Fråga

Jag har fått fiber installerat i huset och fått en fiberrouter av fabrikat Technicolor. Till denna är en dator ansluten trådlöst och tre stycken med kabel. Jag har problem med synlighet i nätverket.

Nätverket syns endast i den trådlöst anslutna datorn, i de andra tre datorerna finns inte en tillstymmelse till nätverk, inte som datorer i alla fall. De kan dock ses som mediaenheter.

Bertil Lindqvist

Svar

Problemet har ingenting med din fiberanslutning eller din router att göra, utan handlar om inställningar i Windows. Allt det här med nätverk har blivit lite knepigare i våruppdateringen av Windows 10, version 1803, eftersom Microsoft lite korkat har valt att skrota hemgrupperna. De vill att vi ska dela våra filer via molnet i stället.

Börja med att kontrollera att de tre datorerna är synliga för nätverket. Klicka på startknappen, välj Inställningar och sedan ”Nätverk och internet”. Klicka på typen av nätverk, i ditt fall Ethernet. Klicka på nätverksanslutningen högst upp. Säkerställ att nätverksprofilen är satt till Privat.

Sedan måste du också dela ut någon enhet eller mapp på de datorer som ska synas i nätverket. Använd Utforskaren och högerklicka på till exempel C:. Välj ”Ge åtkomst till” och sedan ”Avancerad delning”. Klicka på ”Avancerad delning” en gång till och du hittar alla möjligheter att bestämma hur enheten ska delas.

 

 

Föregående artikelWindows 7 av misstag
Nästa artikelPrecision – nya arbetsstationer för företag från Dell
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här