Fråga

Jag har sedan installationen av Windows 10 varit ansluten till två NAS-enheter, Netgear och Buffalo. Jag förlorade anslutning till mappade NAS-enheter när Windows 10 installerade säkerhetsuppdateringen KB3185614.

Efter uppdateringen visas ”En angiven inloggningssession finns inte. Den har kanske redan avslutats.” när försök att nå NAS-enheterna görs, att nå mappade datorer fungerar som vanligt.

Ingen varning eller förklaring går att finna på datorn, efter många timmars sökande på Microsofts hemsida och i forum framgår att problemet är säkerhetsuppdateringen KB3185614, i forum berättas att uppdateringen måste avinstalleras för att åter kunna ansluta till NAS-enheterna.

Det ser ut som om Microsoft inte vill att lagringsenheter typ NAS ska kunna användas. Om uppdatering från Windows 10 version 1511 till version 1607 löser problemet framgår inte, men det verkar misstänkt när Microsoft har släppt ett program för att kunna dölja de uppdateringar som måste avinstalleras,

Lösningen är att avinstallera KB3185614, sedan köra programmet wushowhide.diagcab välja att dölja uppdatering och markera KB3185614. Efter detta hittar inte Windows denna uppdatering och allt fungerar utan att Windows återinstallerar KB3185614 nästa dag.

Nu kan man bara hoppas att Windows 10 version 1607 löser problemet. Det känns bättre om alla säkerhetsuppdateringar fungerar så att de kan användas, just nu är många program inte tillräckligt säkra enligt Microsoft och deras säkerhetsuppdatering KB3185614.

Tommy Löfgren

 

Svar

Att avinstallera och blockera en kumulativ säkerhetsuppdatering är ju inte särskilt lyckat och ett ganska dåligt råd enligt min uppfattning. Jag tror att lösningen är enklare än så.

Öppna Autentiseringshanteraren i Kontrollpanelen och lägg till en Windows-autentiseringsuppgift för din NAS. Använd IP-adress eller nätverkssökväg, plus användarnamn och lösenord. Om det är en delad Sambaresurs utan inloggning borde det fungera att ange vad som helst i de senare fälten.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här