Test: Dell Ultrasharp 3218K

Dell ger oss inblick i en spännande framtid med världens första 32 tums 8k-skärm. De är alltså först ut, och detta är utan tvekan en av bästa bildskärmarna som vi har testat.

Lagom till att 4k UHD-skärmar har blivit lite av en standard och vi har börjat vänja oss vid tanken på Apple Imac 5k, drämmer Dell till med denna bildskärm. Det är världens första IPS-baserade bildskärm på 32 tum med hela 8k (7 680 x 4 320 pixel) i upplösning vid 60 hertz.

Måste upplevas

Ganska ofta när vi testar olika enheter eller lösningar har vi redan från början en bild av utgången. Nu går vi alltid in med öppna sinnen och ögon, men det är ofrånkomligt att erfarenheterna också avspeglar sig i de inledande förväntningarna. Ganska ofta är de också ganska nära vad som visar sig bli resultatet i slutänden. Dock, ibland stöter vi på det där lilla extra som förvånar. Produkter som närmast blir svåra att beskriva, då de måste upplevas. Dell UP3218K faller utan tvekan inom denna kategori.

Det yttre är ganska likt övriga skärmar i Ultrasharp-serien, med ett platt bordsställ och en arm som går att rotera 60 grader. Stället medger även höjdjustering och bildskärmen kan tiltas samt vridas i pivotläge. Det går även att fästa skärmen på annat sätt (VESA 100 x 100).

Lägger vi ned bildskärmen ser vi enhetens anslutningar, som alla är snyggt placerade. De sitter lodrätt och är delvis skyddade av en liten utbyggnad på baksidan. Där finns två stycken för Displayport, en ljudutgång, en USB-upp, två USB-ned och en separat USB 3 med stöd för BC1.2-laddning. Dessvärre har Dell valt att inte inkludera en HDMI 2.1-port, vilket annars hade gjort bildskärmen mer komplett. Samtliga kablar kan sedan ledas via det sedvanliga hålet i ställets undre del för snyggare kabeldragning.

Bildskärmen har en IPS-panel som arbetar med tio bits färgdjup, vilket ger oss över en miljard färger. Du får också över 33 miljoner pixel, med en pixeltäthet på 280 per tum. Skärmen har dessutom stöd för Dells Premiercolor-teknik och presterar 100 procent av Adobe RGB, sRGB samt Rec 709. Den mer filmfokuserade färgrymden DCI P3 täcks till 98 procent. Detta med ett Delta-E-värde på under 2. Ljusstyrkan ligger på 400 candela per kvadratmeter. Dell har även satsat på en ny form av skydd mot reflektioner, vilket gör att skärmen påverkas minimalt av direkt solljus.

Handen i handsken

Som alltid när vi testar bildskärmar gör vi det med olika scenarion, vilka ska täcka merparten av alla vanliga användningsområden. Vi börjar kort med ett område som skärmen inte är byggd för, och det är spel i alla former. För trots att Dell UP3218K har en godkänd responstid på sex millisekunder så kommer kraven på grafikkorten att bli alltför höga för att det ska vara motiverat med ett utförligare test. Dubbla 1080TI-kort gav dock en upplevelse som vi aldrig tidigare haft, men trots dessa båda kort blev det ändå delvis ryckigt.

När vi däremot växlar över till Adobes programserie har vi verkligen hittat hem. Det känns verkligen som om skärmen passar som handen i handsken. Bilderna är kristallklara och färgerna är så levande och har ett så naturligt djup att vi nästan kände doften av gräset och ville plocka blommorna på ängarna framför oss på skrivbordet. Bildskärmen imponerade även med sin jämnhet. Färger, ljusnivåer, skuggor och kontraster var perfekta från hörn till hörn.

På samma sätt tycker vi att Dell UP3218K passar i det närmaste lika bra till CAD/ CAM-arbete, där precisionen blir utomordentlig. Självklart är bildskärmen även en behaglig dröm vid rent kontorsarbete. Det sistnämnda användningsområdet är dock lite som att köpa en Ferrari bara för att kunna köra till den lokala närbutiken.

Smarta program

Som alltid med Dell medföljer det även mycket kompetenta program som underlättar vårt arbete. Ett sådant är Easy Arrange, som låter oss dela upp skärmen i olika zoner och arrangera programmen.

Något annat som vi blev positivt överraskade av var bildskärmens förhållandevis låga effektförbrukning. Den höll sig på 61 till 78 watt under drift.

Det smakar alltså, och då brukar det också kosta. När detta skrivs kostar detta underverk nästan 45 000 kronor. Det är alltså en riktig dyr sak, men den håller toppklass.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Dell Ultrasharp 3218K
5 av 6
För
En av de bästa skärmar vi har testat, fantastisk panel med levande färger och ett otroligt djup.
Emot
Saknar HDMI 2.1.
Rekommenderas till
En skärm för dem som vill ha det bästa oavsett prislapp.

Tillverkare: Dell, www.dell.com

Cirkapris: 44 995 kr inkl. moms, 35 996 kr exkl. moms

Storlek: 32 tum

Panel: IPS

Upplösning: 7 680 x 4 320 pixel

Kontrast: 1 300:1

Färger: 1,07 miljarder

Ljusstyrka: 400 cd/m²

Responstid: 6 ms

Anslutningar: 2 x DP + 3 x USB 3

Patrik Wahlqvist

Om Patrik Wahlqvist

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Kommentera

*

Liknande artiklar