Fråga

Jag gjorde en Windows 10-uppdatering nu, den senaste. Datorn startar sedan inte. Ett felmeddelande kommer – systemfel, vill återställa systemet, men det verkar nu ha havererat, då allt låst sig.

Datorn är en äldre Acer Extensia 5220. Innan detta hade den gjort en hel del uppdateringar och allt fungerade, men den nu sista pajade systemet. Det har aldrig varit några problem tidigare.

Vad göra? Är detta något fler råkat ut för? Jag har hört ett rykte att det funnits en uppdatering för Windows 10 som förstört äldre datorer.

Chris Bjur

Svar

Om du med senaste menar version 1809, det vill säga den stora oktoberuppdateringen, har den mycket riktigt orsakat problem för en del användare. Detta är också orsaken till att Microsoft stoppade den i början av oktober och jag tror faktiskt inte att de ännu har börjat rulla ut den igen.

De fel som uppdateringen innehöll var inte heller av den typ som du drabbats av, utan det handlade om att användarfiler raderades. Jag tror därför inte att det är 1809-uppdateringen det handlar om i ditt fall, men är osäker på vilken det kan röra sig om.

Men det finns alltid risker med lite äldre datorer. Det är helt omöjligt för Microsoft att garantera att allting fungerar på alla tänkbara olika konfigurationer och systemfel av olika slag kan uppstå.

Eftersom du inte kan få igång Windows alls är det inte heller lätt att utröna vad problemet är. Jag rekommenderar dig att ladda ned en Windowsinstallation till ett USB-minne här: https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10.

Använd sedan USB-stickan för att starta datorn och påbörja en installation. Gå dock inte vidare med denna, utan välj i stället ”Reparera datorn”. Prova med en automatisk reparation. Fungerar inte det kan du använda ”Avancerade alternativ” för att komma åt lite andra möjligheter, som till exempel Systemåterställning.

Det viktigaste är att på något vis försöka komma in i Windows. Har du väl gränssnittet igång och det fortfarande inte fungerar riktigt som det ska kan du använda USB-minnet igen. Starta då setup.exe inifrån Windows och kör en installation där du väljer att behålla alla egna filer, program och appar. Detta genomför en så kallad reparationsinstallation.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

 1. Jag har två datorer, 2 respektive 3 år gamla.
  När 1803 skulle uppdatera datorerna gick det inte längre att starta någon av dem. De gick igång i 4 sekunder stängdes av, gick igång i 4 sekunder sov i en ändlös slinga.

  Den nyare av dem hade garanti kvar så jag lämnade in den. De berättade sedan att den aldrig kom fram till BIOS men efter mängder av försök kom den fram till BIOS. Då laddade de in BIOS mjukvara på nytt och efter det går datorn men med Windows före 1803. Jag har stoppat alla uppdateringar med hjälp av ett tredjepartsprogramvara.

  Den äldre av de två datorerna gick det inte alls att komma fram till BIOS. Moderkortet är av typen Ultra Durable Bios, dvs BIOS mjukvara ligger backuppsparat på ett minneskort monterat på Moderkortet. Om det blir fel på BIOS installeras BIOS om automatiskt.
  Jag resetade då BIOS upprepade gånger. Min avsikt var att skapa ett fel i BIOS. Sedan startade jag datorn och till min överraskning fick jag upp ett fönster där det stod ”BIOS error” och att en kopia installeras. När installationen var klar startade datorn om sig och Windows gick igång som om inget hänt. Även på denna dator har jag nu stoppat alla uppdateringar med hjälp av ett tredjepartsprogramvara.

  Jag har undersökt mycket noggrant vad som blev så katastrofalt fel. BIOS börjar ersättas av UEFI, ett modernare BIOS men fortfarande kallas UEFI för BIOS i flera fall. Skillnaden mellan dem är bla att Windows installationsprogram kan skriva information i UEFI. Ingen av mina datorer hade valet Win10 utan det fanns bara Win8, Win8.1 och ”Other OS”. Det som hände var att Windows installationsprogram ändrade OS-valet till Win10 i båda datorerna. Men valet Win10 finns inte i dessa datorer. Det som då hände var att val av OS blev inget alls av de tre som gick att välja. När datorn sedan startade om efter installation av 1803 hittade inte UEFI något OS att starta från. Det tolkade moderkortet som att något gått fel och gjorde en omstart med samma resultat och därför gör ytterligare en omstart osv i oändligt tid.

  Det lustiga i detta är att datorer utan UEFI är det inga som helst problem att installera Windows 10:s stora uppdateringar för där kan inte installationsprogrammet skriva eller välja parametrar i BIOS:

  Serviceverkstaden som jag lämnade den nyare datorn av de två sade till mig att den veckan 1803 släpptes kom det in 20-30 personer per dag med datorer som inte gick att starta efter uppdateringen. De sade att en tredjedel kunde de få igång medan resten fick skrotas.

  Jag kommer i fortsättningen inte att uppdatera Windows 10 till nyare version. Men jag uppdaterar mindre uppdateringar 2 ggr/år. När det inte går längre med detta kommer jag definitivt att ta steget över till Linux för Microsoft verkar strunta i vad användarna tycker. Jag har berättat vad som hände mina datorer och får bara svaret: ”Försök igen”. Frågan är vem som betalar för de trasiga nästa nya datorerna. Ja, inte är det Microsoft i vart fall…

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här