sedan försöka skapa en återställningsenhet på ett USB-minne. Detta har jag tyvärr inte lyckats med.

”Det går inte att skapa återställningsenheten. Ett problem uppstod när återställningsenhet skapades”

Jag har försökt ett antal gånger att skapa återställningsenheten, men samma fel uppstår. Dock om jag väljer att bocka av alternativet att ta med systemfiler så kan jag skapa återställningsenheten.  Men den då skapade avbilden är väl knappast till någon större nytta?

Jag kontaktade då Asus support som avfärdade mig med att detta är ett mjukvaruproblem och sådant befattar de sig inte med, utan hänvisade mig till Microsofts support.

Emellertid föreslog de en återställning från den partition som finns på min disk. Detta ser jag dock som ”ett skott i mörkret ” snarast från deras sida. Att installera allt från början är det sista jag vill göra med datorn, speciellt som att något positivt resultat av detta på inget sätt kan utlovas.

Vad har jag då gjort för att finna någon lösning på detta förutom det fåfänga försöket att få hjälp av Asus? Jag har letat på nätet och sett diverse förslag som jag testat (till exempel kollat att systemfilerna inte är skadade).

Hos Microsoft finns det frågor om samma problem, men jag har inte sett någon lösning på problemet. Det hela är ju ganska allvarligt, då jag kommer att stå helt utan användbart operativsystem om min disk kraschar.

En lösning på grundproblemet vore tacknämligt att få, eller en rimlig work around som gör att jag kan skapa en startbar återställningsenhet på ett USB-minne, som helt kan återskapa en grundläggande installation av Windows 10.

Ni kan kanske slå både Asus och Microsoft på fingrarna och komma på en lösning…

Ulf Sverkert

 

Svar

Att Asus rekommenderade dig att göra en fabriksåterställning förvånar mig inte. Det är nämligen datortillverkarnas standardsvar för att göra supportärendena så korta och enkla som möjligt. Tyvärr är det många som följer rådet, för att sedan upptäcka att alla privata filer och inställningar försvunnit.

Däremot gör de fel när de hänvisar dig till Microsoft. För datorer som säljs med en förinstallerad OEM-version av Windows är det datortillverkaren som är skyldig att tillhandahålla all support enligt deras avtal med Microsoft.

Ett enkelt sätt att kringgå ditt problem är att ladda ned Microsofts verktyg för att skapa en installationsenhet från http://korturl.com/w10se och använda det för att göra en startbar USB-enhet med Windows 10. Den kan sedan användas både för nyinstallation och för reparation.

Att lösa grundproblemet är värre. Jag kan inte på rak arm säga vad dina svårigheter beror på. Om det nu inte är så enkelt att ditt USB-minne inte räcker till. Att det fungerar utan systemfilerna är ju en antydan om detta. Det krävs ett minne på minst fyra gigabyte, ibland mycket mer, så det kan ju vara värt att prova med en USB-pinne med större lagringskapacitet.

 

 

3 KOMMENTARER

 1. Skaffa en . sddisk. Kopiera över så mycket det går på en udbdisk. Radera sen så mycket att du har mindre Cdisk än storleken på ssddisken. Innan allt detta köp ett kloningskitt, på tex Kjell ocom. Eller netonnet. Kopiera sen cdisken till ssddisken. (går lika bra med vilken didk som helst). Förvara sen den kopierade disken på ett säkert ställe. För att ta fram vid behov.

 2. Hade själv en HP, ville inte ha w10 när jag väl installerat gratisversionen jag var berättigad till.
  Körde återställningsverktyget,besvarade vackert varför till Microsoft.
  Efter det startade den aldrig mer….kom in i bios.ställde om den med alla möjliga varianter men inget
  fungerade. Operativsystemet fanns inte ,till slut gav jag upp.
  Inte ens en ren formatering kunde genomföras.

  W10 är tydligen inte bra,många lite äldre datorer ”sägs” från Microsoft fungera bra och är kompatibel….
  problemet med dessa är att ofta har billigare hemdatorer inte lika framförhållning från tillverkaren
  med drivrutiner mm.
  Har nu skaffat ny dator,med w7 p igen och ser datormagazin sig om lite på t.ex komplett.se så återkommer
  w 7 stort vid nyförsäljning av datorer.

 3. Ligger efter med läsning av DMZ, men problemet med skapande av återställningsenhet hade jag oxå.
  Löste det genom att formatera om USB-minnet och inte stoppa in det i datorn förrän återställningsprogrammet
  efterfrågade minnet.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här