Fråga

Jag kör Windows 10 Pro på en stationär HP, alla uppdateringar finns installerade. Jag vill inte ha bakgrundsbild på mitt skrivbord, det ska vara rent eftersom jag har en massa ikoner som ska vara fullt synliga.

Men, nästan varje dag ställer Windows 10 om sig till ny bakgrund som jag tar bort. Nästa dag samma fenomen. Hur får jag bort detta?

Samma med aktivitetsfältets inställningar Normalt har jag aktivitetsfältet i nedre kanten av skärmen. Periodvis bestämmer det sig för att placera sig i överkant eller till höger utan att jag har ändrat något. Inte lika frekvent som det här med bakgrundsbilden, men det händer. Hur kan jag stoppa detta?

Mats

Svar

Om du högerklickar på skrivbordet och väljer Anpassa kan du sedan välja Enfärgad som bakgrund i stället för en bakgrundsbild. Menar du att detta sedan ändrar sig tillbaka? Det är ju lite mystiskt. Du råkar inte ha någon tredjepartsapplikation som ändrar skrivbordsbakgrund installerad?

Du skulle ju kunna prova följande. Klicka på startknappen och skriv gpedit.msc. Högerklicka och välj ”Kör som administratör”. Detta startar ”Redigeraren för lokala grupprinciper”, som du kan använda eftersom du har Pro-versionen av Windows.

Gå till Användarkonfiguration > Administrativa mallar > Kontrollpanelen > Anpassning. Dubbelklicka på ”Förhindra att skrivbordets bakgrund ändras” i panelen till höger och ändra inställning till Aktiverad.

Vad gäller aktivitetsfältet är det tyvärr ganska enkelt att råka flytta detta av misstag. Allt som krävs är att du greppar det med muspekaren och drar iväg det, något som kan hända helt oavsiktligt. Du kan förhindra detta genom att högerklicka i aktivitetsfältet och välja ”Lås aktivitetsfältet”.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här