Fråga

Jag har en (numera) gammal hopplockad dator med Windows 10 och ett Asus Maximus Extreme moderkort med SATA och följande lagringsspecifikationer:

Southbridge
6 xSATA 3 Gb/s ports
Support RAID 0,1,5,10
JMicron JMB363 PATA and SATA controller
1 xUltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
2 xExternal SATA 3.0 Gb/s port (SATA On-the-Go)

Min fråga är, hur stor hårddisk kan jag ansluta? Orkar moderkortet med en på två terabyte?

Ronny Hjorth

 

Svar

Moderkortet orkar i princip vad som helst som finns på marknaden. Det är i stället andra begränsningar som träder in. Upp till två terabyte är i princip inga problem alls. Över två terabyte krävs att du överger den klassiska MBR-formateringen och i stället använder GPT.

Om den nya hårddisken är större än två terabyte och dessutom ska vara systemdisk, alltså att du ska starta datorn och Windows från den, krävs utöver GPT att datorn inte använder ett klassiskt BIOS, utan det modernare UEFI. Dessutom får Windows inte vara 32-bits.

Detta var ett mycket förenklat svar – jag skulle kunna skriva flera sidor om bakgrunden och om hur det fungerar.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här