Iphone XS och Iphone XS Max. Det lanserade Apple under företagets höstevent vid huvudkontoret i Cupertino, USA, tidigare i veckan. Mest uppseendeväckande? Att värstingmodellen av nya Iphone XS Max kostar 18400 kronor.

– Den mest avancerade Iphone vi någonsin skapat, sade Apples vd Tim Cook på scenen i Steve Jobs Theater innan han lämnade över presentationen av de nya Iphone-modellerna till företagets vice vd för worldwide marketing, Phil Schiller.

Med tanke prislappen får vi hoppas att det stämmer. Toppmodellen Iphone XS Max med 512 gigabyte lagring kommer att kosta närmare 18400 kronor vid lanseringen den 21 september. Förbeställningarna drar igång redan nu, den 14 september.

Du som satsar på någon av 64-gigabytesmodellerna får betala cirka 12800 kronor för Iphone XS och ytterligare 1200 kronor för XS Max.

Största skärmen i en Iphone

Iphone XS Max 6,5 tum
Iphone XS Max har en OLED-skärm på 6,5 tum.

Den större XS-versionen heter alltså XS Max (istället för ”plus”). Telefonen har samma specifikationer som XS, men 6,5-tumsskärm istället för 5,8 tum och ett större batteri.

Storleksmässigt liknar XS Max en Iphone 8 Plus, men eftersom skärmen sträcker sig ut mot kanterna får användaren en extra tum skärmyta jämfört med Plus-modellen. Precis som i Iphone X hittar vi bland annat högtalare, den främre kameran och företagets Face ID-lösning instoppad i den lilla flärpen överst på mobilens framsida. Ansiktsigenkänningen uppges för övrigt jobba snabbare än i föregångaren.

Upplösningen i XS-modellens 120 Hertz Oled-skärm ligger som tidigare på 2436 x 1125 pixel och XS Max rymmer 2688 x 1243 pixel. Punkttätheten, 458 pixel per tum, är densamma på båda telefonerna.

Tål tuffare tag än tidigare

De nya telefonerna har fått en IP68-klassificering som gör att XS och XS Max ska klara att vara 30 minuter under vatten ned till två meters djup. (Iphone X är IP67-klassad vilket innebär att den ska klara 30 minuter under vatten på en meters djup.) Mobilerna har även ett nytt skärmglas som företaget uppger är smartphonemarknadens mest hållbara.

Iphone XS kamera
Iphone XS och XS Max har dubbla 12 MP-kameror med optisk bildstabilisering.

Mjukvaran tar hand om bildbehandlingen

På kamerasidan lägger Apple allt mer krut på automatisk efterbearbetning av fotografier. Det ska bland annat göra det möjligt att justera skärpedjupet i bilder efter att de är tagna, så att de liknar fotografier tagna med traditionella kameror/objektiv. Tekniken ska också ge bättre HDR-möjligheter för att öka dynamiken i dina foton.

Precis som tidigare har telefonerna två tolvmegapixelsensorer med var sin lins som sticker ut några millimeter ur skalet på baksidan. Båda har optisk bildstabilisering.

Ny krets under ytan – A12 Bionic

Det nya chippet i XS och XS Max heter A12 Bionic. I kretsen hittar vi bland annat sex renodlade processorkärnor och fyra GPU-kärnor, samt en dedikerad del Apple kallar Neural Engine som hanterar beräkningar för AI och maskininlärning. Den sistnämnda kan utföra upp till 5 biljoner beräkningar per sekund jämfört med 600 miljarder i A11 Bionic. Neural Engine är nu öppen för Core ML, vilket innebär att utvecklare kan dra nytta av ”motorn” för maskininlärning i sina applikationer.

Den nya tillverkningsprocessen på endast sju nanometer är en av förklaringarna till den ökade energieffektiviteten

Trots ökad prestanda jämfört med A11 Bionic uppger Apple att de nya telefonerna ska erbjuda bättre batteritid än förra årets modell (XS +30 minuter, XS Max +1,5 timme). Den nya tillverkningsprocessen på endast sju nanometer är en av förklaringarna till den ökade energieffektiviteten.

Iphone XR – färgglad LCD-telefon kommer senare i höst

Iphone XR
iPhone XR finns i färgerna vit, svart, blå, gul, ”korall” och röd.

Ytterligare en Iphone X lanserades under eventet, den släpps på marknaden sent i oktober. Modellen heter Iphone XR och är en lägre prissatt telefon med lägre specifikationer än flaggskeppstelefonerna XS och XS Max. Lägre prissatt på Applespråk innebär dock inte att priset är lågt, långt därifrån. Iphone XR kommer att kosta från 9500 kronor. För pengarna får du en mobil med en LCD-skärm på 6,1 tum, en (1) bakre kamera på 12 megapixel och IP67-klassificering.

I övrigt har den liknande specifikationer som XS och XS Max.

Alla tre telefonerna har stöd för dubbla SIM-kort. Ett vanligt nano-SIM och ett så kallat E-SIM. Den sistnämnda funktionen aktiveras senare i höst, det är dock oklart om/vilka svenska operatörer som kommer att erbjuda stöd för lösningen.

Missa inte vårt test av föregångaren Iphone X

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här