Fråga

Jag vill ha lite säkerhetsråd om VPN genom en router. I min dator med Windows 10 (1809) kör jag ett VPN-program som är igång säkert 90 procent av tiden. Datorn är ansluten via ethernetkabel till en TP-Link-router som sedan ansluts via ethernet till bredbandsmodemet.

VPN-genomgångsinställningarna är aktiverade på TP-Linken. Jag kan inte hitta någonting om VPN Passthrough gällande modemet, men uppenbarligen stöder den det.

Ända sedan jag började med denna inställning har jag (kanske felaktigt farligt) antagit att detta inte äventyrar säkerheten för min VPN-anslutning och jag har aldrig gjort några försök att ta reda på hur det ligger till.

Är mitt VPN säkert?

Roger W

 

Svar

Om din VPN-anslutning är igång, är det inget mer du behöver göra. VPN är vanligt numera och nästan all utrustning stöder det utan några speciella inställningar. Allt VPN-passagen gör är att aktivera NAT-T (NAT-traversal). Vad NAT-T gör är att hjälpa till med att upprätta VPN-sessionen när fjärrklienten sitter bakom en NAT-enhet som en router.

I och med att du har kontakt via ditt VPN är tunneln säker. Om du vill kan du testa att din IP-adress är annorlunda när VPN är aktiverat, mot när det är avslaget. Ett ställe att kolla din IP-adress är här: www.whatismyip.com.

 

 

Föregående artikelProgramtips: ZHPCleaner 2019
Nästa artikelProgramtips: Google Maps för IOS 5.20
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här