Fråga

Jag vill ha lite säkerhetsråd om VPN genom en router. I min dator med Windows 10 (1809) kör jag ett VPN-program som är igång säkert 90 procent av tiden. Datorn är ansluten via ethernetkabel till en TP-Link-router som sedan ansluts via ethernet till bredbandsmodemet.

VPN-genomgångsinställningarna är aktiverade på TP-Linken. Jag kan inte hitta någonting om VPN Passthrough gällande modemet, men uppenbarligen stöder den det.

Ända sedan jag började med denna inställning har jag (kanske felaktigt farligt) antagit att detta inte äventyrar säkerheten för min VPN-anslutning och jag har aldrig gjort några försök att ta reda på hur det ligger till.

Är mitt VPN säkert?

Roger W

 

Svar

Om din VPN-anslutning är igång, är det inget mer du behöver göra. VPN är vanligt numera och nästan all utrustning stöder det utan några speciella inställningar. Allt VPN-passagen gör är att aktivera NAT-T (NAT-traversal). Vad NAT-T gör är att hjälpa till med att upprätta VPN-sessionen när fjärrklienten sitter bakom en NAT-enhet som en router.

I och med att du har kontakt via ditt VPN är tunneln säker. Om du vill kan du testa att din IP-adress är annorlunda när VPN är aktiverat, mot när det är avslaget. Ett ställe att kolla din IP-adress är här: www.whatismyip.com.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här