Fråga

Jag vill ha lite säkerhetsråd om VPN genom en router. I min dator med Windows 10 (1809) kör jag ett VPN-program som är igång säkert 90 procent av tiden. Datorn är ansluten via ethernetkabel till en TP-Link-router som sedan ansluts via ethernet till bredbandsmodemet.

VPN-genomgångsinställningarna är aktiverade på TP-Linken. Jag kan inte hitta någonting om VPN Passthrough gällande modemet, men uppenbarligen stöder den det.

LÄS OCKSÅ: Nätverkskabel eller VPN

Ända sedan jag började med denna inställning har jag (kanske felaktigt farligt) antagit att detta inte äventyrar säkerheten för min VPN-anslutning och jag har aldrig gjort några försök att ta reda på hur det ligger till.

Är mitt VPN säkert?

Roger W

 

Svar

Om din VPN-anslutning är igång, är det inget mer du behöver göra. VPN är vanligt numera och nästan all utrustning stöder det utan några speciella inställningar. Allt VPN-passagen gör är att aktivera NAT-T (NAT-traversal). Vad NAT-T gör är att hjälpa till med att upprätta VPN-sessionen när fjärrklienten sitter bakom en NAT-enhet som en router.

I och med att du har kontakt via ditt VPN är tunneln säker. Om du vill kan du testa att din IP-adress är annorlunda när VPN är aktiverat, mot när det är avslaget. Ett ställe att kolla din IP-adress är här: www.whatismyip.com.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här