Fråga

Efter uppdateringen till Windows 10 har den trevliga funktionen Ctrl + Enter blivit .com istället för .se. Kan jag ändra det?

Kurt Wiklund

 

Svar

Det gamla mysiga kortkommandot hade jag nästan glömt, även om jag använde det flitigt en gång i tiden. Det har förlorat en hel del i betydelse. Använt i webbläsarens adressfält infogar det ett toppdomänsuffix efter det redan skrivna. Och standard är förstås .com.

Det finns två varianter till. Med Skift + Enter blir det i stället .net och Ctrl + Skift + Enter ger .org. Problemet är att detta är vad som gäller i Internet Explorer – i andra webbläsare kan det vara annorlunda.

För att ändra det i Internet Explorer krävs att du använder Registereditorn. Starta den och navigera till nyckeln HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Internet Explorer \ Toolbar.

Skapa en ny nyckel under denna med namnet QuickComplete. Gå till den nya nyckeln och högerklicka i högra panelen, välj att skapa ett nytt strängvärde och ge det namnet QuickComplete.

Dubbelklicka på ditt nya värde och skriv in: http://www.%s.se. Stäng Registereditorn och prova. Använder du någon annan webbläsare krävs andra varianter för att ändra.

I Firefox, exempelvis, skriv about.config i adressfältet. Rulla ned till browser.fixup.alternate.suffix. Dubbelklicka och ändra till .se. Hur det eventuellt kan justeras i Chrome och Edge har jag tyvärr inte lyckats finna ut.

 

 

Föregående artikelProblem med SSD
Nästa artikelInternetmuseum på Wikipedia
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här