Fråga

Efter uppdateringen till Windows 10 har den trevliga funktionen Ctrl + Enter blivit .com istället för .se. Kan jag ändra det?

Kurt Wiklund

 

Svar

Det gamla mysiga kortkommandot hade jag nästan glömt, även om jag använde det flitigt en gång i tiden. Det har förlorat en hel del i betydelse. Använt i webbläsarens adressfält infogar det ett toppdomänsuffix efter det redan skrivna. Och standard är förstås .com.

Det finns två varianter till. Med Skift + Enter blir det i stället .net och Ctrl + Skift + Enter ger .org. Problemet är att detta är vad som gäller i Internet Explorer – i andra webbläsare kan det vara annorlunda.

För att ändra det i Internet Explorer krävs att du använder Registereditorn. Starta den och navigera till nyckeln HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Internet Explorer \ Toolbar.

Skapa en ny nyckel under denna med namnet QuickComplete. Gå till den nya nyckeln och högerklicka i högra panelen, välj att skapa ett nytt strängvärde och ge det namnet QuickComplete.

Dubbelklicka på ditt nya värde och skriv in: http://www.%s.se. Stäng Registereditorn och prova. Använder du någon annan webbläsare krävs andra varianter för att ändra.

I Firefox, exempelvis, skriv about.config i adressfältet. Rulla ned till browser.fixup.alternate.suffix. Dubbelklicka och ändra till .se. Hur det eventuellt kan justeras i Chrome och Edge har jag tyvärr inte lyckats finna ut.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här