Minecraft skapades av Notch och köptes av Microsoft för två och en halv miljard dollar år 2014. Detta medan Candycrush, som skapades av spelföretaget King, också har nått enorma framgångar. Det du kan behöva för att själv skapa en storsäljare är Defold, som faktiskt också kommer från King. Denna mjukvara är släppt gratis utan några krav på licensavgifter eller liknande. Dessutom är det detta verktyg som de själva använder för att skapa sina spelsuccéer. Så allt som krävs för att åstadkomma spel i klass med dem King producerar är en idé och detta verktyg.

Defold är både en utvecklingsmiljö och en körmiljö för själva spelen. Du kan använda utvecklingsmiljön på Mac, Windows och Linux, medan körmiljön finns till Android och IOS (och i webbläsare som klarar HTML5). Det grafikstöd de förlitar sig på är OpenGL.

Det finns ett antal handledningar i hur du skapar ett spel med Defold, bland annat en som visar hur du skapar ett Masken-liknande spel. De som uppnått mogen ålder känner nog till detta spel, vilket förmodligen kördes på de flesta ABC-datorer på 1980-talet.

Det går även att publicera spel till både Google Play och App Store.

www.defold.com

Av Patrik Brinkhäll

 

Den tryckta upplagan av Datormagazin har en fast avdelning kallad ”Resurser på webben”, där vi tipsar om intressanta lösningar på webben. Detta var en liten smak av föregående nummer (nummer 2-2018 finns i butik och på https://shop.datormagazin.se).

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här