Utmarkelse toppklass webbEn extern SSD med extrem prestanda, hög hållbarhet och smidigt format. Sandisk Extreme 600 Portable SSD kom att briljera i vårt testlabb och förtjänar att få betyget Toppklass!

Sandisk Extreme 600 Portable SSD är en kompakt, IP55-klassificerad SSD som bara mäter 8,85 x 49,55 x 96,2 millimeter. Vårt testexemplar är laddat med en terabyte 3D BiCS-flash. När det kombineras med anslutning via USB 3.1 Gen2 ger det rejäl överföringsprestanda.

Förutom vatten- och dammskyddet är lagringsenheten certifierad att klara av 1 500 G och 5 gRMS. Det sistnämnda handlar om hur den motstår vibrationer. Dessutom ska den kunna arbeta tillförlitligt i ett temperaturspann mellan 0 och 45 grader och klara lagring i ett intervall från -20 till 70 grader. Förmodligen är detta en av de tåligaste bärbara lagringsenheterna i skrivande stund, i alla fall i prisklassen.

Enheten är klädd i en grå gummering, vilket gör den lätt att greppa. På undersidan hittar vi en Typ C-anslutning, och för dem som inte har det gränssnittet på datorn medföljer en adapter för Typ C till Typ A.

Även programmet Sandisk Secure Access medföljer. Det låter dig lösenordsskydda hela eller delar av SSD-enheten.

Sandisk Extreme 600 Portable SSD är från början formaterad med ExFAT för att vara kompatibel med både PC och Mac. Ska du bara använda den på PC rekommenderar vi att du formaterar den med NTFS för att få till Trim-stöd.

Givetvis körde vi flera prestandatester. Först ATTO Disk Benchmark, vilket gav dryga 560 megabyte per sekund vid läsning och dryga 533 megabyte per sekund vid skrivning. Crystal Disk Benchmark gav oss ungefär samma värden och visade även bra resultat för slumpmässig 4k-hantering (36 respektive 73 megabyte per sekund vid läsning respektive skrivning). Resultatet innebär att detta är en av de snabbaste bärbara lagringsenheterna som vi har testat och Sandisk Extreme 600 Portable SSD får utmärkelsen Toppklass.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Sandisk Extreme 600 Portable SSD
5 / 6 Betyg
För
Hög och jämn prestanda, hög lagringskapacitet, tålig och stilren konstruktion, mycket greppvänlig.
Emot
Möjligen aningen hög prislapp.
Rekommenderas till
Ett bra sällskap för dem som arbetar mobilt och hanterar stora mängder data, eller dem som helt enkelt vill ha rejäl överföringshastighet till extern lagring.

Tillverkare: Sandisk, www.sandisk.com

Cirkapris: 3 639 kr inkl. moms, 2 911 kr exkl. moms

Kapacitet: 1 TB

Mått: 8,85 x 49,55 x 96,2 mm

Vikt: 39 gram

Skydd: IP55

Gränssnitt: USB 3.1 Gen2

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här