Fråga

Jag har fått en grannes dator för att avhjälpa ett frustrerande problem. Efter det att han installerade en uppdatering för Windows 10 kommer det upp att Windows ska göra en automatisk reparation.

Det första som händer på skärmen är att det ställs en fråga om vilken layout det ska vara på tangentbordet. Kruxet är att varken mus eller tangentbord fungerar då. Det är inget fel på hårdvaran, då jag kan gå in i BIOS utan problem och då fungerar de.

Jag blir helt ställd genom att jag inte ens kan göra en felsäker start. Hur ska jag lösa detta? Om det inte finns någon lösning är det viktigaste är att jag kommer åt hans e-post i Thunderbird, vilken mapp ligger dessa i på hårddisken och kan jag hämta eller importera dem till mitt Thunderbird?

Kjell Jansson

 

Svar

Något gick uppenbarligen fel vid uppdateringen, vilket leder till att Windows vill reparera. Men samtidigt verkar det ha blivit något fel med USB-drivrutinerna, vilket innebär att mus och tangentbord inte fungerar och du sitter fast.

Jag tror att det bästa är att använda en annan dator för att ladda ned Windows 10 till en USB-sticka härifrån: www.korturl.com/w10se. Klicka på ”Ladda ned verktyget nu” och välj sedan ”Skapa installationsmedia”.

När du har ett färdigt USB-minne, använd detta för att starta datorn, men gör inte en installation, utan välj de olika möjligheter som finns för att reparera.

Om du trots allt skulle behöva rädda din grannes e-post måste du först ansluta hårddisken till din egen dator för att kunna komma åt informationen. Antingen monterar du den internt eller kopplar in den med en USB-adapter (finns till exempel hos Kjell & Company för några hundralappar).

Leta sedan reda på mappen C:\Användare\<Windows användarnamn>\AppData\Roaming\Thunderbird\Profiles\<Profilnamn>. Kopiera allting i mappen. Att sedan bara kopiera in den ursprungliga profilen i ditt eller ett nyinstallerat Thunderbird är inte att rekommendera och fungerar säkert dåligt.

Mozilla själva föreslår metoden att först skapa en ny profil och sedan stegvis kopiera filer från den gamla profilen för att undvika de filer som skapar problem.

Deras tips är att bara kopiera sådant som inte går att återskapa, som meddelanden, eller som skulle innebära mycket arbete att återskapa, som adressbok och kontoinställningar. De olika filerna i profilen är:

Kontoinställningar – user.js (om den finns) och prefs.js

Teman och tillägg – mappen extensions

Adressböcker – abook.mab och history.mab

Cookies – cookies.txt

Ordlista – persdict.dat

E-post – mapparna Mail (POP) och ImapMail (IMAP)

Enligt Mozilla går det att kopiera även e-postmapparna, men de rekommenderar att tillägget Importexporttools (https://freeshell.de//~kaosmos/mboximport-en.html) används i stället. Med hjälp av detta kan du välja vad du vill importera till din nya profil från den gamla.

Du hittar en instruktion här: http://kb.mozillazine.org/Importing_folders.

Föregående artikelSaknad fil i Windows 10
Nästa artikelExklusiv spelrouter från Linksys
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Tack för ett utförligt svar. Det går inte att använda ps/2 ingången heller men det är ju av underordnad betydelse. Din lösning är helt i linje med de funderingar jag har haft men inte haft kunskap nog för att göra. Det jag kommer att göra är att ta ut HD i datorn, sätta den i min docka och kopiera de filer som har att göra med thunderbird. Därefter kommer jag att montera datorn igen för att se om jag kan reparera win 10 m h a dina instruktioner. Ett av skälen till att jag inte uppgraderat mitt win 7 är att jag inte vill ha strul med de program och drivrutiner som jag har. Det är några som fått problem främst med drivrutiner men även med anniversery update. Än en gång tack nu är det bara hårt jobb som behövs 🙂

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här