Tangentbord för programmerare

3

Fråga

Jag saknar ett engelskt tangentbord med nordiska tecken medelst Alt Gr, finns det ingen marknad för det? Gärna med yen-symbolen ¥ också.

Claes Wikner

 

Svar

Jag är inte riktigt säker på att jag förstår frågan. Menar du att du söker ett hårdvarutangentbord med den funktionen och text på knapparna? Några sådana existerar vad jag vet inte och som du säger finns det sannolikt ingen större marknad heller.

Däremot handlar ju tangentbordslayouten egentligen om mjukvara och det finns många som experimenterat med olika varianter på engelska (egentligen amerikanska) tangentbord där det finns möjlighet att enkelt komma åt de svenska tecknen. Många som sysslar med programmering vill ju hellre ha amerikanskt tangentbord, eftersom ofta använda tecken där finns snabbt åtkomliga.

Ett sådant exempel är Swerty, som du kan hämta för Windows, Mac och Linux här: http://johanegustafsson.net/projects/swerty/

Yen-symbolen blir ju lite knepigare. Men det finns ingenting som hindrar att du gör en helt egen tangentbordslayout med hjälp av mjukvara. Det finns gott om program för detta. För Windows kan du till exempel använda Microsofts egna: www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=22339.

Ogillar man att texten på tangenterna inte stämmer med deras funktion går det ju att vara riktigt ambitiös och måla om dem.

 

 

3 KOMMENTARER

  1. Nu är jag inte riktigt med, jag skriver själv på ett Logitechtangentbord med en fysisk AltGR-tangent. det finns ju massor av sådana. Annars kan man ofta köpa enstaka tangenter på e-bay, i alla fall för populära modeller – alternativt köper man ett svenskt och ett engelskt och byter de tangenter man vill.

  2. Noteras kan att det även finns klisterlappar med tecken man kan köpa, särskilt anpassade just för att ”ersätta” de tryckta tecknen på tangentbord. Måhända lite snällare mot själva tangenterna jämfört med att de facto måla om dem, och definitivt enklare.

  3. Det är nog ett missförstånd att du behöver ha fysisk representation för detta i tangentbordet då det är helt styrt av mjukvara och vilken tangentbordslayout du använder.

    Det finns en färdig keyboard layout för exakt det du efterfrågar: http://dry.sailingissues.com/us-international-keyboard-layout.html

    Den finns i Windows, OSX och Linux.

    Om du vill ha det på tangentbordet är det lättaste att köpa stickers. https://www.amazon.com/US-INTERNATIONAL-KEYBOARD-STICKERS-BACKGROUND/dp/B001J6SIDK

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här