Fråga

Jag skulle föra över filer till en extern hårddisk (WD My Passport Wireless Pro) via USB, och fick felmeddelande om att filsystemet var ”smutsigt”. Efter letande på nätet och ett par misslyckade försök lyckades jag reparera filkatalogen med hjälp av chkdsk.

Men – proceduren tog 15 timmar, och enligt aktivitetshanteraren användes bara 1-2 procent av processorkraften. Är detta normalt för chkdsk eller kan jag göra något för att snabba upp processen nästa gång? Datorn har ett antal år på nacken, My Passport är på två gigabyte varav cirka 800 megabyte är använt.

Lennart Elg

Svar

Det finns något som kallas ”dirty bit”, en liten markering som Windows sätter på hårddisken när systemet upplever att den innehåller konsekvensfel. Hela disken måste då genomsökas och hittade fel korrigeras.

Chkdsk måste kontrollera varje sektor i varje spår, vilket kan ta mycket lång tid för en stor disk, men det är inte processorkrävande. Om hårddisken bara är två gigabyte stor är dock 15 timmar väldigt mycket.

Jag misstänker dock att du skrivit fel och att din disk är på två terabyte med 800 gigabyte utnyttjat. Om så är fallet ser jag ingenting anmärkningsvärt i den långa genomsökningstiden.

 

 

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här