Fråga

Min dator med Windows 7 har lagt av. Det började med att jag inte hade någon nätverksanslutning sa datorn, men min sambos dator några meter bort hade det, så jag startade om datorn, men samma svar.

Då backade jag bandet och återställde datorn till den senaste återställningspunkten, men sedan när den startade sa datorn att den saknade startfiler, sätt i startskivan. Men jag har ingen startskiva, allt sitter ju i datorn.

Jag kommer inte åt felsäkert läge eller så, så jag har gett upp. Eller gör jag fel?

Men nu skaffar jag en ny dator och jag har hört att jag kan komma åt mina filer från den kraschade datorn genom att plocka ut hårddisken och sätta den i ett kabinett som jag sedan kopplar in i den nya datorn och ser mina filer som i ett USB-minne. Är det så enkelt eller hur gör jag för att komma åt mina gamla filer?

Owe Mattsson

Svar

Du har fått något fel på Windowsstarten. Det är svårt att säga varför, men det kan bero på hårddiskproblem. En dator som inte levereras med skiva har normalt allt sådant på en separat partition på hårddisken för användning vid återställning till fabriksläge.

Säkerligen kan du precis vid datorstarten trycka på någon tangent för att komma åt detta. Utan att veta vad det är för dator kan jag dock inte säga vilken tangent det är, men det brukar framgå av information på skärmen. Dock innebär en sådan återställning att du blir av med dina filer, vilket du ju uppenbarligen inte vill.

Om du inte har gjort någon reparationsskiva själv, vilket ju är lämpligt att göra innan Windows havererar, kan du göra en på en annan dator med samma version av operativsystemet. Du kanske känner någon som kan hjälpa dig?

Annars kan du ladda ned skivavbildningar från Microsoft här: www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows7. Instruktioner finns på sidan.

Om du i stället fortsätter med planerna att skaffa en ny dator är det alldeles riktigt att det går att göra som du säger. Om du köper en stationär dator behöver du inte köpa någonting – du kan bara flytta den gamla hårddisken till den nya datorn.

Om det däremot handlar om en bärbar dator behövs ett kabinett eller motsvarande. Exempelvis Kjell & Company har flera olika varianter som kan användas för USB-anslutning.

I båda fallen måste du antagligen ta över äganderätten till dina gamla dokumentmappar om du försöker komma åt dem som en ny användare. Detta löser sig dock oftast automatiskt genom att du får frågan om du vill göra det. Använd annars fliken Säkerhet i mappens egenskaper.

Föregående artikelCitrix anno 2016
Nästa artikelWindows IoT på Raspberry Pi
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här